Про ситуацію на ринку ріелторських послуг «Мінфіну» розповів президент Союзу фахівців з нерухомості України Віктор Несін.

Віктор Васильович, яка зараз ситуація на ринку? Чи багато агенств нерухомості закрилося в поточному році?

Точної інформації про те, скільки агенств працює на ринку Києва немає. За нашими приблизними підрахунками, на початку 2017 року їх було близько 300-350. Закрилося з них 20-25%. Агенства закриваються тому, що падає платоспроможний попит і кількість транзакцій на ринку. І це при тому, що кожен другий українець має потребу в поліпшенні житлових умов.

Закон про ріелторську діяльність намагаються прийняти з 2007 р Наскільки актуальний він зараз для ринку?

Регулювати ринок потрібно. Однак основним ініціатором в даному питанні повинні бути професійні ріелторські спільноти, а не Мінекономіки, Мінфін або Мін'юст, яких Кабмін призначив відповідальними за цей законопроект. На даний момент в Україні працюють три професійні спільноти ріелторів: Асоціація фахівців з нерухомості України (АФНУ), Союз фахівців з нерухомості України і FIABCI Україна. Керівники всіх цих об'єднань прийшли до єдиної думки, яке виклали в офіційному листі уряду. 

На мою думку, ринку зараз потрібні єдині стандарти ріелторської діяльності, а не закон. У ріелторів є Кодекс Етики, але потрібні чіткі визначення того, що таке професія ріелтора, які функції повинен виконувати цей фахівець, де і як проходити навчання і т.д. Тому що називають себе ріелторами всі, кому не лінь. Навіть ті, хто обманює людей, продаючи бази телефонів.

Ці стандарти повинні також регулювати і розмір винагороди і те, хто повинен платити за послуги ріелтора?

Розмір винагороди, на моє глибоке переконання, повинен регулювати ринок. Що стосується того, хто повинен платити за послуги, то тут все просто: ріелтор — професійний продавець нерухомості. Тому платити за послуги повинен той, хто її замовляє.