Мінфін - Курси валют України

Встановити
SerhiyTron
Сергій Тронь Сергій Тронь
Зарегистрирован:
14 березня 2023

Последний раз был на сайте:
23 квітня 2024 о 16:42
Сергій Тронь — Сергій Тронь
27 лютого 2024, 10:56

Хакери і шахраї нарощують атаки на крипторинок, збитки зростають. Як захиститися?

Безпека – завжди актуальна тема, про яку не можна забувати, потрібно завжди залишатися напоготові. Геть самозаспокоєння! Спіймав себе на цьому після вивчення лютневих звітів, присвячених кіберзлочинності. Аналітики Chainalysis заявили про дворазове зростання крадіжок хакерів: якщо 2022 року їхній загальний обсяг оцінювали в $567 млн (і тоді це був рекорд), то вже за підсумками 2023-го – понад $1 млрд. Немислимо!

Агентство Bloomberg також аналізувало ситуацію і відзначало збільшення нападів на великі корпорації. Зокрема на таких гігантів, як Shell і British Airways. Здавалося, там системи безпеки мають бути на висоті, але на жаль – вони теж стали жертвами атак. Багато хто пригадував наліт на популярний застосунок для передачі файлів MOVEIt з боку угруповання Cl0p, яке отримало понад $100 млн викупу.

Причому $1 млрд – це тільки збитки від кіберзлочинів, а загальні втрати криптоіндустрії від зломів і різних видів шахрайств у 2023 році оцінили в $1,8 млрд. Це вже цифри зі звіту платформи Immunefi. За її даними, найбільший злом було зафіксовано після нападу на MixinNetwork (збиток $200 млн), а далі йшли EulerFinance ($197 млн), Multichain ($126 млн), Poloniex($126 млн) та ін.

Уже говорив про важливість безпеки і не перестану цього робити. Особливо, коли в інвесторів (великих і малих) очі горять у передчутті заробітку, і вони забувають про все. Днями після нового зростання курсу біткоїна вище $50 тис. на крипторинку якраз було зафіксовано максимум за так званим індексом «страху і жадібності» — 79 зі 100 пунктів. Що назвали «надзвичайною жадібністю». Особливо пильність втрачається саме в такий час, коли ринок на емоціях і купається у своїй жадібності. Що стосується як великих гравців, так і дрібнихінвесторів – нікому не чужі людські емоції.

Тож не зайвим буде нагадати про найпростіші запобіжники, які можуть уберегти від зломів і крадіжки крипти:

— Користуйтеся апаратними гаманцями для зберігання монет. Не так дорого купити USB-флешку або кілька і там зберігати ключі безпеки, саму криптовалюту. Не в мережі, а на флешці в затишному місці. Не варто носити постійно з собою, щоб не загубити чи не пошкодити. Як кажуть любителі фіату, надійніше тримати під умовним «матрацом».

— Регулярно робіть бекапи свого гаманця, якщо все-таки вирішили зберігати монети в онлайні. Резервні файли, оновлювані щотижня/щомісяця (залежить від активності вашої роботи), дуже допоможуть, якщо втратите планшет/ноутбук, він зламається або буде вкрадений.

— Завжди використовуйте надійні та унікальні паролі для кожного з облікових записів при зберіганні криптовалют. Їх варто регулярно змінювати, за аналогією з PIN-кодами ваших банківських карт.

— Тримайте в секреті свої закриті ключі до криптогаманців, не прохопіться нікому, навіть близьким.

— Перевіряйте безпеку браузера і будьте обережними з незнайомими/підозрілими повідомленнями та посиланнями. Завжди перевіряйте URL-адреси, в яких збираєтеся вводити дані для входу. Не завантажуйте торрентиабо інші невідомі файли. Рекомендується використання двофакторної аутентифікації. Усе це дасть змогу мінімізувати можливість фішинговихатак. Саме так хакери можуть проникнути/зламати ваші пристрої, а потім і гаманці.

— Постійно навчайтеся, цікавится і читайте про нові хитрощі хакерів і шахраїв, щоб не попастися. А також про нові технології безпеки від перевірених гравців. На кожну дію завжди виникатиме протидія, технології постійно вдосконалюються, тож варіантів захисту ставатиме тільки більше.

Наприклад, компанія-розробник криптогаманцяMetaMask Consensys наприкінці лютого заявила про запуск сповіщень про безпеку транзакцій (буде доступним для користувачів мобільних застосунків і браузерних розширень), щоб підвищити захист від фішингу та хакерів. Розробники запевняють, що нова функція дасть змогу дізнаватися про підозрілі транзакції ще до їхнього підписання, в режимі реального часу.

Упевнений, що таких інструментів ставатиме тільки більше, профучасники зацікавлені упідвищенні безпеки. Але важливо також, щоб і самі користувачі не забували про елементарні правила захисту і не припускалися найпростіших помилок. Адже на крипторинку, так само, як і на інших, важливо не тільки вміти правильно інвестувати і заробляти, а й зберігати нажите.

Просмотров: 211, сегодня — 1
Следить за новыми комментариями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися