Сергей Фурса
специалист отдела продаж долговых ценных бумаг Dragon Capital

Фондові ринки США продовжують бити рекорди. Індекс S & P500 відкриється в п'ятницю на позначці в 2 552 пункту. Черговий історичний максимум. Їх не хвилює ні Трамп з його податковою реформою, яка знову стає утопією, ні буревії, ні реакція Трампа на урагани і його спілкування з потерпілими.

Головні думки гравців на цьому тижні були зосереджені навколо майбутньої персони глави ФРС. Як-не-як світовий уряд і всі справи. Поки рики зважують на терезах яструбів і голубів, чекаючи, кого ж вибере президент США.

Вкрай мало ринки стурбовані подіями в Каталонії. Навіть після того, як події там пішли несподівано неадекватно, змусивши сумніватися в здоровому глузді самих каталонців. На цьому тлі слабо відреагував і євро, і європейські індекси. Більше за всіх постраждали котирування каталонських банків, яких інвестори на секундочку представили зареєстрованими десь в Придністров'ї. Власне, така реєстрація і не дозволяє поки лідерам буйного регіону переходити від слів до справи. Тому як добре, коли у тебе високий ВВП, що перевищує ВВП половини країн Європи, але погано, якщо він обнулиться, як тільки ти вийдеш з правового поля.

Ринки, що розвиваються бовтаються в загальносвітовому тренді. Так само як і український сегмент. Допомагає інвесторам не занудьгувати потік новин з України, що стосується перспективи співпраці з Міжнародним валютним фондом. Український парламент раптово прийшов в себе (треба сказати ненадовго) і проголосував ряд дуже приємних речей. І перш за все, прийняв пенсійну реформу, при цьому в редакції, яка, швидше за все, задовольнить і Світовий Банк, і МВФ. І мало того, раптово змінилася риторика можновладців, які тепер вже не порівнюють корупцію в Україні та Фінляндії, а виражають готовність запустити створення антикорупційного суду.

Більш того, від імені українського уряду в США летить міністр фінансів. Йому поставлено майже неможливе завдання, а саме переконати МВФ, що підвищувати ціну на газ не треба, хоч ми це раніше і пообіцяли. Коротше кажучи, страшний прогрес пішов. У підсумку, суверенні папери залишаються в діапазоні 5,0-, 7,5%. Нова «довга» Україна-32 продовжує торгуватися нижче номіналу. У пориві нападу жадібності український Мінфін розмістив занадто багато паперів, і занадто велика кількість фондів отримала на первинному ринку більше, ніж вони розраховували.

На внутрішньому ринку продовжує бадьоро крокувати гривня, яка втомилася і зупинилася тільки в районі четверга в районі 26,8 гривень за долар. Вичерпаний чи ні фактор сезонності, ми побачимо найближчим часом. Обтяжує цей самий фактор той факт, що Нафтогазу доведеться погасити свій кредит ЄБРР, а значить, компанія, цілком можливо, змушена була повернутися на валютний ринок. А тут вже від цього відвикли. У підсумку, НБУ весь тиждень виходить з аукціонами, продаючи долари і демонструючи готовність згладжувати наше традиційне осіннє загострення. Благо, резерви Нацбанку за останній місяць додали $600 млн і досягли $ 18,6 млрд.

На ринку облігацій тимчасове затишшя. Первинні аукціони Мінфіну вже не такі успішні, хоч обсяг ОВДП у власності нерезидентів продовжує поступово зростати. На цьому тижні офіційно зізналися в тому, що вони випустили CLN на внутрішній державний борг ще і в банку Nomura, склавши компанію Сіті.

І нарешті, схоже, НБУ і Мінфін прийшли до спільного знаменника по репрофайлінгу ОВДП, що перебувають у власності НБУ. А він давно найбільший утримувач внутрішнього державного боргу. І начебто одна державна кишеня домовилася з іншою. Не те, щоб велика новина, але тут важлива поява довгих, за українськими мірками неймовірно довгих, державних облігацій, чия прибутковість буде прив'язана до інфляції (+ 2,2% до оної). Такі інструменти ідеальні для інвестування пенсійними фондами, і вибивають один з основних аргументів противників накопичувальної системи.