Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 жовтня 2020, 7:34

Інвестиції для ледачих: скільки заробляють на дохідних будинках

Депозити, що стрімко дешевшають, змушують власників великих сум замислюватись над альтернативою. Одна з них – інвестиції в нерухомість. Але що робити, якщо вишукувати орендарів чи спілкуватися з ними кожного разу за наявності проблеми – не ваше?

Виходом може стати інвестиція в дохідний будинок. «Мінфін» дізнавався, скільки на цьому можна заробити.

Український неформат

В Україні бізнес на дохідних будинках лише на старті. За даними консалтингової компанії NAI Ukraine, в столиці на сьогодні налічується всього 13 комплексів. Більшість з них займають апартаментні комплекси на первинному ринку класу комфорт.

«Апартаменти в них схожі на звичайні квартири, вони можуть продаватися як з готовим ремонтом і оздобленням, так і без ремонту, без заявленої дохідності від оренди. Але такий формат приваблював інвесторів, що могли купувати як апартаменти під здачу в оренду, так і для власного проживання», – пояснює керівник відділу консалтингу NAI Ukraine Марина Гуревич.

В класичному розумінні дохідний будинок — це об'єкт нерухомості, яким керує спеціалізована компанія. Вона здає в оренду квартири, власниками яких можуть бути і приватні інвестори, і девелопер проекту. Нерухомість може здаватися як поденно, так і довгостроково. Доходи від здачі житла розподіляються між усіма власниками пропорційно, що гарантує їм певний рівень прибутковості.

Але в наших реаліях такий формат – сервісні дохідні апартаменти – в новинку. Їх мають лише кілька комплексів. 

«Прикладами таких сервісних апартаментів можуть слугувати дохідні комплекси Be The One (Атлант Мегабуд) біля метро Академмістечко, Standard One Terminal (KDD Engineering) та комплекс Times (Zim Group) біля Центрального залізничного вокзалу. Перші два перебувають на стадії будівництва, останній – ще на етапі проекту», – розповіла керівник відділу консалтингу NAI Ukraine.

Квартири там здаватимуться з ремонтом і меблями і передаватимуться обслуговуючій компанії для подальшої здачі в оренду. Власники ж, незалежно від заповнюваності, отримуватимуть розподілений дохід.

Читайте також: Котедж за ціною двокімнатної квартири у Києві

Чим дохідні будинки цікаві орендарям

Цей формат дуже зручний для квартиронаймачів: оренда в новобудовах під ключ — мебльовані квартири з якісною обробкою і побутовою технікою, з повним сервісом від керуючої компанії.

Ціна оренди квартири в доходному будинку залежить від багатьох факторів: локації, класу житла, комплектації приміщення, навіть виду з вікна. Наприклад, в Residence botanique вартість проживання в апартаментах варіюється від $3 700 до $5 000 на місяць. При цьому ці апартаменти надаються тільки в довгострокову оренду безпосередньо від власника.

У ЖК Standard One проживання в 1-кімнатній квартирі в середньому становить $450-550 на місяць, в 2-кімнатній — $680-700, в 3-кімнатній — $850-890. Мінімальний термін оренди — пів року.

«Ставки в дохідних будинках трохи вище, ніж оренда у приватної особи в перерахунку на 1 кв м», — кажуть в Сіті Девелопмент Солюшнс. Якщо довгострокова оренда 1-кімнатної квартири в київській новобудові класу «комфорт» обійдеться в $12-14 за квадратний метр на місяць, то в прибутковому будинку доведеться заплатити від $16-ти і вище. Однак через те, що площі квартир у прибуткових будинках зазвичай менші, загалом вартість оренди там буде не набагато вищою.

Читайте також: Як змінилися ціни на вторинному ринку житла в Києві. Огляд за районами

Рахуємо доходи інвестора

Цілком логічне і закономірне питання інвестора: яка різниця – вкластися в дохідний будинок чи викупити кілька квартир і заробляти на оренді?

Ключова відмінність – обсяг особистої зайнятості. Здавання в оренду передбачає самостійний пошук орендарів, контроль за сплатою комунальних платежів, поточні ремонтні роботи тощо. У випадку з дохідними будинками всі ці функції перебирає на себе керуюча компанія.

Але головне – це все ж таки заробіток. Отже, скільки можна заробити, вклавши гроші у дохідний будинок? Прибуток інвестора складається із двох частин. Перша – подорожчання об’єкту нерухомості по мірі будівництва. Друга – прибуток від подальшого здавання в оренду.

«Досвід уже діючих проектів показує приріст вартості квадратного метра на рівні 20-26%. Скажімо, в дохідних домах «Smart House» и «Be The One» ціна стартувала з відмітки в $800/кв.м. Ціна на готові апартаменти в цих проектах сягає $1 200-$1 500/кв. м», – розповідає директор консалтингової компанії Сіті Девелопмент Солюшнс Роман Герасимчук.

Велику роль у формуванні ціни відіграє клас житла. Так, в будинках більш високого класу ціна на початковому етапі будівництва складала $1 100-$1 200/кв. м, а за готові апартаменти доведеться заплатити за квадратний метр від $2 000 і більше.

Дохідність від здачі в оренду нерухомості – від 12 до 15% річних. Детальніше, на який профіт можна розраховувати при інвестиціях в дохідну нерухомість, підрахували в девелоперській компанії KDD Ukraine.

Для прикладу, візьмемо квартиру-студію площею 32 «квадрати» в проекті Standard One Terminal, де нерухомість планується здавати поденно. Сьогодні готовність комплексу оцінюється у 15%. Вартість квадратного метра становить $2 900 (на етапі готовності проекту до здачі ціна зросте до $4 000).

Отож, на даному етапі квартира обійдеться інвестору у:

$2 900 Х 32 кв м = $92 800.

Прогнозована вартість оренди – від $91 за добу. За рік при 100% заповненості орендна плата складе $91 Х 365 днів = $33 215. Але таких ідеальних умов точно не буде. Керуюча компанія відштовхується від заповненості у 61%, плюс бере комісію 32% за менеджмент, ремонтні роботи та комунальні послуги. Тому річний дохід інвестора складе:

$33 215 Х 61%:100-32% = $13 777

«Мінуси» таких інвестицій

Єдине, за що доведеться клієнту потурбуватися власноруч – це сплатити податки.

«Нашими клієнтами можуть бути як фізичні особи, так і юридичні. Механізм стягнення податків різний, тому кожен визначатиме самостійно, які податки має сплачувати», – коментує комерційний директор проекту Standard One Олександр Смирнов.

Читайте також: Як сплачувати податки з доходу від інвестицій в Україні

Перспективи «дохідних будинків»

Наведені розрахунки – доволі умовні. По-перше, аби отримати максимальний дохід, потрібно вкладатися на ранніх етапах будівництва. А це, враховуючи кількість будівельних скандалів і заморожених об’єктів, доволі ризиковано.

Читайтк також: У Києві заморожено будівництво 70 будинків: хто плодить недобудови

По-друге, немає гарантій, що об’єкт буде заповнений більш ніж наполовину. Оскільки в нинішні кризові часи багато потенційних орендарів шукають квартири дешевше, нехтуючи комфортом. Не кажучи вже про нерухомість, яка будується, як готель.

По-третє, інвестор має готуватися до того, що всі орендні відносини будуть офіційними. Відтак, з отриманого доходу доведеться платати податок. На сьогоднішній день людина, яка здає свою квартиру (квартири) в оренду і хоче працювати «по-білому», має щомісяця платити податок на доходи фізичних осіб (ПДФО ) у розмірі 18% від ціни оренди, прописаної в договорі.

Натомість левова частка орендних відносин у нас перебуває «у тіні». Тобто, власники звичайних квартир, які здаються в оренду, податки не платять.

До цього переліку директор консалтингової компанії Сіті Девелопмент Солюшнс Роман Герасимчук також відносить відсутність у інвестора широкого вибору для вкладень.

«Як тільки можна буде впевнено прогнозувати попит на оренду апартаментів в дохідних домах, багато девелоперів розвиватимуть подібні проекти», – підкреслює експерт.

Як зауважують у NAI Ukraine, більші забудовники зможуть реалізувати сервіс повного циклу з ремонтом і обслуговуючою компанією, а невеличкі девелопери будуть пропонувати як звичайні квартири, так і квартири під здачу, але не завжди з ремонтом і обслуговуючою компанією.

Ірина Рибніцька

Коментарі - 24

+
+53
bonv
bonv
6 жовтня 2020, 10:55
#
Компанія і заробляє:) А інвестор рахує віртуальні доходи:)
+
0
bonv
bonv
6 жовтня 2020, 10:58
#
Дайте мне только точку опоры. Буду её сдавать в аренду желающим за почасовую оплату:)
+
0
Mindent
Mindent
6 жовтня 2020, 11:05
#
Налоги неохота будет платить:)))
+
+11
bonv
bonv
6 жовтня 2020, 11:09
#
«O tempora, o mores! («Що за часи, що за звичаї!»)
+
0
bonv
bonv
6 жовтня 2020, 11:38
#
Українці в 2021-му повинні будуть відзвітувати за додатковий прибуток.
Декларації і прибутковий податок
Українці до 1 травня повинні самі звернутися в податкову, заповнити декларацію та сплатити податок за:
дохід від незалежної професійної діяльності (перукарі, сантехніки, копірайтери тощо) – 18%;
дохід від оренди нерухомості – 18%;
прибуток від цінних паперів – 18%;
винагороди та інші виплати за договором – 18%;
подарунки та нецільова благодійність – 18%;
дохід від продажу нерухомості – 5%.
Наприклад, якщо ви отримуєте прибуток як фрілансер або здаєте в оренду квартиру, раз на рік потрібно підрахувати свій дохід і сплатити з нього податок. Однак більшість українців не тільки не декларує додаткові прибутки, але навіть не знає, що це потрібно робити.
За ухилення від сплати податків загрожує щонайменше адміністративна відповідальність і штрафи, проте проконтролювати, хто та звідки отримує кошти, складно.
Податковий експерт Геннадій Грушко розповідає: культура сплати податків в Україні поки що тільки формується. Українці не довіряють державі та звикли приховувати все, що можна приховати, впевнений він.
«Чи потрібно декларувати свої доходи? Звісно, потрібно. Кожен громадянин зобов’язаний дотримуватися законів, а незнання цих законів від відповідальності не звільняє. Я завжди кажу своїм клієнтам одну й ту ж фразу: сплати податки – і спи спокійно», – зазначає Грушко.
+
+58
alex2013a90
alex2013a90
6 жовтня 2020, 11:48
#
Ага, а потом очередной генерал/прокурор за эти деньги будет себе дом строить с золотыми унитазами. Хрена им лысого
+
+39
bonv
bonv
6 жовтня 2020, 11:55
#
Для себе — зарплати і премії непомірно підняти. Для народу — штрафи збільшити, податки збільшити, тарифи підняти — зе-реальність.
+
0
yo2019
yo2019
6 жовтня 2020, 21:51
#
Зе- муйня…
+
0
Slavikug
Slavikug
7 жовтня 2020, 10:40
#
Совдепія голови - це назавжди... Ну звісно, нам же держава винна, які податки?... А чого така маленька зарплатня у вчителів??
+
0
Андрей Кул
Андрей Кул
6 жовтня 2020, 12:14
#
Мне застройщик один в Буче предлагал инвестицию, только не в квадратные метры а в получение процента — 18% годовых, как альтернатива дешевому сейчас депозиту.
+
+8
Алексей Яснолобов​
Алексей Яснолобов​
6 жовтня 2020, 13:29
#
Перед тем как выкладывать такие публикации научитесь элементарным подсчетам рентабельности.
Цитата:
"В качестве примера возьмем квартиру-студию площадью 32 «квадрата» в проекте Standard One Terminal, где недвижимость планируют сдавать по дням. Сегодня готовность комплекса оценивается в 15%. Стоимость квадратного метра составляет $2 900 (на этапе готовности проекта к сдаче цена вырастет до $4 000).
Итак, на данном этапе квартира обойдется инвестору в:
$2 900 Х 32 кв м = $92 800.
Прогнозируемая стоимость аренды — от $91 в сутки. За год при 100% заполняемости арендная плата составит $91 Х 365 дней = $33 215. Но таких идеальных условий точно не будет. Управляющая компания отталкивается от заполненности в 61%, плюс берет комиссию 32% за менеджмент, ремонтные работы и коммунальные услуги. Поэтому годовой доход инвестора составит:
$33 215 Х 61%:100-32% = $13 777."

А теперь считаем реальные цифры:
4000$*32 кв.м.= 128000$ по Вашим же расчетам это цена квартиры на момент, когда будет окончено строительство.
Далее, стоимость ремонта, берем минимум:
200$*32=6800$ - это минимум стоимости ремонта, в реальности будет больше.
Итого: 128000$+6800$=134800$ - расходы на покупку квартиры - вхождение в бизнес, так сказать.
Берем Ваш рассчет дохода в год:
13777$*100%/134800$=10,22% - доходность.
От посуточной сдачи это бессмысленно мало, проще тогда сдавать в долгую.
+
+21
V L
V L
6 жовтня 2020, 18:00
#
200 даже с линолиумом не получится. 300 - 350 с минимальной мебелью
+
0
Алексей Яснолобов​
Алексей Яснолобов​
6 жовтня 2020, 19:31
#
Согласен, посчитал грубо. Может быть дороже, а если учитывать, что при Посуточно сдаче чаще нужно делать ремонты,менять технику, мебель, то доходность падает до среднерыночных.
+
0
xapyga
xapyga
6 жовтня 2020, 19:45
#
Как сказать,если разные мнения,жить долго и все портить,или прийти переночевать,или привести девушку на пару часов и ни че не испортив)
+
0
eastpakk
eastpakk
7 жовтня 2020, 8:24
#
В этом комплексе ремонт сразу включён в стоимость. И цены за м2 в $4000 там не будет. Все это только хотелки продажников.
+
+15
kattam
kattam
6 жовтня 2020, 13:47
#
Цікаво треба розібратись детальніше ,але ризиків не мало навіть з першого погляду,що можна продати при бажані (інвестиційні права) чи м2 ,
+
0
Sage05
Sage05
6 жовтня 2020, 14:06
#
Есть комплекс- смарт-хаус, в своё время купил там 3 квартиры, и через управляющую компанию сдаю их. Недвига- моя, всё ок, и денежка исправно капает. Лучше так, чем вот это вот виртуальное чудо.
+
0
ballistic
ballistic
6 жовтня 2020, 14:38
#
«Апартаменти в них схожі на звичайні квартири»
- а в чому ж різниця між «апартаментами» і «звичайними квартирами»? )
+
+56
Yaroslav UA KHE
Yaroslav UA KHE
6 жовтня 2020, 22:25
#
В апартаментах невозможно прописаться и коммуналка будет по промышленным тарифам, других отличий нет. Для застройщика зато есть отличия: на дом с «квартирами» строже градостроительные нормы, чем в домах с «апартаментами». Да и жилой дом на участке в промзоне не построить, а апартаменты - запросто, ведь это жильё для временного проживания, и социалка типу школ и поликлиник тогда не привязана. Любят застройщики строить апартаменты и впаривать их в качестве квартир
+
0
ballistic
ballistic
6 жовтня 2020, 14:47
#
«Дохідність від здачі в оренду нерухомості – від 12 до 15% річних»
— схоже це теоретичний максимум.
Водночас «немає гарантій, що об’єкт буде заповнений». І у інвестора не буде можливості якось впливати на заповнюваність.
Якщо реальна доходність буде на рівні банківського депозиту, то який сенс в таке влазити?
+
+7
Kuzyalik
Kuzyalik
6 жовтня 2020, 19:37
#
Вот мусора,они вообще не парятся.Отобрали весь бизнес у бандитов и крышуют себе наркоту,притоны,бордели,казино. Там постоянная доходность в любое время года при любой власти,при любой политической ситуации,при любой экономической ситуации. Так что - мусор в Украине это почетно и круто.
+
0
yo2019
yo2019
6 жовтня 2020, 21:47
#
Теперь объясните зачем вам кредиты мвф?я бы на месте мвф послал на...

варьируется от $3 700 до $5 000 в месяц
+
+15
lavrov1
lavrov1
7 жовтня 2020, 9:45
#
Реклама......В Украине бизнес на доходных домах только на старте. Вспомним «АРКАДА».«УкрБУД»,«стройка  Войцеховского» и получаем дырку от бублика.
+
0
Ігор Петров
Ігор Петров
7 жовтня 2020, 21:57
#
Теоретически идея выглядит отлично, вложил деньги и потом заплатил с них налог. Но что-то меня терзают смутные сомнения:-)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися