Мінфін - Курси валют України

Встановити
OlegKo
Костя Стром
20 травня 2018, 14:16
Костя, Киев
Зіткнувся з інформацією про НПФ. Коротко для чайника зможете пояснити? — Яка мені вигода переходити з депозиту в банку в НПФ, якщо гарантований процент по депозиту складає від 14до 16 процентів чистими на руки? І друге питання — від банківського шахрайства я захищений державою до 200 тис грн (виплату тепер проводять на протязі 30-45 днів з моменту обяви неплатоспроможності)… А чим я буду захищений, вкладаючи в НПФ??
Ответ эксперта
uainvestor
uainvestor
21 травня 2018, 17:10
Якщо, Костю, ви зможете зрозуміти, то і я зможу пояснити. Дійсно, НПФ краще від банківського депозиту:
1. Банківські відсоткі оподатковуються ПДФО+ВЗ (18+1.5% миттєво).
2. Компанія з управління активами (КУА) заробляє для НПФ прибутковість не менше, ніж банки, і це збільшує особисті пенсійні накопичення кожного учасника НПФ. Це теж доходи, і теж опододковуються, але не зразу, а лише під час отримання пенсійних воплат, а до того, вони працюють на учасника досить довго (10-20-30 і більше років). Крім того, ставка податку буде менше, — 60% від діючої загальної ставки (60% від 19,5 %. – це 11,7%), а для певні категорії учасників НПФ звільняються від податку взагалі (наприклад, для інвалідів 1 групи, після віку 70 років, для сімей померлого учасника).
3. Держава повертає вкладнкам НПФ 18% від пенсійних внесків, що вони робили на протязі минулого року. Тобто, 15%+18%=33%, котрим банківські депозити програють.
4. Заснований мною клуб «Прометей» теж повертає 1-5% від всіх пенсійних внесків на протязі одного року (але це стосується не всіх, а лише 5-ти НПФ).
5. Для виплати вкладникам депозитного відсотка, банкі використають лише кредити, а КУА задля тієї ж мети. використовують багато інвестиційних інструментів (по суті, — всі фінансові ринки. Крім боргових інструментів, використовуються банківські метали, нерухомість, цінні папери (акції, облігації), ті ж самі депозити.
6. Якщо до кінця бути відвертим, то нам варто використовувати і НПФ, і депозити, і страхування, і інші способи. Наприклад, я використовую їх кілька і нещодавна я почав публікувати на блозі «Пенсійний капітал» серію матеріалів про кожних з таких способів окремо:
— «Создание своей пенсии: Банк»: http://pensioneriya.blogspot.com/2018/05/blog-post_13.html
— «Создание своей пенсии: НПФ: http://pensioneriya.blogspot.com/2018/05/blog-post_9.html
— «Создание своей пенсии: СКЖ» буде скоро.
7. Ті 200 000 гривень – це не захист, а звичайне шахрайство, бо — це наші податки. Я не впевнений, що громадяни України, включно з вами, згодні платити власні зароблені гроші за нерозумних вкладників збанкрутілих банків. Подібного механізму в НПФ, дійсно, немає. І це, я впевнений, — добре.
Следить за новыми комментариями

Коментарі - 5

+
0
mary27
mary27
21 травня 2018, 11:11
#
Доброго дня.

Щодо порівняння із депозитом, це було актуальним лише до 2015 року.
Зараз ви, маючи депозит під 16% отримуєте ''чистими'' 12,88% через ПДФО та військовий збір.
% дохід в НПФ звільнений від податків до початку виплат.

Якщо ви офіційно працевлаштовані, ви ще маєте право на податкову знижку у 18% вид суми внесків, сплачених до НПФ за рік.
Тобто, до %, які приніс НПФ, можна добавити ці 18%.

Можливо, коли буде розроблена інструкція щодо ''пенсійних депозитних рахунків'', які згадуються в ''законі про недержавне пенсійне забезпечення'', там теж буде діяти ця знижка.

Але, % з депозиту можуть виплачуватися щомісячно, а з НПФ — виплати почнуться у разі досягнення пенсійного віку (+/- 10 років), у разі виїзду на постійне мешкання за кордон, у разі інвалідності, чи при встановленні діагноза критично небезпечного захворення.
Том, у краще мати і депозити і рахунок у НПФ.

Щодо захисту від банкрутства банку — головний захист у НПФ це вібір КУА надійних банків та дивесифікація.
В одному банку може бути розміщєно не більше 10% активів, всьго до 50%.
Тобто, не меньш, ніж у 5 банках.
Також, у ''законі про НПЗ'' активи НПФ не можуть включатися до ліквідаційний маси банку у разі банкрутства (як і страхові резерви ''лайфових'' СК).
Але існує колізія, бо ФГВФО вважає такі вклади ''депозитамі юридичних осіб'', через що не гарантує їх.
+
0
Костя Стром
Костя Стром
25 травня 2018, 16:57
#
«захист у НПФ це вібір КУА надійних банків » — ось, ось… і я про те ж… По- перше, якщо забирати депо проценти щомісяця і вкладувати їх знову, то процент виростає суттєво, а не 12-14 процентів на руки, а в НПФ віддаєш кошти на 10 років і до побачення — ти їх не бачиш і не факт, що побачиш, оскільки, як правило, «ішаки» здихають набагато частіше… Один мій хороший товариш Тарас 3 роки агітував у «дуже надійний» НПФ вкласти (він сам працює у страховій компанії", він і сам вклав, але, на жаль, найнадійніший НПФ із польським капіталом рухнув і Тарас позбувся своїх доларових внесеів… Ось і весь сказ…
+
0
mary27
mary27
25 травня 2018, 18:55
#
НПФ точно так же реинвестирует %.

''а в НПФ віддаєш кошти на 10 років і до побачення — ти їх не бачиш і не факт, що побачиш, оскільки, як правило, «ішаки» здихають частіше…'' — начали с ''банковского шахрайства'', теперь плавно перешли на возможное ''шахрайство'' НПФ, которое там в реальности сложно устроить.

А про Тараса и ''очень надежный НПФ, с польским капиталом'' можно подробнее?)
Очень уж интересно.
Что-то попахивает ''накопительным'' страхованием жизни, а там с 2013 череда громких банкротств.
Правда, единственная мне известная СК с польским капиталом — ''ПЗУ Украина страхование жизни'' чувствует себя неплохо.
+
0
uainvestor
uainvestor
28 травня 2018, 16:24
#
Костю, років зо 15-20 тому, я теж грався у різні тактики з депозитами. В цілому, на той час це більш-менш працювало, а мій висновок, — майже як у Екклезіяста: краще маленька жменька в покої, ніж повні жмені з метушнею.
Коли хтось (психологічно) хоче регулярно отримувати (бачити, тримати у руках) свій відсоток, то най щорічно візьме 18% своїх внесків від держави, а потім було б розумно повернути цю податкову знижку на свій пенсійний рахунок у НПФ.
+
0
mary27
mary27
22 травня 2018, 0:00
#
Сергею.
Вы считаете 60% от общего налогообложения (НДФЛ+военный сбор), тогда как надо брать 60% именно от ставки НДФЛ, 18/100*60=10,8%.
По п.5 — коммерческие банки зарабатывают далеко не только на выдаче краткосрочных кредитов.
Не менее важный заработок — комиссионные.
Причем, это вариант для банка самый благоприятный, т.к. там минимальный риск.
Можно было сравнить с ''Монобанком'', но это всего лишь пакет услуг.
Банки точно так же могут владеть инвестиционной недвижимостью, ЦБ, драгоценными металлами.
Другое дело, что не все хотят или умеют этим заниматься.

По п.6 — согласна, нужны и депозиты (срочные и ''до востребования''), не помешает НПФ.
''Накопительное'' страхование — фикция, о чем вы не раз писали.
Проще покупать отдельно пакет ''рисковых'' страховок, а ''накоплениями'' заниматься самостоятельно — неск.депозитов, ПИФы и тп.
Для клиентов ''лайфовых'' СК тоже есть ''налоговая скидка'', но эффект от нее нивелируется тем, с какого года и как СК формирует резервы ''по дожитию''(накопления).
И, СК с % дохода ежегодно забирает себе 15% ''на расходы'', что вполне сравнимо с НДФЛ.
Эта услуга невыгодна для клиента.

По поводу ФГВФЛ — согласна, но по другой причине.
Не будь этих гарантий, вкладчики осторожнее выбирали банк, а не бежали туда, где обещали самые невозможно высокие %.
Не было бы истории с ''Михайловским'' и тп.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися