Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 грудня 2020, 15:39

Скільки принесе будиночок на Кіпрі

Припинення видачі «золотих паспортів» знизило попит на нерухомість Кіпру. Але місцеві квадратні метри все ще залишаються непоганим об'єктом для інвестицій.

Яку дохідність можуть принести інвестиції в нерухомість Кіпру і чому зараз вигідний час для її покупки, «Мінфіну» розповіла засновник компанії Island Spirit Людмила Ракшеєва.

Ефект відкладеного попиту

Ситуація на ринку нерухомості Кіпру непроста. Через пандемію covid-19 кордони залишалися закритими майже весь рік. Як наслідок, доступ іноземного покупця до острову виявився обмеженим.

Свій внесок зробило і закриття інвестиційної програми. Міністр внутрішніх справ Кіпру Нікос Нуріс повідомив, що «золоті паспорта» припинили видавати раз і назавжди. Ініціатором заборони виступила неурядова організація Transparency International після того, як Al Jazeera опублікувала матеріал, в якому йшлося про те, що свого часу отримати громадянство Кіпру за інвестиції змогли представники кримінального світу і політично значимі особи.

Читайте також: Українці стали лідерами з отримання первинних ВНП в країнах ЄС

На даний момент кіпріоти розглядають близько семи сотень останніх заяв про натуралізацію інвесторів і членів їх сімей, від яких, за інформацією Нікоса Нуріса, у 2021 році Кіпр очікує надходження €71 млн до державної казни.

Перспективи закриття інвестиційної програми викликали ажіотаж на ринку нерухомості. Інвестори поспішали до 1 листопада 2020 року подати заяву на громадянство за діючими умовами. В результаті у вересні-жовтні продажі нерухомості збільшилися на 31%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Але таким запаморочливим злетом ніхто не звабився, розуміючи, що далі піде затишшя і можливе зниження попиту до 20% і більше.

Зараз ринок завмер. Обсяг угод знизився, і формується так званий відкладений попит. За попередній період на Кіпрі почало будуватися багато елітних висоток у моря, в тому числі з розрахунком на іноземних інвесторів. Останньою надією залишається обіцянка уряду знайти нові способи стимулювання економіки і ринку нерухомості, які замінять ліквідовану інвестиційну програму «золотих паспортів».

Для інвесторів в дохідну нерухомість значних змін поки що не відбулося. Ціни на апартаменти і вілли залишаються на минулому рівні. Однак, з'явилося більше пропозицій, що дає можливість придбати краще житло за ті ж гроші. До того ж, користуючись моментом невизначеності, можна отримати значну знижку або бонус. Але дізнатися про це не можна, доки не звернешся із запитом. Забудовники і продавці вважають за краще робити пропозицію особисто.

Читайте також: Скасування інвестпрограми Кіпру підвищило попит на португальську нерухомість вдвічі

Не громадянством єдиним

Кіпр — безперечно привабливе місце для закордонного інвестора. Це стосується не тільки країн колишнього СРСР. Активними інвесторами тут також є громадяни Китаю, Лівану. Історично люблять острів і англійці.

З початку 2020 року, навіть в умовах закритих кордонів і covid-кризи, закордонні покупці, за даними Департаменту земельних ресурсів острова, уклали 38% всіх угод з нерухомістю. Для порівняння, в більшості країн на нерезидентів припадає менше 10% продажів.

Безперечно, значна частка припала на програму «золотих паспортів», але вона не єдиний плюс Кіпру. У острова чудовий клімат, зручне розташування, гарна берегова лінія.

Крім того, Кіпр потребує іноземних інвестицій і створює сприятливі умови. До них, зокрема, відносяться:

  • Діюча програма з оформлення посвідки на проживання. Купуючи нерухомість на первинному ринку вартістю від € 300 тис., інвестор отримує право проживати на острові з сім'єю, включаючи батьків, доступ до безкоштовної місцевої освіти і можливість користуватися медичними послугами.
  • Низькі податкові ставки. Одна з причин відкрити тут компанію і переїхати жити. Наприклад, корпоративний податок на Кіпрі один з найнижчих в Євросоюзі — 12,5%. І навіть його реально знизити — в IT-секторі ставка може становити 2,5%.
  • Відсутність щорічного податку на нерухомість. З 2017 року він на Кіпрі скасований.

Читайте також: Гайд для інвестора. Як отримати громадянство іншої країни

Чому обирають Кіпр

Інвестиції в нерухомість на Кіпрі — це спосіб отримання хорошого
пасивного доходу в євро.

По-перше, за рахунок туристів. Завдяки клімату — сонце тут світить приблизно 320 днів на рік - острів притягує туристів цілий рік. Так, зараз через вірус covid-19 і закриті кордони туристичний потік зменшився. Але колись пандемія закінчиться і бажаючі відпочити знову почнуть приїжджати.

По-друге, Кіпр є одним з улюблених місць для зимівлі фрілансерів. А зараз віддалена робота — новий стандарт не тільки для цієї категорії працюючих.

По-третє, кожен раз, коли трапляються проблеми з туристичними ринками Туреччини і Єгипту, Кіпр користується особливо високим попитом у мандрівників з різних країн.

Шанс скористатися моментом

Якщо вдало обрати момент й інвестувати під час кризи, то можна добре заробити на оренді і перепродажі у майбутньому. Але для цього слід підготуватися:

  1. знати, що саме хочете придбати — апартаменти під оренду, готелі, хостели чи мініготелі,
  2. обрати бажаний регіон і локацію. Найпопулярнішими містами Кіпру є Ларнака, Нікосія, Лімассол, Пафос і Фамагуста,
  3. мати вільні гроші. Це дасть можливість в потрібний момент діяти.
  4. стежити за ринком. У тих місцях, де був надлишок пропозиції, падіння цін очікується в більшій мірі. Наприклад, в Лімассолі.

Від 4% до 30% — можливий дохід на Кіпрі

Кіпрський ринок нерухомості зростає з кінця 2016 року. За даними Кіпрської статистичної служби, за останній рік нерухомість також додала в ціні. Наприклад, в Ларнаці — на 2,6%, в Лімассолі — на 2,4%, в Нікосії — на 2%, у Фамагусті — на 1,7%, у Пафосі — на 1,5%.

На даний момент це не так багато, щоб заробити на перепродажі, але в довгостроковій перспективі — цілком прийнятний варіант.

Якщо говорити про придбання квадратних метрів з метою перепродажу, то заходити в проект слід на етапі плану. Хоча потрібно дуже ретельно поставитися до вибору місцевого девелопера і забудовника. Інакше можна залишитися з нічим.

Дохід від перепродажу може скласти до 30% при дотриманні багатьох умов. У тому числі треба враховувати поточну ситуацію на ринку.

У будь-якому випадку краще знаходити об'єкти з максимальною ліквідністю. Припустимо, початкова мета покупки — перепродаж. І раптом ситуація змінюється. Потрібно бути готовим вигідно здати придбані квадратні метри в оренду. Або навпаки, перепродаж в плани не входив, але чому не продати за хорошу ціну, якщо трапиться такий шанс.

Дохідність від здачі в оренду залежить від об'єкта, його розташування, терміну оренди тощо. Дохід від довгострокової оренди становить від 4% (якщо залучити керуючу компанію) до 8% річних.

Короткострокова оренда — більш прибуткова. Дохід може бути понад 30% річних. У той же час вона більш ризикована і клопітка.

Прогнози

Багато інвестиційних фондів перебувають зараз в стані готовності зустріти падіння ринку. Але швидше за все, воно буде не сильно відчутним. Можливо, в межах 5-10%.

Від різкого падіння їх утримує кілька факторів. Взяти хоча б те, що місцеві забудовники не налаштовані опускати ціни, так як собівартість квадратних метрів дуже висока. До того ж, вже зараз, укладаючи угоду, покупці отримують бонуси і дисконти. Також істотну роль грає внутрішній попит, який через пандемію і зростання невизначеності помітно збільшився. Кіпріоти стали набагато активніше вкладати в свою нерухомість.

Якщо такі тенденції триватимуть, то місцевий ринок може похитнутися, але впасти — ні. Тому, відкладати покупку, якщо така є в планах, у довгий ящик не варто. Має сенс вже зараз зайнятися вибором підхожих проектів.

Ірина Рибницька

Коментарі - 12

+
+44
stas12345
stas12345
2 грудня 2020, 16:40
#
«Цены на апартаменты и виллы остаются на прежнем уровне. Однако, появилось больше предложений, что дает возможность приобрести лучшее жилье за те же деньги.»

Лучшее жилье за те же деньги но цены не изменились) дальше можно не читать
+
0
Artem Durnev
Artem Durnev
2 грудня 2020, 17:31
#
Ну я так понимаю, логика тут, что предложений больше и выше шанс что-то лучшее найти.
+
+15
stas12345
stas12345
2 грудня 2020, 22:52
#
Если предложений больше значит цена должна снижаться. По логике у них двойной удар по ценам: пандемия и закрытие программы получения гражданства
+
+15
Mindent
Mindent
2 грудня 2020, 16:45
#
Видно,плохо раскупают...
+
+44
yurikiev
yurikiev
2 грудня 2020, 20:45
#
«Кипрский рынок недвижимости растет с конца 2016 года»    -  маленький пузырик за 5 лет превратился в огромный пузырище
+
+72
Саша Ник
Саша Ник
2 грудня 2020, 21:27
#
Объективно, жить на Кипре, это утопия. Это не деревня, это деревнище! Так что никакой культуры, достойного образования детям и работы, Вы там не найдёте.
Так, чисто зимой на две-три недели туда слетать, отдохнуть.  Летом там невозможно дышать. Но какой смысл для этого покупать там квартиру за 200 000 долл??
+
0
yurikiev
yurikiev
3 грудня 2020, 9:35
#
Для понтов. Ахметовы, рабиновичи и прочие мертвечуки ведь должны свои миллиарды тратить на что-то.
Получать удовольствие от реализации *** вау-импульсов.
+
0
Danconia
Danconia
3 грудня 2020, 11:44
#
Ну там воздух получше чем в одессе неговоря уже про киев

да и теплее там чем в одессе и билеты на авиа перелёты в какую-нибудь европу дешевле наших
хотя кто считает такие мелочи покупая недвигу за 200+к

вообще покупать недвигу для инвестиций в 2020 бредовая тема - в крупных городах уже много простаивающей недвиги ценники на аренду вряд ли будут расти с вводом всё новой и новой недвиги и клиентов будет сложнее найти
придётся ремонты делать лучшее или ценники сбрасывать

+
0
bonv
bonv
2 грудня 2020, 23:51
#
Не ведись народ:)))
+
+15
xapyga
xapyga
3 грудня 2020, 8:40
#
Верно,лучше биток купить и сыграем в рулетку,зато 300% годовых,еще вариант в би2би вложится)
+
0
bonv
bonv
3 грудня 2020, 11:40
#
Немає 300% річних на крипті...
+
+14
greenozon
greenozon
4 грудня 2020, 23:08
#
Звісно що немає, є 500!
:)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися