Як зазвичай кажуть аналітики форексного ринку — пробивши цей рівень можна говорити, що мета в 27 гривень буде досягнута биками вже без особливого опору.

«Мінфін» не прихильник «американізації формулювань» того, що відбувається на торгах, але те, що у разі перевищення межі в 26,90 гривень можна з упевненістю говорити про швидкий вихід на рівень в 27 гривень на міжбанку — це факт.

Головна причина падіння гривні залишається тією ж — перевищення попиту на валюту над пропозицією. Експортери не поспішають продавати валюту поки у них є гривневі ресурси від жовтневих відшкодувань ПДВ. Попит же з боку нафтотрейдерів залишається на стабільно високому рівні. Це формує нестачу валюти на ринку і провокує подорожчання доллара.

Судячи з усього, НБУ поки цей процес влаштовує і тому — регулятор майже не втручається в хід торгів, вважаючи за краще поки моніторити ринок, не проводячи аукціонів з продажу долара з 27 жовтня.

З урахуванням ефекту першого дня місяця, коли частина клієнтів ще тільки формує свої завдання по зовнішньоекономічній діяльності на новий місяць і тому особливо не активні на ринку — події на міжбанку 1 листопада пройшли за описаним вище сценарієм поступового зростання котирувань.

Хід торгів 1 листопада:

Долар почав зростати вже у першу годину торгів, але за рахунок операцій на невеликі суми. Клієнти не поспішали активно починати перший день нового місяця, підбиваючи підсумки жовтня.Тільки близько 12 години ринок остаточно прокинувся.

Тому з ранкових декларативних котирувань 26,86/26,88 гривень долар до 11 години зріс до 26,87/26,89 гривень, після чого надовго «завмер» в цих межах. Після обіду — за рахунок поодиноких операцій декількох учасників торгів — долар підтягнули до рівня в 26,88/26,895 гривень.

На цьому сесія 1 листопада і закінчилися.Спекулянти робили періодичні спроби розгойдати ринок, але основні доходи отримали все ж таки за рахунок роботи «у дві сторони». Нацбанк не виходив на ринок з аукціоном. Основна частина угод за даними ВалКлі пройшла в межах коридору 26,8697-26,8805.

Головні події в середу на міжбанку:

1) Долар виріс з ранкових 26,86/26,88 до 26,88/26,895 гривень, фактично підійшовши до психологічного порогу у 26,90 гривень;

2) Нацбанк не виходив на ринок у більш публічному форматі — з аукціоном по долару;

3) Непогана активність учасників ринку як для першого дня місяця — зареєстровано 514 угод на суму $285,40 млн за середньозваженим курсом 26,8784.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber