В рамках підготовки до конференції, організатор заходу, компанія BankOnline, за підтримки медіа-партнерів «Мінфін» і «Finance.ua» буде знайомити своїх читачів з новими проектами в області фінансових технологій, які нещодавно заявили про себе і зараз завойовують своє місце на ринку України і не тільки.

Хто вони, які рішення пропонують, в чому їх унікальність — про це ми розповімо в нашій рубриці «Учасники стартап-сесії FinTech Ukraine 2017». А познайомитися з ними особисто, дізнатися подробиці і віддати свій голос за найкращий, на вашу думку, проект можна буде 1 листопада на конференції FinTech Ukraine 2017.

bNesis

Завдання, які вирішує проект:

bNesis вчить банківські системи «розмовляти» з іншими банками і платіжними системами, соціальними мережами та скоринговими рішеннями. Фактично, bNesis дозволяє зв'язати різні системи, створені на основі різних технологій від різних вендорів.

До поточного моменту, в середньому по Європі, точність і «правильність» видачі кредиту на основі рішення автоматичних скорингових систем становить 85-90%. Це означає, що 10-15% всіх кредитів є безповоротними. Банківська індустрія втрачає десятки мільярдів доларів щороку.

І це відбувається тому, що найчастіше банки аналізують не всю інформацію і, фактично, не мають доступу до 360 градусного огляду фінансового стану позичальника. Крім цього, подана інформація в 30% випадків є помилковою частково або повністю. І використовується всього одна скорингова система для оцінки ризиків. Найчастіше, далеко не найкраща на ринку.

Рішення bNesis дозволяє створити повністю автоматизовану кредитну платформу, доступну як в мобільних, так і WEB додатках банків. Коли будь-який клієнт банку, приватна особа або компанія, в кілька кліків може податися на кредит, поділитися реальними метриками зі своїх рахунків в інших банках і платіжних системах, навіть інформацією з соціальних мереж (при чому клієнт сам вибирає чим саме поділитися) і буквально протягом декількох секунд отримати відповідь: «так» — кредит виданий чи «ні» — не видано.

Особливість проекту:

Завдяки технології API, bNesis об'єднує різні банківські, платіжні, скорингові системи в одну. Тобто клієнт підключає одну систему, і отримує, в результаті, безліч. Таким чином економить час і гроші на приєднання різних систем.

bNesis дає технічну можливість створити платформу, в якій позичальник може поділитися фінансовими даними безпосередньо зі своїх рахунків, при зверненні в банк за кредитом. Це нівелює необхідність стояти в чергах, готувати тонни документів і збільшує довіру банків. У той час як банк, маючи актуальні метрики з рахунків позичальника, і навіть дані з його соціальних мереж, зможе збільшити точність видачі кредиту.

При цьому поділитися можна не тільки інформацією з соціальних систем, а й з банківських рахунків, рахунків платіжних систем, eCommerce платформ, далі навіть з бухгалтерських рішень. Але робити це чи ні, само собою, буде вирішувати тільки той, хто подається на кредит.

Вигода для клієнта: не потрібно готувати стос паперів, також збільшується довіра банку, якщо клієнт готовий дати доступ до своєї фінансової інформації. Причому, ця інформація буде аналізуватися не людиною, а фактично штучним інтелектом скорингових систем. І клієнт може обмежити або повністю закрити доступ в будь-який момент.

Вигода для банку: менше бюрократії, аналіз реальних метрик, які підробити неможливо, підключення різних скорингових систем. Зниження рівня неповернутих кредитів і можливість підвищити рівень видачі кредитів, адже буде враховуватися не тільки історія позичальника, а його реальне фінансове становище.

Важливою відмінністю є те, що bNesis, як платформа, віддається повністю на бік клієнта (так званий формат on-premise. І front-end і back-end). Це означає, що сам розробник не матиме доступу до жодної інформації, так як всі дані між банком з bNesis і сторонніми банкам, або платіжними системами передаються тільки безпосередньо. Без посередників у передачі даних — менше ризиків.

Рішення доступне в двох варіантах: з класичними API і з RESTful API, як Rich, так і Thin client technologies. Може підтримувати застарілі системи, написані на вже непідтримуваних мовах, таких як Cobol. Це кроссплатформне рішення, яке взаємодіє з усіма типами сервісів, створених для різних платформ.

Кілька слів про проект:

bNesis підвищує точність оцінки кредитоспроможності позичальника приблизно на 5-10%. Це досягається за рахунок безлічі скорингових рішень, які працюють одночасно і аналізують дані з платіжних, банківських, eCommerce систем і соціальних мереж позичальника.

Проект молодий, але вже працює з 4 європейськими банками, телеком-оператором, одною європейською державною поштою. Фіналізуються пілотні домовленості ще з 6 підприємствами з Європи і двома державними інстанціями України.

Люди: СЕО bNesis — Дмитро Норенко, СТО bNesis — Денис Кірін

Web: http://bit.ly/2yin3OX