Мінфін - Курси валют України

Встановити
boriskusniruk
Борис Кушнірук Борис Кушнірук
Зарегистрирован:
7 березня 2024

Последний раз был на сайте:
7 березня 2024 о 18:44
Борис Кушнірук — Борис Кушнірук
7 березня 2024, 18:44

Без доказів та пояснень: ДБР намагається знищити sportbank

Українські силовики, Державне бюро розслідувань із новою силою розгортають атаку на фінансовий ринок. Не встиг вщухнути скандал із затриманням засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепи, як вибухнув новий: із арештом рахунків одного з вітчизняних необанків — sportbank.

sportbank — відомий проект, один із перших послідовників monobank, який розпочинав роботу на базі (банківської ліцензії) Оксі Банк, а по-справжньому розгорнувся вже у партнерстві з ТАСкомбанком Сергія Тігіпка. Існує понад 6 років, за які зміг наростити клієнтську базу більш ніж 600 тис. осіб при орієнтації на конкретний сегмент користувачів, а в планах було збільшення кількості користувачів до мільйона людей. Якби не велика війна, а головне — якби не тиск на бізнес із боку правоохоронних органів.

З дій Держбюро розслідувань зрозуміло, що воно поставило за мету повністю знищити sportbank. Перші кроки для цього вже зроблено: наприкінці лютого 2024 року ДБР заарештував рахунки ТОВ «Дивотек» та ТОВ «ДП Нетворк» — дві компанії володіють брендом sportbank, здійснюють операційне управління проектом. Тепер воно фактично зупинено.

Арешт поширюється тільки і виключно на бізнес-процеси sportbank. Рахунки клієнтів sportbank є недоторканними і, як і раніше, у звичному режимі обслуговуються ТАСкомбанком. Людям не варто піддаватися паніці та перейматися через свої кошти. Мобільний додаток sportbank також функціонує у стандартному режимі.

Підозри та нападки

Зі справи та зливів ДБР вже ясно, що воно намагається висмоктати звинувачення з пальця. Історія нагадує скандал із Concorde Capital Ігоря Мазепи. Силовики розкручують підозри 10-річної давності. Діють у двох напрямках:

• Міскодинг та ухилення від оподаткування, в якому Нацбанк вже викрив кілька банків та відкликав ліцензії у зв'язку з цим (Айбокс Банк, Банк Конкорд). Що, як відомо, є прерогативою НБУ та Державної податкової адміністрації, якщо порушення будуть документально доведені.

• Державна зрада, яку намагаються приплести, а по суті «притягнути за вуха» до sportbank цілком безпідставна і бездоказова. Тільки на підставі того, що акціонер sportbank Никита Ізмайлов колись працював у букмекерській компанії Parimatch (з 2012 по 2018 рік був там фінансовим директором), ще до створення sportbank. Після початку повномасштабного вторгнення Рада нацбезпеки та оборони України ввела щодо Parimatch санкції, і, схоже, тепер усі колишні працівники цього сервісу переслідуватимуть за запис у трудовій книжці.

У ДБР, напевне, вважають, що всі, хто колись працював у підсанкційнихкомпаніях, на все життя залишаються їхніми рабами і не можуть більше створювати нові проекти. Там навіть не хочуть слухати про те, що, крім sportbank, Ізмайлов також створив/інвестував у низку інших нових проектів: венчурний фонд N1, платіжну компанію Asquad, бренд здорового харчування Eat Easy, а ще Corefy (Paycore) і Money4YOU (два останні були продані). Силовики ставлять на людині своє безглузде тавро і збираються його переслідувати до кінця його днів, чим би він згодом не займався.

А ще в Держбюро намагаються знайти або вигадати зв'язок між sportbank та іншими букмекерськими сервісами – Parimatch, Buddy.bet та PariWin, щоб звинуватити sportbank у міскодингу. Однак знайти і довести взаємозв'язок, силовики не спроможні, оскільки його об'єктивно немає.

Як діє ДБР

З усього видно, що правоохоронці не намагаються проводити об'єктивне розслідування чи збирати доказову базу. Вони хапаються за чутки абонадумані звинувачення, які намагаються довести. І це підтверджують їхні дії.

12 січня 2024 року працівники Держбюро розслідувань вдерлися з обшуками до офісу sportbank. Не тому, що вони мали докази, а тому, що вони сподівалися їх знайти. У тексті ухвали для обшуку вказувалися компанії країни-агресора, з якими sportbank ніколи не мав ділових відносин. А метою обшуку, судячи з офіційних документів, було вилучення документів саме з цих компаній. Однак насправді все було інакше: ДБР без розбору хапало усю техніку, на яку накинуло оком. А ще його так звані специ вилучили $30 тис. власних коштів працівників. Скидається, що в Україні заборонено мати готівкові заощадження у валюті.

Як згодом з'ясувалося, ДБР розшукувало документацію ТОВ «Пейберрі-Україна», але, мабуть, дуже засмутилися, коли її не знайшли, оскільки sportbank ніколи не працював з такою компанією. Може, тому й вирішили поцупити із собою готівкові долари, аби компенсувати гіркоту невдачі.

Але одним лише ТОВ «Пейберрі-Україна» справа не обмежувалася, детективи називали й інші імена, ніяк не пов'язані зі sportbank, і дуже розчаровувалися, коли нічого не знаходили.

Але навіть це не завадило їм зупинити операційну діяльність sportbank згодом. Наприкінці лютого 2024 року рішенням Личаківського суду м. Львоварахунки sportbank було заарештовано. ДБР вирішило не ламати традиції.

Наслідки та перспективи

Залучення до справи львівського суду виглядає не просто дивно, а й підозріло. ДБР порушує правила підсудності, по суті підтверджуючи бездоказовість і протиправність своїх дій. Адже всі знають, що Держбюро розслідувань знаходиться у Києві на вул. Петлюри, 15, тому має оперувати ухвалами Шевченківського суду столиці. Однак, мабуть, там судді відмовляються підписувати безпідставні постанови про обшук і ДБР доводиться мати справу з більш зговірливими та безпринципними суддями.

Що, до слова, підтверджується діями вищезгаданого Личаківського суду м. Львова, який надає дозволи на обшук, а наразі відмовляється надати обвинуваченим навіть матеріали справи, відверто порушуючи їхні права.

«Представники sportbank кілька разів зверталися до Личаківського суду з відповідними клопотаннями та заявами про надання можливості ознайомитися з матеріалами справи, але станом на 6 березня жодної відповіді не отримано, матеріали не надані. Ми продовжуємо працювати у правовому полі для вирішення цієї ситуації. Менеджмент sportbank не підозрюють в держзраді чи інших протиправних діях. Чотири особи, зазначені у визначенні, не є менеджерами та/або співробітниками sportbank. Співробітники компаній не отримували підозр, не фігурували у відомих нам рішеннях як підозрювані», — йдеться в офіційній заяві прес-служби sportbank.

Якщо спочатку у когось могли бути сумніви щодо того, що суд виконує замовлення, відпрацьовує «ментівську схему» в радянському стилі, то після його неадекватної реакції на запити (про надання матеріалів справи) компанії, якій не дають можливості працювати та обшукують за надуманим приводом, вони розвіялись.

Обшук sportbank з боку ДБР за всіма ознаками нагадував дикий набіг. Компанію ніхто не попередив про проведення слідчих дій, не пояснив причин та підстав для таких дій. А суд, який порушив правила підсудності, відмовляється надавати матеріали справи та взагалі щось пояснювати. Ось такбез жодних роз'яснень заарештували рахунки та заблокували роботуsportbank.

Зрозуміло, що в умовах тотального свавілля силовиків та суду, sportbank буде вкрай складно і навіть неможливо відновити роботу. Відомо, що його власники зупинили співпрацю з ТАСкомбанком та вже підшукали нових партнерів. Але цілком очевидно, що за нових умов це буде вкрай складно.

Тиск на бізнес

Дії ДБР можна кваліфікувати, як тиск на український фінансовий ринок. Тиск на сам sportbank, на його партнерів — ТАСкомбанк, у тому числі тиск на глобального регулятора, на Національний банк.

Причому абсолютно безпідставне, адже силовики не надали жодних доказів і навіть до ладу не змогли пояснити, як їхні звинувачення пов'язані з кимось у sportbank — власниками, співробітниками чи хоча б клієнтами. Що створює дуже небезпечний прецедент не лише для необанків, а й для всього фінансового ринку, адже він щодня ризикує отримати такий самий удар від правоохоронців на рівному місці.

Звинувачення, висмоктані з пальця або взяті з повітря, практично копіюють кейс вищезгаданого засновника інвесткомпанії Concorde Capital Ігоря Мазепи, коли вчепились за історію 10-річної давності. Її теж витлумачили, як завжди: вільно чи довільно, але точно без будь-якої доказової бази.

І це вкотре доводить, що держава продовжує тиск на бізнес навіть під час великої війни. Забуті обіцянки, які були надані після скандального арешту Мазепи — не заважати компаніям працювати, щоб ті допомагали владі наповнювати держбюджет, аби спільними зусиллями перемогти ворога. Причому обіцянки забуті настільки швидко, буквально за лічені тижні, що це не може не шокувати.

Дуже схоже, що їх давали знічев’я, для окозамилювання, бо в той же час держава продовжує держава продовжує нацьковувати силовиків, ДБР у даному випадку на фінансовий ринок. Не розуміючи важливості стабільності цієї частини економіки та інших, особливо під час дії воєнного стану, коли бізнес і так важко виживає і сплачує податки. Наприклад, sportbank у 2023 році сплатив до держбюджету податків на більш ніж 30 млн грн. Це крім донатів та регулярної допомоги, яку збирають для ЗСУ, щоб наблизити перемогу України у війні.

В усіх на очах ДБР зухвало ігнорує обіцянки керівництва країни не знищувати бізнес, відкрито перекреслює бодай маленькі паростки надії.Цинічно розправились з рішенням РНБО «Про невідкладні заходи щодо забезпечення економічної безпеки на період дії правового режиму воєнного стану», підписане Президентом. Незрозуміло, для чого готувався і так помпезно презентувався цей документ, бо підходи та набіги силовиків у стилі «маски- шоу» не змінилися і, певне, ніколи не зміняться. Що призводитиме тільки до одного: до згортання і так нечисленних проектів, і як наслідок – скорочення відрахувань до державного бюджету.

Просмотров: 18667, сегодня — 1
Следить за новыми комментариями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися