У дослідженні, опублікованому в журналі Science Advances, Зохар Рінгель і Дмитро Ковріжі демонструють, що створення комп'ютерної симуляції конкретного квантового явища, яке відбувається в металах, в принципі неможливо, передає AIN.

Вчені спробували створити модель квантової системи (двовимірний газ з дробовим квантовим ефектом Холла) класичними методами Монте-Карло і виявили, що з ростом числа частинок необхідні обчислювальні ресурси для виконання імітації росли нелінійно, а експоненціально.

Якби складність росла лінійно, то подвоєння кількості частинок означало б подвоєння необхідної обчислювальної потужності. Але якщо складність зростає експоненціально, де кількість обчислювальної потужності повинна подвоюватися кожен раз, коли додається одна частинка, то завдання швидко стає неможливою.

В такому випадку тільки для зберігання інформації про декілька сотень електронів буде потрібно комп'ютерна пам'ять, якої фізично необхідно більше атомів, ніж існує у всесвіті.

Побудувати такий комп'ютер фізично неможливо, отже побоювання, що ми можемо несвідомо проживати в якийсь гігантської версії «Матриці» можна сміливо відкинути.

Раніше «Мінфін» повідомляв, що в Bank of America допустили, що людство існує в матриці. Фахівці компанії порахували, що ймовірність того становить від 20% до 50%, однак дізнатися це напевно не можна.