Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 липня 2020, 7:30

Атракціон дохідності: банки вирівнюють ставки по всіх термінах вкладів

Про те, що гроші не мають лежати під матрацом, а повинні працювати, знають усі. Але в умовах політичної та курсової невизначеності розлучатися надовго зі своїми збереженнями готовий далеко не кожен. Банки зважають на бажання клієнтів мати свої кошти завжди «під рукою» й роблять акцент на підвищених процентних ставках на короткострокові депозити, а також депозити на вимогу.

«Мінфін» з’ясував, які умови сьогодні банки пропонують вкладникам, котрі прагнуть примножити свої заощадження, але не бажають надовго втрачати доступ до своїх грошей.

Зміна акцентів

Завжди вважалося, що чим довший термін депозиту, тим більшу дохідність пропонує банк. Але останнім часом намітилася чітка тенденція до вирівнювання процентних ставок по депозитах у гривні на різні терміни. У більшості фінансових установ різниця у дохідності депозитів на 1 рік і на 3 місяці складає 1%, а то й тільки 0,5%.

«Така ситуація пов'язана із різким зниженням дохідності вкладів. За таких умов важко прогнозувати оптимальну для банка дохідність довгострокових депозитних програм. Багато банків тимчасово встановлюють дохідність довгострокових вкладів на рівні, що дорівнює чи навіть є нижчим за дохідність короткострокових вкладів. Це робиться для того, щоб мінімізувати ризик залучення ресурсів на довгий строк під заздалегідь завищену дохідність», — каже начальник управління пасивних продуктів департаменту з продуктів роздрібного бізнесу ПУМБ Анастасія Ранчева. За її словами, такий підхід буде мати місце, поки не уповільниться темпи зниження дохідності депозитів в цілому по ринку, що може статися ближче до кінця року.

Такий стан речей також зумовлений запитами клієнтів. Економічна ситуація не підвищує бажання людей віддавати гроші банкам на 12, 9 чи навіть 6 місяців. Інша справа, розмістити кошти на 1 або 3 місяці. Такий вклад можна у разі потреби швидко забрати, а якщо гроші зараз не потрібні, завжди можна продовжити термін дії депозиту на новий строк.

Читайте також: Як депозитні ставки відреагували на нового керівника НБУ

У короткострокових депозитах зацікавлені й самі банки. Після останніх знижень облікової ставки НБУ, банки досить жваво знижують відсоткові ставки по депозитах. Багато фінансових установ очікують на подальше зниження дохідності депозитів. А зведення до мінімуму різниці у депозитних ставках дозволить банкам швидше здешевити ресурсну базу.

«Вирівнюючи дохідність по всіх термінах вкладів, банки стимулюють вкладників розміщуватись на короткі строки. Після закінчення коротких депозитів рівень ставок на ринку буде прогнозовано нижчим. Відтак перерозміщення вкладів буде здійснюватися по менших ставках задля економії процентних витрат», – пояснює директор департаменту ризик-менеджменту ПАТ «КБ «Акордбанк» Микола Войтків.

Читайте також: Нацбанк збереже низьку облікову ставку щонайменше до кінця року

«Короткі» вклади

У кожної фінансової установи свій набір короткострокових депозитів.

Зараз можна відкрити депозитний рахунок навіть на кілька днів. Щоправда, надкороткі вклади є лише у кількох банків. Більшість фінустанов пропонують гривневі вклади строком на 1, 2 або 3 місяці.

Із 15 банків із найбільшим депозитним портфелем фізосіб, короткострокові депозити відсутні тільки у двох – Укрсиббанку і Прокредитбанку. Решта банків пропонують короткі вклади та навіть готові платити по них стільки, скільки деякі фінустанови пропонують по депозитах на 12 міс.

Сьогодні клієнти, які мають намір розмістити свої кошти на 3 місяці, можуть розраховувати на дохідність у гривні від 5% до 9%. Найщедрішими у цьому сегменті виявилися Укргазбанк, Універсалбанк, Південний та Таскомбанк. Вони пропонують максимальну ставку 9%. А ось Креди Агриколь Банк та Райффайзен Банк Аваль пропонують найменше — 5% річних.

Дещо менша дохідність за депозитами із строком розміщенням на 1 місяць. Максимально тут можна заробити 7,5% річних. Зокрема, таку дохідність пропонують Універсалбанк і Таскомбанк. А ось найнижча ставка стартує з 1,5% річних в Креди Агриколь Банк.

Треба відзначити, що банки часто пропонують додаткові процентні ставки за виконання певних умов. Бонус можуть пропонувати за дистанційне відкриття вкладу, пролонгацію депозиту, наявність зарплатної або пенсійної картки в цьому ж банку, розміщення значної суми. За це клієнт отримує заохочення, як мінімум, +0,25% річних до основної ставки.

«Короткострокові вклади з пролонгацією відкривають клієнти, котрі більше піддаються панічним настроям, що виникають через нестабільність та карантин. Таким чином вони частіше (у момент подовження дії вкладу) можуть приймати рішення щодо подальшого використання коштів. Але разом з цим вони втрачають дохідність у порівнянні з середньо- та довгостроковими депозитами», — каже начальник управління пасивних продуктів департаменту з продуктів роздрібного бізнесу ПУМБ Анастасія Ранчева.

Депозити на вимогу

Ще одним варіантом зберігати гроші у вільному доступі і при цьому хоч щось заробляти є депозити на вимогу. Вони передбачають можливість зняття і поповнення коштів у зручний час і на будь-яку суму. Дохід по депозитах на вимогу нараховується здебільшого на залишок коштів і виплачується у кінці кожного місяця.

Дохідність по них дещо нижча, ніж у строкових вкладів, проте українці активно користуються цим інструментом. За даними НБУ, на кінець травня на таких рахунках фізичні особи зберігали понад 267 млрд грн.

Абсолютне лідерство за кількістю вкладів на вимогу належить Приватбанку. Сума, сконцентрована на рахунках держбанку на умовах зняття у будь-який момент без застосування штрафів, перевищує 98 млрд грн.

При цьому відсоток на безстроковий депозит у Приватбанку не найвищий – всього 5% річних. Для порівняння, Прокредитбанк і Універсалбанк пропонують за аналогічними вкладами 6% і 7% відповідно, а в Альфа-Банку можна розмістити гроші під 8% річних.

Крім того, у деяких банках доступні різні програми та продукти, прив'язані до картковіх рахунків. Причому по дохідності вони інколи складають достойну конкуренцію депозитним вкладам. Наприклад, «Мобільні заощадження» від Ощадбанку обіцяють клієнту 9% річних, а «Дохідний сейф» від Альфа-банку принесе 7%.

Короткострокові депозити та вклади «на вимогу» ТОП-15 банків за обсягом вкладів фізичних осіб

Короткострокові депозити

Безстрокові продукти

Банк

Програма

Ставка за депозитом на 3 місяці

Ставка за депозитом на 1 місяць

Програма

Ставка за депозитом на вимогу

Приватбанк

Стандарт

8%

5%

Приват-вклад

5%

Стандарт безподатковий

7,50%

5%

Ощадбанк

Мій депозит

8,50%

-

Мобільні заощадження*

9%

Укрексімбанк

Класичний строковий

8,70%

-

Мої заощадження*

4%

Укргазбанк

Еко-депозит

9%

6,50%

PRO ЗАПАС*

5%

«Прибуткові сходинки»

-

7%

Альфа-Банк

Прибутковий

8,50%

-

Ощадний

8%

Дохідний сейф*

7%

Райффайзен Банк Аваль

Класичний строковий

5,50%

4,50%

Універсальний

6%

Ощадний

5,00%

ПУМБ

Дохідний

7,50%

6%

Вільний

5%

Накопичувальний

7,00%

Укрсиббанк

-

-

-

All Inclusive*

1%

ОТП Банк

Строковий депозит

5,50%

-

Ощадний банківський вклад

5,50%

Універсалбанк

Строковий депозит

9%

7,50%

Ощадний

7%

Південний

Прибутковий

9%

6%

Мобільний депозит

3%

Креди Агриколь Банк

Строковий

5%

-

Ощадний

3%

Перспектива

-

1,50%

Мобільні заощадження

3%

Таскомбанк

Стабільний

9%

7,50%

Ощадний

4%

Прокредитбанк

-

-

-

Ощадний*

6%

Кредобанк

Прибутковий

7%

-

Ощадний рахунок «Кишеня»*

3%

Оптимальний

5,50%

4%

* Нарахування процентів на залишок коштів на картковому рахунку
 

За даними сайтів банків, вказані стандартні (базові) ставкистаном на 23.07.2020р.без урахування умов лояльності

Читайте також: Куди найкраще інвестувати в умовах карантину

Який вклад вибрати

Обираючи між короткостроковим вкладом і депозитом на вимогу, слід врахувати як їхні переваги, так і недоліки. Різниця між ними невелика, проте все ж таки є.

Насамперед вона полягає у дохідності й у тому, яким чином банки можуть її змінювати. Зазвичай депозити з фіксованим строком передбачають більшу дохідність. Банк платить більше, бо точно знає, скільки часу і якою сумою він може розпоряджатися. Звісно, сьогодні можна знайти банк, який буде готовий по вкладах на вимогу давати більшу ставку, ніж конкуренти по строкових депозитах. Але врахуйте один момент. Даючи клієнту можливість вільно розпоряджатися коштами, банк залишає за собою право вільно змінювати депозитну ставку. Тож обираючи строковий вклад, ви фіксуєте діючу ставку, яка може бути змінена лише під час подовження вкладу.

«Треба враховувати, чи є у вас потреба у доступі до грошей у будь-який момент. Якщо така необхідність є, то вибір робиться на користь вкладу «на вимогу». Якщо ж клієнт розуміє, що гроші йому не будуть потрібні певний, навіть короткий, але фіксований строк, тоді краще відкрити строковий депозит на 1-3 місяці. Клієнт отримає більшу дохідність», — пояснює фахівець ПУМБ Анастасія Ранчева.

Отримай максимальну вигоду від депозиту завдяки «Бонусу від Мінфіну»

Прогнози банків

Сьогодні фінустанови пропонують дійсно вигідні умови на «короткі» депозити. Але за прогнозами банкірів, такий стан речей триватиме недовго. НБУ продовжує політику зниження облікової ставки, що, в свою чергу, одразу тягне вниз дохідність по депозитах.

«Протягом 3-го кварталу ми очікуємо зниження ставок у гривні за короткостроковими вкладами на близько 1% річних. За поточними рахунками можливе падіння майже вдвічі — до 4-5% річних», – зауважує заступник голови правління «Таскомбанку» Артур Муравицький.

Експерти ПУМБу також прогнозують зниження ставок по депозитах у гривні — в середньому до -2% річних через очікуване подальше зниження облікової ставки НБУ.

«Дохідність же валютних депозитів в середньому залишиться на поточному рівні, адже нема перспектив збільшення обсягів кредитування в іноземній валюті, а також, зважаючи на те, що дохідність таких депозитів уже фактично досягла свого «дна»», — каже начальник управління пасивних продуктів департаменту з продуктів роздрібного бізнесу ПУМБ Анастасія Ранчева.

Значний вплив на рівень ставок матиме курсова нестабільність, яка можлива в найближчі місяці. Директор департаменту ризик-менеджменту ПАТ «КБ «Акордбанк» Микола Войтків зазначає, що у випадку девальвації гривні ймовірне перетікання частини депозитів на валютний ринок. Це, в свою чергу, вплине на відтік гривневих депозитів, і таким чином, як мінімум, зменшення ставок зупиниться.

Ірина Рибніцька

Коментарі - 23

+
+73
Артур М.
Артур М.
24 липня 2020, 8:53
#
Банки не хочуть фіксувати високу ставку на довгий період, бо всі розуміють, що ставка нбу буде знижуватись. Тому стимулюють короткі вклади. Тут інтереси людей і банків просто співпали.
+
0
krv77
krv77
24 липня 2020, 10:20
#
Это был правильный и очень краткий пересказ статьи :)
+
+23
mike123
mike123
24 липня 2020, 10:23
#
Забыли Монобанк: 10% на текущий счет, безо всяких депозитов и ощадных счетов.
+
0
Юрий Гусев
Юрий Гусев
24 липня 2020, 11:17
#
В таблице мы ограничились ТОП-15 банков по объему вкладов физических лиц.
+
+7
mike123
mike123
24 липня 2020, 11:36
#
А, да, не заметил.
Ну, пользователям в любом случае будет полезно знать :)
+
+15
investor13
investor13
24 липня 2020, 13:02
#
Да какой там монобанк?.. условия не те. Только положительный остаток должен быть. Их карты только для кред лимита подходят, рассрочки и кешбэка. В остальном они нубы
+
0
mike123
mike123
24 липня 2020, 13:11
#
Ну, я кредитами никогда не пользовался, потому для меня Монобанк - самое то.
Спасибо за уточнение.
+
0
mary27
mary27
24 липня 2020, 13:08
#
Только % на минимальный остаток за месяц)
Задолбали своим ''Универсалом''-''монобанкой''.
+
+14
Артур М.
Артур М.
24 липня 2020, 15:53
#
Нараховують за кожен окремий день, якщо баланс позитивний. Чесних 10%. Моно і Альфабанк наразі 2 найкращих банки для фіз.
+
0
mary27
mary27
24 липня 2020, 19:41
#
Про ''Альфа банк'' насмешили)
Если он ''лучший'', мне страшно представить, какой тогда худший?)
+
0
investor13
investor13
24 липня 2020, 11:39
#
Пора переходить с Приват-вклада на Мобильные сбережения. 9% неплохо, вроде
+
+15
krv77
krv77
24 липня 2020, 11:43
#
Если вы имеете в виду Ощад - не рекомендую. Очень неудобный банк. Привязка к конкретному отделению, необходимость его посещать время от времени, а время работы с 9 до 17....
+
+15
mike123
mike123
24 липня 2020, 11:54
#
Да, Ощад это трэш, подтверждаю.
+
0
investor13
investor13
24 липня 2020, 12:52
#
Приват-вклад - очень удобная тема, когда есть свободные деньги. А это (моб сбережения), я так понимаю, анагол. Только проц выше
+
0
BobKickass
BobKickass
25 липня 2020, 6:05
#
Дык 7% уже
+
+53
mary27
mary27
24 липня 2020, 12:32
#
Да все уже - никому нафиг не нужны депозиты в гривнах.
Теперь они приносят вкладчикам только убытки.
А с этих убытков еще взимаются налоги)

Пачка долларов за две недели перекрыла их полугодовую доходность.
И, без НДФЛ и военного сбора.
+
0
mike123
mike123
24 липня 2020, 13:15
#
Угу.
У меня за две недели вложения через Interactive Brokers в IAU да TLT дали больше, чем за год принесли бы на валютном депозите.
+
0
admqwerty
admqwerty
24 липня 2020, 14:23
#
А если доллар рухнет через месяц до 24 снова?
+
0
mary27
mary27
24 липня 2020, 18:41
#
Тогда куплю у вас, за 24)
+
0
Артур М.
Артур М.
24 липня 2020, 15:57
#
А ви наперед знали, що Смолія підуть ? Вже, якщо на те пішло і ви така мудра пані, то в євро або золоті тре тримати. На худий кінець - франк.
+
+20
Apollo17
Apollo17
24 липня 2020, 12:40
#
Ну с такой процентной политикой - ловите скоро кризис ликвидности
+
+20
mary27
mary27
24 липня 2020, 12:54
#
Кризис ликвидности - сейчас самое лучшее, что можно сделать с нашими банками)
+
+23
bonv
bonv
24 липня 2020, 13:18
#
Валютний кеш рулить:))
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися