Замість того, щоб розбирати їх на складові частини з метою вилучення цінних металів для подальшого повторного використання, вони пропонують створювати на базі смартфонів ферми для видобутку криптовалют, повідомляє ITC.

Як приклад вони зібрали якраз таку ферму з 40 старих смартфонів Samsung Galaxy S5. Вона призначена для видобутку біткоінів. Про експеримент розповідає Motherboard.

В рамках ініціативи Galaxy Upcycling, покликаної дати друге життя старим смартфонам, фахівці не просто створили апаратну платформу, але і написали для неї програмне забезпечення, оптимізоване спеціально під видобуток криптовалют.

Відповісти на питання, наскільки ефективною може бути подібного роду ферма, дозволяє зображення нижче.

На ньому вказано, що з одного Samsung Galaxy S5 можна вичавити 2600 kH/s при видобутку криптовалюти. Для порівняння, настільний ПК на базі CPU Intel i7-2600 видає продуктивність 20000 kH/s.

При цьому Samsung Galaxy S5 споживає всього 4 Вт, а ПК на базі CPU Intel i7-2600 — 95 Вт (ймовірно, мова тільки про CPU). Таким чином, ферма з восьми смартфонів Galaxy S5 дозволить добувати криптовалюту ефективніше, ніж ПК середнього рівня.

Автори проекту підійшли до експерименту з особливим ентузіазмом. Крім ферми вони створили незвичайну систему для моніторингу та догляду за акваріумом з рибками на базі смартфона Galaxy S3. Вони переробили старий планшет Galaxy в ноутбук на базі Ubuntu і створили пристрій біометричної аутентифікації на базі технології розпізнавання осіб зі старого смартфона, виконаний у вигляді сови.