У виборах взяли участь 2,3 млн осіб з 3,5 млн, які взагалі могли проголосувати. Якщо залишити за дужками реакцію федеральної влади і поліції, видно, що Каталонія, через роки міркувань «на кухні» і спроб пояснити іспанській владі свою волю, все-таки зробила крок вперед. Що далі?

Є дуже великі сумніви в тому, що Каталонія дійсно стане автономною, адже вона — регіон-донор для всієї Іспанії і забезпечує близько 20% ВВП країни. Мадрид, наприклад, займає лише другий рядок у цьому списку. Каталонія — це регіон, орієнтований на туристичну галузь і сильний в експорті. Відділення цієї важливій області Іспанії, де зосереджено так багато культурних цінностей і нематеріального надбання, помітно погіршило б туристичні позиції іншої частини країни. Не потрібно забувати і про податки: Каталонія набагато багатше сусідніх областей, тому в разі її виходу інші іспанські регіони залишилися б без підтримки з боку перерозподілу податкових доходів.

Крім цього, є аспекти стабільності зони євро — при визначенні каталонської автономії обов'язково постане питання про членство в єврозоні, а це реальна загроза цілісності економіки всієї Старої Європи.

Територіальна цілісність гарантує Іспанії відсутність серйозного фінансово-економічного потрясіння, тому офіційна влада зараз буде робити все можливе, щоб підсумки народного референдуму в життя не був втілений. На світло вийдуть, швидше за все, ті сторони потенційної каталонської автономії, які регіону зовсім недоречні — зниження туристичної доступності, що потягне за собою ймовірне скорочення стійкості виробництв в Мурсії і їй подібних.

Сьогодні вранці євро знижується в парі з доларом США, але поки обсяги продажів в основний валютній парі невеликі. У понеділок багато залежатиме від того, як саме підсумки референдуму буде коментувати світове співтовариство і якими будуть перші кроки офіційної Іспанії щодо Каталонії.

У тому випадку, якщо прихильники автономії будуть наполегливі, а виконавча влада країни — агресивною в їх відношенні, євро буде знижуватися під 1,1735. Серйозного падіння курсу євровалюти в зв'язку з підсумками каталонських виборів поки чекати не варто, але якщо ситуація вийде з-під контролю (а такий шанс є), пара євро / долар буде відступати дуже швидко.