Ініціатива належить меру міста Майклу Таббсу, а фінансувати проект будуть не з місцевого бюджету, а з кишень приватних інвесторів, першим з яких стане співзасновник Facebook, повідомляє AIN.

Експеримент стане першою спробою перерозподілити багатство, яке виникло в Кремнієвій долині на тлі процвітання представників IT-сфери і занепад всіх інших.

Проект під назвою «Стоктонська демонстрація економічних прав і можливостей» стане по суті реалізацією ідеї, яку багато технологічних підприємців знаходять необхідної. Вона полягає в тому, щоб фінансово підтримувати американців, які можуть втратити роботу через поширення штучного інтелекту і автоматизації.

Експеримент планують запустити в серпні 2018 року. На нього вже залучили перший $1 млн, який виділить благодійна організація Economic Security Project і зокрема її співуправляючий Кріс Хьюз, один з співзасновників Facebook. Саме він виділить більшу частину фінансування.

«Я виріс в бідності і бачив, як люди насилу знаходять гроші, щоб оплатити базові потреби. І всі ці тяготи виникають не тому, що у людей немає характеру. У них просто немає грошей», — зазначив мер міста.

В цілому на задумку мера знадобиться як мінімум $1,8 млн, оскільки він сподівається, що експеримент триватиме не менше трьох років і поліпшить життя не менше 100 людям.

На планування експерименту піде 6-9 місяців — за цей період місто встановить точну суму і порядок виплат, а також проконсультується з експертами. Якщо експеримент виявиться успішним, є ймовірність, що його запустять і в інших містах США.

У 2012 році Стоктон стало найбільшим містом в США, яке оголосило себе банктором. З тих пір фінансове становище міста значно покращилося. Введення безумовного доходу, швидше за все, призведе до напливу в Стоктон жителів сусідніх міст, що спричинить за собою зростання податків.