Дослівно Трамп написав наступне: «Завтра я оголошу нового голову Федрезерву. Я думаю, що ви будете неймовірно вражені цією людиною». («Tomorrow, I will be announcing the new head of the Fed. I think you will be extremely impressed by this person!»)

Після пропозиції Трампа кандидатура повинна буде схвалити Сенатом. За даними The Wall Street Journal, у вівторок президент США спілкувався з цього питання з членом ради керуючих ФРС Джеромом Пауеллом. Саме він вважається головним претендентом на крісло голови ФРС. Судячи по котируваннях букмекерів, вірогідність, що вибір зупиниться на ньому, становить 80%. При цьому 10% ставок букмекери віддають Джону Тейлору, економісту зі Стенфордського Університету. Офіційні представники ФРС США ситуацію не коментують.

Нагадаємо, повноваження Джанет Йеллен закінчуються в лютому 2018 року. В ході своєї передвиборної кампанії Дональд Трамп не раз висловлював невдоволення тим, що Йеллен пізно почала піднімати ключову ставку.

Кандидатура Джерома Пауелла виглядає логічною. По-перше, він єдиний республіканець з ради керуючих ФРС. По-друге, він працює в ФРС вже п'ять років і добре знає, як працює система. До сих пір погляди Пауелла з грошово-кредитної політики були близькі до поглядів Йеллен. Він вважається більш «голубиним» кандидатом в порівнянні з Джоном Тейлором, який активно критикував політику Йеллен. Скоріше за все, Джером Пауелл на посаді глави ФРС буде обережним — ніхто не хоче потрапити в історію як співавтор нової кризи. Джон Тейлор же, ймовірно, ввійде в керуючу раду ФРС — одним яструбом в регуляторі побільшає.

У перспективі Пауелл може зайняти міцне місце в історії. У всякому разі, йому належить непроста робота — поступове розвантаження балансу ФРС і підняття ставки (на кінець 2018 року вона може бути піднята до 2%), при цьому уникаючи потрясінь в економіці. І це все в непростій політичній обстановці і при можливому зниженні податків. Зараз економіка США перебуває в непоганій формі — в III кварталі ВВП виріс на 3%, інфляція під контролем, а безробіття — на 16-річних мінімумах. Простір для маневру у Пауелла є. Але в подальшому йому доведеться лавірувати між загрозами — інфляційними ризиками і ризиками різкого схлопування бульбашок в економіці. У будь-якому випадку, до майбутніх виступів Пауелла буде підвищена увага.