Ще пару років тому більшість скептично ставилася до перспектив криптовалют, називаючи їх «пірамідами» і пророкуючи їм забуття. Але за останній рік кількість скептиків істотно зменшилася, в тому числі у владних структурах. Наприклад, два роки тому Міністерство фінансів РФ розробляло законопроект, згідно з яким випуск і обіг біткоінів карався в'язницею на строк до чотирьох років. А зараз представники Мінфіну закликають визнати біткоін в якості активу і обкладати дохід по ньому податком.

Як це часто буває, істина десь посередині. У найближчі роки регулятори визначаться з правовим статусом криптовалют, і вони займуть своє місце серед фінансових інструментів. Особливості віртуальних валют — анонімність і відсутність регульованості — є одночасно їх плюсом і мінусом. У деяких випадках у фінансовій сфері важлива наявність регулятора, який може розсудити суперечку між учасниками ринку, а також покарати нечесних гравців. В інших випадках наявність регулятора уповільнює і ускладнює процес.

Поступово блокчейн-технології знайдуть свою нішу. Багато фінансових організацій досліджують можливості застосування нових технологічних рішень в економіці. Наприклад, Банк Англії протестував можливості здійснення транскордонних платежів з використанням технології Ripple.

Малоймовірно, що криптовалюти займуть головне місце в світовій фінансовій системі. Це може похитнути позиції долара — негативний сценарій для ФРС США, а значить і для інших країн, залучених в існуючу світову фінансову систему. Статусу резервної валюти також чекати не варто. Тим не менше, використання технології блокчейн буде розширюватися. Зокрема, ця технологія може відняти частку ринку у платіжних систем Visa, Mastercard, Paypal, а значить і у криптовалют також є потенціал для зростання.