Так, зовсім нещодавно, Вищий адміністративний суд оштрафував українця за порушення 485 статті Митного кодексу — порушення правил транзитного режиму. Водієві доведеться заплатити 300% несплаченої суми митних платежів, що дорівнює 420 000 грн.

Це далеко не поодинокий випадок. За 7 місяців 2017 року українці вже заплатили 69,6 млн грн штрафів за порушення цієї статті. За підсумками минулого року сума штрафів сягнула 155,2 млн грн.

За словами заступника голови Департаменту протидії митним правопорушенням ДФС Олексія Сівіріна, влада розробила зміни до Митного кодексу. Вони посилять покарання за порушення транзитного режиму.

Така перспектива не порадувала власників нелегітимних авто. Не так давно вони зібралися під Кабміном й вимагали від влади піти на компроміс та скасувати штрафи за нерозмитнені іномарки. Влада почула мітингувальників та пообіцяла знайти рішення, яке влаштувало б усіх.

Тепер суспільство в буквальному сенсі розкололося на два табори. Одні підтримують власників нерозмитнених авто. Інші стверджують, що закон обов'язковий для всіх, і влада повинна карати порушників.

«Мінфін» вирішив поцікавитися у своїх читачів, що вони думають про цю ситуацію. Висловити свою думку можна, пройшовши невелике опитування. Для цього доведеться увійти в обліковий запис Goolge, адже тільки таким чином можна обмежити кількість проходжень опитування однією людиною.

«Мінфін» незабаром опублікує результати опитування у вигляді інтерактивних діаграм.