Ми на порозі прориву — народ зайнявся Blockchain і криптовалютою. Знайомий швейцарський банкір, який недавно побував в Україні, був здивований тим, скільки криптобізнесменів вже народила Україна. А скільки ще народить, навіть страшно подумати. Ось вона, сила освіти.

Одна з рекомендацій досвідчених інвесторів, які добивалися стабільно високої прибутковості десятиріччями, звучить приблизно так: «Перед тим, як купити якийсь актив, встаньте перед дзеркалом і скажіть самому собі невеличку промову, на три-п'ять хвилин, про те, що ви купуєте і як саме збираєтеся на цьому заробити». Мудра порада. Вона багатьом допомогла розбагатіти не на одну тисячу доларів.

Читайте также: Сплит Биткоина. Стоит ли инвестировать в Биткоин Кэш

Зізнайтеся чесно, хто з вас може пояснити, хоча б самому собі, що представляє собою Blockchain. Я маю на увазі, не вимовити набір порожніх фраз типу «Це майбутнє!», «Blockchain змінить світ!» і «Якщо не Blockchain, то хто ж!» та іншу нісенітницю, яку останнім часом так люблять висловлюватися змінюючі країну і світ «експерти у всьому на світі».

Гаразд, спростимо завдання — попросіть справжнього експерта в Blockchain пояснити вам, що це таке. Не впевнений, що зрозумієте хоча б на 50%. Я, наприклад, зрозумів менше і тому в криптовалюти не інвестую. Напевно, не дуже розумно інвестувати у «щось» тільки тому, що ціна на це «щось», природу якого ви і пояснити до ладу не можете, стрімко зростає.

Адже, якщо наслідувати подібну інвестиційну стратегію, то чому не почати грати в рулетку, побачивши, як хтось зробив кілька вдалих ставок на «червоне» чи «чорне». До речі, кожного разу, коли, граючи на рулетці, ви вгадуєте «колір» або «парне/непарне», ваша моментальна прибутковість становить 100%, «дюжина» дає 200%, не кажучи вже про вгадане число — 3600%. Трохи краще біткоінів буде! Імовірно, мотивація переважної більшості людей інвестувати в криптовалюту настільки ж фундаментальна, як і моя, щодо рулетки.

До речі, крім найвищого освітнього рівня ми, жителі України, ще славимося пристрастю до легких грошей. МММ, Forex (в місцевому розумінні), скупка квартир і земельних ділянок, депозити під 30%, а ось тепер пристрасть до криптовалют — по-моєму, суть ланки одного ланцюга. Ви ще не помітили, що на жвавих перехрестях популярні плакати «Продам ділянку» потихеньку витісняються оголошеннями «Продаж/оренда ферми для майнінгу біткоінів»?! Це знак! Ось так, поступово, з щасливих латифундистів ми перетворюємося на «багатіїв кремнієвої долини». До речі, з фінансуванням криптобізнесу проблем теж ніяких. Відгукніться на оголошення на тому ж стовпі, але трохи нижче: «Скупка золота, годинників і всього цінного, що залишилося від колишнього хорошого життя. Дорого!», і проблема фінансування вашого нового бізнесу в суперпередових технологіях буде вирішена протягом декількох годин.

Читайте также: Что такое блокчейн и какие возможности он открывает

Чи виступаю я проти криптовалюти? В жодному разі! Ймовірно, на них можна заробити і, імовірно, у технології blockchain та багатьох інших велике майбутнє. Ось тільки подібні інвестиції пов'язані з великим ризиком, і вони явно не для широких мас. Щоб уникнути чергової фінансової катастрофи «інвестиційною енергією» українського народу, втім, як і будь-якого іншого, потрібно управляти. Але це, схоже нікого не хвилює, скоріше навпаки...

Читайте также: Где в Украине купить биткоины

Минулого тижня Рада фінансової стабільності — яка чарівна життєстверджуюча назва, скроєна з представників НБУ, Мінфіну та ДКЦПФР, на швидку руку обговоривши тему blockchain і криптовалют, дійшла висновку, що вони «становлять важливу конкурентну перевагу України» і тепер головне — «… не упустити момент, коли Україна може і повинна стати світовим лідером». Ні більше, ні менше — світовим лідером. Надихнувши України «запрягати» в сторону вселенського криптолідерства, самі учасники Ради, як водиться, не чекаючи результатів, розпіарили «громаддя планів» і велич майбутніх досягнень в соцмережах. Ось тільки, коли мова йде про інвестиції, то в цивілізованому світі публічно проявлений ентузіазм і оптимізм наділених владою чиновників, як правило, сприймається маленькими інвесторами, як недвозначна рекомендація «Купувати!».

Так що чекайте… Всюдисущий Facebook зробить свою справу, і вже найближчим часом армія «криптоінвесторів» отримає поповнення. Пузир продовжить надуватися, але до відомого моменту, зрозуміло.