Мінфін - Курси валют України

Встановити
53728220
Andrej Leonov
3 травня 2019, 12:11
Andrej, Донецк
Добрый день, Сергей. Вы не могли бы поделиться ссылкой или объяснить принцип работы НПФ. Сколько нужно вносить средств, сколько я буду получать и т.п.
Какие фонды самые оптимальные и безопасные на сегодняшний день.
Спасибо.
Ответ эксперта
uainvestor
uainvestor
8 травня 2019, 14:52
Вітаю, Андрію.

Дякую, гарні у вас питання, але надто широкі для короткої відповіді. Вони потребують великої презентації, а я можу розповідати лише, як учасник і вкладник НПФ, хоча і досить досвідчений. Тож, розповідаю, покладаючись на власний досвід.

1. Українська пенсійна система складається з трьох рівнів:
— обов'язковий солідарний (ПФУ);
— обов'язковий накопичувальний (ще не введено в дію);
— добровольний накопичувальний (НПФ).

Останній рівень — це значна кількість некоммерційних і неприбуткових установ. Їх мета — забезпечення дотойних пенсій для своїх учасників. Іноді ними можуть бути працівники окремих підприємст, галузей або навіть всі бажаючи з будь-якого куточка України і інших країн.

Учасник НПФ — це фізична особа, на кого відкрито в НПФ пенсійний рахунок, на якому обліковуються всі пенсійні внески і прибуток, забезпечений управляючою компанією (КУА).
Вкладник (той, хто робить пенсійні внески), котрим може бути сам учасник НПФ, його родичі, його роботодавці.

Головний прнцип НПФ — це розведення функцій управління, обліку і збереження активів в три різні незалежні обслуговуючи компанії, кожна з котрих має державні ліцензії і власного окремого державного регулятора:
— АПФ, адміністратор пенсійного фонду, як звичний бухгалтер, веде облік, приймає пенсійні внески, робить пенсійні виплати, контролює виконання законодавстваі, складає і підписую пенсійні контракти з вкладниками;
— КУА, компанія з управління активами, розпоряджується пенсійними внесками і заробленими доходами і примножує їх в інтересах учасників НПФ;
— ЗА, зберігач активів, банк, зберегає активи НПФ, обліковуючи їх окремо від інших коштів банку, контролює виконання законодавства.

Принцип роботи НПФ:

1. Наші внески ми нікому не передаємо, вони всі (разом з прибутком) обліковуються на наших пенсійних рахунках, а ми, як учасники контролюємо перебіг справ у своємі кабінеті на сайті АПФ. Прибутки нараховуються щоденно, а не раз на місяць, як у банках.
2. НПФ (рада фонду) обирає КУА, яка управляє всіма коштами, але в руки їх не бере. Вона купляє на ринку дозволені державою активи, що з часом повинні зростати у вартості, а потів продає їх за більш високою ціною. Активи, — це найчастіше, цінні папери, нерухомість, банківськи метали і депозити.
3. Учасник може забрати свої накопичення не раніше віку 50 років, або за виїздом на ПМЖ чи тяжкої хвороби. Тоді він пише відповідні заяви і отримує пенсію.
4. Найчастіше пенсійні внески бувають довільними і не регулярними, а вирахувати майбутнб пенсію можна за допомогою пенсійного калькулятора: https://acpo.com.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=309&Itemid=386

Як вибрати НПФ.

Всі НПФ працюють однаково за однім Законом: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1057-15.
Звісно, НПФ відрізняються і стратегіями, і прибутками, але в перспективі кількох десятиліть, ми не знаємо, хто виграє на фініші. тож, не варто перейматись оптимальністю, а брати собі кілька несхожих. Наприклад, я задоволений своїми шістью НПФ і більш-менш рівномірно їх наповнюю коштами.
Коли іноді виникають суперечки відносно того чи іншого НПФ, я звертаюсь до директора найбільшого в Україні АПФ. Він спільнується з керівниками інших НПФ і має більше інформації. Кого я особисто рекомендую? Династію, Соціальний стандарт, Соціальну перспективу, Фонд пенсійних заощаджень. Один з НПФ надто виріс, загордився і став менш лояльним до людей, — це саме ОТП Пенсія, котрий я не перестав повагати, але осад залишився.

Якщо виникнуть додаткові питання, то я радо відповім на них окремо.
Следить за новыми комментариями

Коментарі - 1

+
+15
mary27
mary27
7 травня 2019, 22:58
#
Добрый день. Вопрос очень обширный. Деятельность НПФ регулируют эти законы: https://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/5080-17 http://base.spinform.ru/show_doc.fwx?rgn=14646 Украинские НПФ работают по системе с установленными взносами (DC), выплата пенсии зависит от сроков, размеров и кратности взносов и инв.дохода. Вот калькулятор для примерного расчета: http://service.vseapf.com.ua/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE%D1%80/ «фонды самые оптимальные и безопасные на сегодняшний день» - чтоб ответить на этот вопрос, надо быть в некотором смысле предсказателем) Не обладая таким даром, все же посоветовала б НПФы, перенесшие кризисы 2009 и 2014-2015 годы. Например их: https://www.kinto.com/pf/social/performance.html http://vseapf.com.ua/ua/funds/1.html Сергей советует «ОТП Пенсию», присоединюсь: https://otppension.com.ua/
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися