Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 серпня 2020, 15:14

Як будуть виглядати офіси після локдауну

Хоча орендодавці офісів переживають кризу легше, ніж власники торгової нерухомості, вони також стикаються з труднощами. Адже багато компаній намагаються перевести працівників на віддалену роботу і заощадити на оренді.

Що очікує на офіси у найближчому майбутньому та чи дійсно віддалена робота ефективна, в колонці для Економічної правди розповів засновник мережі бізнес-просторів Creative States Ілля Кенігштейн. «Мінфін» публікує скорочену версію статті.

Офісам доведеться змінюватися

Сьогодні на вибір офісу впливає не тільки наявність швидкого інтернету, кухня і спортзал на поверсі. Додалися санітарні вимоги. Чи зайдете ви до скайп-руму, де щойно був колега з застудою? Не думаю.

Навесні деякі резиденти з'їхали з офісів. Для нас цього було достатньо, щоб шукати нові формати співпраці. Облаштування безпечних робочих місць і зон загального користування вимагало великих витрат. Вкладення себе виправдали — майже 80% наших клієнтів повернулися на оновлені локації.

Хочемо того ми чи ні, на комерційну нерухомість чекає відродження. Але без гнучкості і здатності адаптуватися до нової реальності консерватори підуть з ринку. Ті, хто відчує потреби клієнтів і запустить сміливі офісні рішення, не те що залишаться на плаву, а осідлають хвилю успіху.

Робота з дому не вічна

Моя особиста думка — працювати з дому неефективно.

Звичайно, є ряд професій, які легко обходяться «диванним» офісом. Але, все ж таки, ефективна економіка сьогодні — це більше про постійну взаємодію команд.

Прихильники концепції work from home зазвичай дивляться на ситуацію однобоко. Працюючи вдома, ми не витрачаємо час даремно у заторах. З'являються додаткові півгодини-година на ранкову йогу або розпивання кави на веранді не поспішаючи.

У той же час на ремоуті будинок стає і офісом, і спортзалом, а з дітьми — дитсадком, школою та групою подовженого дня. Лавірувати між робітниками і побутовими завданнями вдається не всім. У деяких «полетів» тайм-менеджмент, звідси — сварки з близькими, зірвані дедлайни, професійне вигорання.

Ще одна проблема — безпека домашніх гаджетів в системі дистанційного спілкування команд. За даними Reed Smith, пандемія covid-19 може стати однією з найбільших загроз глобальної безпеки. Піки кібератак припадають на дні підвищеної захворюваності.

Наприклад, коли в США оголосили про перший випадок зараження covid-19, зломи в мережі збільшилися на 48%. З початку епідемії фішинг — крадіжка логінів і паролів — зріс на 600%. Корпоративна мережа повинна бути захищеною від будь-яких загроз. Ми вважаємо, в цьому і є цінність надійної офісної інфраструктури.

Необхідність корпоративної культури

Ми розуміємо, що компанії йдуть від довгострокової оренди, але все ще хочуть зберегти корпоративний дух команди. Грамотно облаштований простір підвищує ефективність праці.

Відповідальні бізнеси будь-яких масштабів і вертикалей розуміють важливість корпоративної культури. Коли колектив діє як єдиний організм, і кожен член команди відчуває і відповідає на потреби колег, процвітає і зростає вся корпорація.

Читайте також: Нові акції серпня на квартири в Києві

Людина максимально реалізує власний потенціал в оточенні партнерів. Людям потрібні люди — це аксіома, яку потрібно взяти до уваги всім. Хочете, щоб до офісів повернулися згуртовані команди? Дайте їм унікальні можливості для спільної роботи, те, чого вони не знайдуть на ремоуті.

Гнучкість цін і пропозицій

Бренди одягу H&M, Levi's та Nike закрили половину магазинів в Китаї — одного з найбільших торгових майданчиків у світі.

За підрахунками аналітичної компанії Zencargo, за перші шість тижнів пандемії загальні збитки рітейлу в країнах Євросоюзу досягли $4,24 млрд.

Найбільше постраждали меблеві та магазини електроніки, бутіки одягу та торгово-розважальні центри. У комбінації з пандемією і зростанням інтернет-покупок багато компаній не змогли оплатити вартість оренди майданчиків.

Порівняно з рітейлом, комерційна нерухомість знаходиться у більш вигідному становищі.

За даними Coworking Resources, в світі налічується близько 20 000 коворкінгів. Через чотири роки їх кількість може зрости вдвічі.

В офісах нового типу будуть працювати майже 5 млн співробітників. Такий формат обирають IT-компанії, стартапи, представники креативних, фінансових та інших індустрій.

В період економічної кризи коворкінги — вигідний варіант робочого місця. Гнучкість тут проявляється в доступних умовах за вартістю і терміном оренди.

Читайте також: Скільки коштує оренда житла в столиці і великих містах

За кожен витрачений долар резидент отримує не просто стіни, а широкий вибір інструментів для виконання повсякденних завдань, пошуку однодумців і особистого розвитку.

Cтіни лікують

Сьогодні орендарі оптимізують простір за рахунок збільшення частки open space та використання формату share desk.

Соціальна дистанція перейшла в бізнес-центри, коли Cushman & Wakefield впровадили офісне «Правило шести футів». Безпечною відстанню між співробітниками вважається не менше 1,8 метра.

В опенспейсі співробітники сидять спиною один до одного, а кухнею, терасою і конференц-залами користуються групи до п'яти осіб.

В офісах з'явилися підлогові покриття з колами. Це дизайнерське рішення нагадує людям про особистий простір і захищає від небажаних контактів.

Ми ж до практики дистанціювання додали додаткові заходи. На наші локації резиденти проходять через спеціальну рамку аерозольного знезараження одягу.

На вході за 1,5 секунди всім гостям вимірюється температура за допомогою безконтактного градусника. Всі локації марковані спеціальними маршрутами, які зменшують кількість контактів між резидентами.

Маски, антисептики, ультрафіолетові лампи для очищення повітря і санітарна дезінфекція залів кілька разів на день — за замовчуванням.

Під впливом пандемії архітектура і дизайн продовжать змінюватися. Афоризм «Стіни лікують» тепер набуває нового змісту. Матеріали і забарвлення приміщень, в тому числі коворкінгів, повинні працювати, як медичний інструмент. Простір навколо нас, навіть якщо не стане панацеєю від хвороб, то зможе сприятливо впливати на самопочуття і особливо — на продуктивність.

Читайте також: Рейтинг забудовників Києва: хто здав в експлуатацію 405 тисяч «квадратів»

Чи можна існуючі бізнес-центри вважати повноцінними smart та digital? Це та інші питання наступають з усіх фронтів нерухомості. Індустрія як ніколи повинна бути адаптивною.

Лендлордам комерційної нерухомості варто вловлювати найменші зміни настроїв в ком'юніті. Те, що затребуване сьогодні, через тиждень може виявитися ширвжитком.

Коментарі - 6

+
0
lenta19
lenta19
14 серпня 2020, 16:09
#
Постоянное взаимодействие команд можно чудесно обеспечивать и на удаленке. Работаю в организации, которая использует продукт в названии которого есть цифры 365 (от одной известной корпорации). Взаимодействовать можно на все 100: и видео- и конфколлы, и демонстрация экрана, и предоставить доступ к своему компьютеру - работай не хочу. Коворкинг и офисы конечно в небытие не уйдут, но то, что часть «сидельцев» потеряют - это факт.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
17 серпня 2020, 11:05
#
Так статтю ж написав той, хто здає офіси, він же чітко вказав, що у ни ось так то і так... він же не напише, що не йдіть до нас, офіс це зло... це намагання пожвавити ринок.
+
+60
AleksandrBank
AleksandrBank
14 серпня 2020, 21:51
#
Опен спейсы уйдут в небытие. Мне лично дома работать не удобно, я вернулся в офис, продуктивность выше.
+
0
Ігор Петров
Ігор Петров
15 серпня 2020, 21:40
#
А особенно у кого дети- так однозначно надомная работа малореальна
+
+30
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
17 серпня 2020, 11:13
#
У мене двоє дітей-школярів, дружина домогосподарка... працюю в великій міжнародній компанії. Час карантину був найщасливішим в моєму житті. На доїзді до офісу економив 2-3 години на дню, на відрядженнях 5 днів на місяць і купу часу на непотрібних розмовах з тими, хто просто вештається по офісу. Крім того, харчувався свіжою щойно приготованою їжею, допомагав дітям розібратися з уроками, в будь який час мав змогу обійняти дітей та поцілувати дружину. Жодного конфлікту не було, сім«я стала ще більше монолітною, у дітей оцінки покращали... тому тут вже кому як, якщо ваша сім»я 8 годин спить, 2 години в дорозі і 9 годин на роботі чи в школі (з урахуванням обіду), вам лишається всього 5 годин на все інше. У мене ж було щодня мінімум 16 годин. Тому більшість і лається з рідними, бо люди не рідні, а просто сожітєлі.
+
0
Андрей Кул
Андрей Кул
17 серпня 2020, 12:28
#
На удаленке не то! Во-первых, сам себя тяжело самоорганизовываешь, во-вторых, коммуникация с сотрудниками занимает долгое время, которое можно было бы потратить на продажи!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися