Ключовими факторами зростання держборгу в липні стали випуск 23 млрд грн ($ 0,9 млрд) ОВДП для збільшення акціонерного капіталу державного Приватбанку (були частково компенсовані погашенням внутрішнього боргу), зростання зовнішнього гарантованого боргу на $ 0,3 млрд, а також невелике зміцнення гривні (+ 0,7% м / м до 25,9 грн / $).

Зростання держборгу з початку року було зумовлено декількома факторами. Україна залучила $2,2 млрд кредитів від міжнародних організацій, в тому числі, транш МВФ у розмірі $ 1,0 млрд, кредит макрофінансової підтримки від ЄС на суму 0,6 млрд євро і $ 0,5 млрд державних гарантій для «Нафтогаз України», які полегшать залучення компанією коштів від міжнародних організацій. Також були випущені ОВДП для збільшення капіталу держбанків ($ 1,9 млрд в еквіваленті). Крім того, збільшенню доларового еквіваленту держборгу сприяло зміцнення національної валюти (+ 4,9% з початку року), але воно ж дозволило скоротити співвідношення держборгу до ВВП до 74% з 81% в 2016 році.

Номінальна сума держборгу продовжить збільшуватися до кінця цього року і в 2018 році, переважно за рахунок запозичень уряду у міжнародних кредиторів і на зовнішніх ринках. У той же час, з огляду на ймовірну затримку з отриманням кредитів від деяких міжнародних організацій, темпи зростання держборгу можуть бути нижчі за наші очікування. В результаті ми не виключаємо ймовірність того, що співвідношення держборгу до ВВП почне знижуватися вже в цьому році і досягне 75% в 2018 р.