«Державна виконавча служба Києва постановою від 17 жовтня 2017 року наклала арешт на грошові кошти на рахунках ФГВФО, відкритих в Нацбанку, і всі інші відкриті рахунки (а також на ті, які будуть відкриті після виходу постанови) для примусового списання 2,5 млн грн на користь НПФ „ВСЕ“ згідно з рішенням суду», — йдеться в повідомленні Всеукраїнського адміністратора пенсійних фондів.

Як наголошується, виконання постанови буде історичним прецедентом, оскільки до теперішнього часу жодне з понад 10 остаточних судових рішень по аналогічних справах на користь недержавних пенсійних фондів проти ФГВФО не було виконано, пише «Інтерфакс-Україна».

Відповідно до п. 2 ст. 48 закону «Про недержавне пенсійне забезпечення», пенсійні активи, кошти НПФ на поточних рахунках і депозитах не можуть включатися до ліквідаційної маси зберігача пенсійного фонду і банків. Ці активи повинні бути повернуті НПФ ліквідатором до початку процедури ліквідації банку.

«Віднесення зобов'язань перед недержавними пенсійними фондами в сьому чергу кредиторських вимог уповноваженими особами ФГВФО — грубе порушення гарантій, закріплених державою в законодавстві для пенсійних накопичень громадян», — наголошується в повідомленні.

Відкритий недержавний пенсійний фонд «ВСІ» зареєстровано 27 липня 2004 року. Його вкладниками виступають промислові підприємства, профспілки та фізичні особи. Адміністратором НПФ «ВСЕ» є Всеукраїнський адміністратор пенсійних фондів.