Середа на валютному міжбанку пройде під знаком продовження зростання активності клієнтів та банків, що знову призведе до збільшення курсової волатильності.
По-перше, вчорашній розворот ринку у бік подорожчання долара — відродив надії спекулянтів заробити на різниці готівкового та безготівкового курсів. Поки це вдається їм слабо, але певний рух по курсу в обмінниках почався — долар подорожчав.
По-друге, залишки на коррахунках банків виросли з початку тижня з 42,6 млрд гривень до 46,9 млрд, що забезпечує ресурсами спекулятивні ігри на міжбанку.
По-третє, компанії-експортери продовжують відчувати проблеми з обіговими коштами в гривні для здійснення господарської діяльності. А це стимулює їх до активної виходу на ринок з продажем валюти. При цьому, аграрії в останні дні поступилися першістю за обсягом продажів валюти металургам.
Паралельно з цим активизувалися імпортери енергоносіїв — попит на паливо підріс і нафтовики з газовиками все більш представлені у середовищі покупців. Почав зростати попит і з боку продавців побутової техніки та товарів широкого вжитку. Тут причина інша — у США та деяких інших розвинених країнах наближається закінчення фінансового року (1 жовтня). Багато з світових найбільших американських і європейських виробників спільно з їх азіатськими (в першу чергу, китайськими) філіями активізуються з продажами своєї продукції для успішного завершення звітного періоду. Це дає можливість отримати українським компаніям значні знижки при покупці цих товарів і наші оптові та роздрібні мережі намагаються цим скористатися. Це збільшує обсяги їхніх закупівель імпортних товарів і відповідно — активізує попит на валюту.
Крім цього, на готівковому ринку поки продовжує відчуватися «ефект» від закриття можливостей з купівлі валюти через Приват 24 для фізосіб. Ті громадяни, які раніше робили це в безготівковій формі через сервіси Привату — тепер змушені йти в обмінники, збільшуючи попит на цьому ринку.
На користь гривні грає перспектива вдалої реструктуризації внутрішніх і зовнішніх боргів країни. Перших -за рахунок репрофайлінга ОВДП, других -за рахунок проведення заміни частини валютних зобов'язань 2019 і 2020 років на папери з погашенням через 10-15 років. Цим зараз активно займаються чиновники Мінфіну і НБУ, проводячи роад-шоу в Лондоні і Нью-Йорку. Якщо новини виявляться позитивними — гривня короткочасно посилить свої позиції на валютному ринку.
І все ж, виходячи з оперативного стану справ на ранок середи — «Мінфін» прогнозує на 13 вересня обсяг торгів на міжбанку в межах 350-390 млн доларів при здійсненні до 600 угод з поступовим зростанням котирувань по долару на міжбанку в межах 26,06-26,15 гривень.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Котирування долара в банках на 10 ранку: прийом — 25,90-26,10 і продаж 26,14-26,35 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,05-26,15 гривень і продаж 26,25-26,30 гривень.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом — настрої респондентів залишилися такими ж. Як і раніше, 19% опитаних налаштовані на повернення рівня котирувань долара нижче за відмітку в 25,75 гривень. А 81% — впевнені в тому, що він надовго закріпився вище 25,76 гривень з рівнем котирувань в найближчі дні — вище 26 гривень.
За ринковим курсом ситуація майже не змінилась- в зростання валютних котирувань вірить більше 4/5 опитаних. Тільки 16% (було 20%) впевнені в поверненні курсу нижче 25,75 гривень за долар. 84% — переконані в перспективах закріплення курсу долара вище позначки в 25,76 гривень з метою вище 26,00 гривень.
Про тенденції на торгах за 12 вересня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.
Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут: