Мінфін - Курси валют України

Встановити
SerhiyTron
Сергій Тронь Сергій Тронь
Зареєстрований:
14 березня 2023

Останній раз був на сайті:
23 квітня 2024 о 16:42
Сергій Тронь — Сергій Тронь
28 березня 2024, 17:51

Халвінг - козир чи прокляття для біткоїну?

Головною подією для крипторинку цієї весни стане халвінг біткоїну. Взимку це був запуск біткоін-ETF у США, а зараз усі справді передчувають халвінг, тобто планове дворазове скорочення винагороди за видобуток BTC. Багато хто якраз гадає, коли саме він станеться: хтось прогнозує 19 квітня, а хтось 20-го.

Одразу поясню, що сам по собі халвінг — не найкраща новина для майнерів, які займаються видобутком битка. Ми за допомогою високотехнологічного обладнання продовжуємо вирішувати складні математичні завдання, щоб видобути новий блок і додати до блокчейну(публічний реєстр), проте отримуємо за нього вже вдвічі менше біткоїнів.

Багато хто пам'ятає, що коли народився BTC у далекому 2009 році, за кожен видобутий блок належало 50 битків, але в міру розростання блокчейну після халвінгу «ціна» кожного нового скорочувалася вдвічі:

• 2012 рік – 12,5 BTC;

• 2016 рік – 6,25 BTC;

• 2024 рік – 3,125 BTC.

Винагорода зменшувалася після кожних 210 тис. блоків, на видобуток яких йшло близько 4 років.

Панікери намагалися робити з цього трагедію, передбачаючи, що ось-ось майнінг перестане окупатися і взагалі зупиниться. Чого, звісно, не сталося, і не думаю, що станеться.

У мене в компанії вирахували, що поточні параметри cost-postproduction біткоїну знаходяться в межах приблизно $34-38 тис. І, як ми знаємо, ринкова вартість монети знаходиться на достатньому рівні, щоб окупити поточні витрати та отримати гідну премію. Цілком зрозуміла економіка.

При цьому майнери не припиняють оновлювати своє обладнання, підвищують потужність хешрейтута намагаються максимально задіяти відновлювані джерела енергії, щоб здешевити цю ключову складову виробництва. 82-83% собівартості біткоїну – це саме енергетика. Задіюється енергія води, вітру, сонця, вулканів, спалювання газу. Майнери працюють у всіх напрямах і намагаються використовувати залишки енергії, не затребуваної промисловими чи побутовими споживачами, максимально знижуючи витрати. Все це дозволяє скорочувати втрати халвінгу, а головне – ринкова ціна BTC не припиняє зростати, вирівнюючи модель всього бізнесу.

Але це тільки один бік медалі, і фарби згущувати не варто. Хоча халвінг щоразу ділить наполовинувинагороду майнерів, проте він працює як дефлятор. А тому перетворює біткоїн на набагато цікавіший актив, ніж багато інших на класичному фінансовому ринку. У тому числі валютні, такі як долар, євро, швейцарський франк та багато інших, централізованих. Їхня емісія не обмежується у глобальній перспективі, є лише приблизні плани щодо роботи «друкарського верстата» кожного центробанку (емісійного центру) — вони прописані у грошово-кредитній політиці кожної країни. Однак найчастіше розраховані на один календарний рік, і у разі форс-мажору ще можуть переглядатися в авральному порядку, як це було під час пандемії коронавірусу. Треба підтримати американську економіку, рятувати її, і влада США надрукує більше долара, що гратиме на його девальвацію та інфляцію (зростання споживчих цін) — знецінить долар.

У децентралізованого біткоїну всього цього немає, халвінг працює як годинник, він закладений в алгоритм, і той не змінюється. Є чітка стеля емісії BTC – це 21 млн. монет. Більше не може бути. Станом на березень 2024 року майнери вже видобули 19,64 млн. біткоїнів — близько 93% усієї емісії. А всі 21 млн BTC, згідно з поточною оцінкою, мають намайнити до 2140 року. Після цього нових битків не буде, в обороті перебуватимуть лише здобуті.

Кожен халвінг скорочує поточний рівень емісії, що грає на зростання курсу біткоїну. Працює простий ринковий принцип: якщо на зростаючому попиті, який до того ж стимулюють нові інструменти (на кшталт біткоїн-ETF), скорочується пропозиція, іактив неодмінно дорожчає. Принагідно включається маса інших факторів і моментів, але це не припиняє стимулювати подорожчання BTC. Що робить його ще бажанішим для інвесторів і ще сильніше стимулює курс до зміцнення.

У цьому контексті халвінг уже не здається таким неприємним чи катастрофічним. Багато хто на ринку вважає його конкурентною перевагою для біткоїну, і навперебій підвищує свої прогнози щодо зростання курсу. Від 100 тис. до 250 тис., можливо з корекціями/відкатами. Не виключаються різні сценарії – нова хвиля подорожчання BTC допускається як за тиждень-два до халвінгу, так і через місяць-другий після. Ринок може поводитися непередбачувано.

Переглядів: 256, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися