На початку жовтня Верховна Рада після довгих суперечок все ж схвалила багатостраждальний проект пенсійної реформи. Серед головних інновацій: непряме підвищення пенсійного віку до 65 років через збільшення мінімального страхового стажу та осучаснення пенсій. Результати останнього українські пенсіонери відчують вже з жовтня 2017 року. Понад 5 млн пенсіонерів отримають надбавку в 692 грн, мінімальна пенсія при цьому зросте на 11% - до 1452 грн.

Читайте також: Пенсійна реформа. Хто виграв, а хто програв

Реформа отримала неоднозначні відгуки в суспільстві. Нововведення багатьом не припали до душі. «Мінфін» поцікавився у читачів, що вони думають про новий закон, й тепер публікує результати. Всі діаграми інтерактивні та оновлюються в режимі реального часу.

Якщо ви ще не брали участь в дослідженні, але хочете, щоб ваша думка була врахована, пройти опитування можна тут.

Рано чи пізно

Згідно з реформою мінімальний страховий стаж для виходу на пенсію зросте до 35 років до 2028 року. Ті, у кого не буде 35 років стажу, на пенсію зможуть вийти тільки в 65 років. Велика частина респондентів не підтримала таке рішення влади. Примітно, що більше ніж 40% зовсім не сподівається на держпідтримку та збирається забезпечити собі старість самостійно.

Головне, як підрахувати

Розрахунок пенсій на базі єдиного показника середньої зарплати - одне з головних нововведень урядової реформи. Тільки 18,4% респондентів вважало, що влада на правильному шляху. Велика частина впевнена: щоб визначити справедливий розмір пенсій, необхідний більш комплексний підхід.

Треба більше

Пенсії підвищувати необхідно, адже їх розмір мізерно малий. У цьому переконано майже 70% респондентів. Близько чверті також вважає, що збільшувати суму потрібно, але акуратно, щоб не наростити й без того непомірний дефіцит Пенсійного фонду.

«Діра» в Пенсійному фонді

Відповідно до плану влади, через 7 років Пенсійний фонд стане бездефіцитним. В успіх уряду вірить трохи більше за 6%. Велика частина респондентів впевнена, що поки влада не переможуть тіньовий сектор економіки, поки не збільшать тривалість життя та не підвищать продуктивність праці, на ліквідацію дефіциту ПФ годі й сподіватися.

Альтернатива

Більше ніж половина респондентів не бачить альтернативи солідарній пенсійній системі, адже так чи інакше, їх накопичення з'їсть інфляція. Послугами недержавних пенсійних фондів користується менше за 15%.

Праця для пенсіонерів

Якщо пенсіонер працює, це не перешкода для отримання пенсії. Більш того, він повинен отримувати її в повному розмірі. У цьому впевнене абсолютна більшість респондентів.