По-перше, Національний банк вчора оголосив про підвищення облікової ставки. По-друге, наближаються новорічні свята — період традиційних депозитних акцій від банків. Чого очікувати в цьому році, «Мінфіну» розповів Костянтин Кошеленко, заступник голови правління Forward Bank.

Тренд останнього року — стабільне зниження ставок за депозитами як в гривні, так і у валюті. Фактично, за ціною ресурсу банки «повернулися» в 2012-2013 роки. Обумовлена ​​така ситуація перш за все тим, що у банків немає необхідності в дорогому ресурсі — ліквідність банківської системи в даний час є достатньою для існуючих обсягів кредитування.

Проте 4 квартал традиційно є «високим сезоном» в сегменті споживчого кредитування. В силу цього банки, які активно кредитують населення, до кінця року будуть пропонувати різні акції для вкладників. Але з початку 2018 року тренд на зниження продовжиться.

За останні роки фінансова грамотність депозитного клієнта помітно зросла, плюс багато людей зрозуміли, що зберігати кошти вдома під матрацом — далеко не вихід. Тому, вибираючи банк, українці орієнтуються не тільки на ставку, як це було ще кілька років тому, але й на надійність фінансової установи.

Можна сказати, що умовно вкладники зараз діляться на тих, кому максимальна важлива надійність установи, а ставка фактично не має значення. Але якщо надійний банк пропонує ще й 10-12% річних — це дуже приємний бонус до захищеності заощаджень. Друга ж категорія людей більше орієнтована на примноження своїх коштів — вони більш схильні до вибору фінансової установи, орієнтуючись на прибутковість депозиту. Але і цей сегмент клієнтів зараз звертає пильну увагу на фінансову стабільність банку.