Мінфін - Курси валют України

Встановити
SerhiyTron
Сергій Тронь Сергій Тронь
Зареєстрований:
14 березня 2023

Останній раз був на сайті:
23 квітня 2024 о 16:42
Сергій Тронь — Сергій Тронь
19 січня 2024, 11:28

Світова мережа торговців, які приймають криптовалюти, розширюється, а банкоматів стає менше. Що це означає

Світова мережа торговців, які приймають криптовалюти, розширюється, а банкоматів стає менше. Що це означає

Криптовалюти є не тільки інструментом для інвестицій, накопичень або спекуляцій, але також і для розрахунків у роздрібному просторі. Це підтверджується нещодавнім дослідженням BTC Map і не може не тішити. Бо доводить позитивну тенденцію: торговці різних напрямків і розмірів змушені реагувати на зростання популярності біткоїна та інших монет. І роблять це – впроваджують для покупців можливості з криптооплат.

З даних BTC Map видно, що за 2023 рік кількість магазинів, барів, АЗС та інших точок у світі, які приймають оплату в різноманітних цифрових активах, зросла у 2,8 рази: з 2207 до 6126. Вражаючий результат навіть з урахуванням того, що у вересні таких місць було ще більше (6590 торгових точок), і ми побачили невелику корекцію донизу. Зрозуміло, що для багатьох це метод проб і помилок, а хтось, можливо, не зміг налагодити потрібні технології до досконалості й поставив усе на паузу. Проте ми маємо справу з великим проривом.

При цьому 5535 підприємств відкриті для ончейн-транзакцій і 5107 з них працюють за Bitcoin Layer 2 Lightning для швидших і дешевших платежів. А 1050 компаній підтримують безконтактні транзакції.

Спочатку крипторахунки на місцях були екзотикою або маркетинговим ходом, щоб виділитися на тлі конкурентів. Але зі зростаючого інтересу з боку торговців можна говорити про підвищення популярності з боку споживачів: бізнес іде за клієнтом. В іншому разі ми б не бачили такої динаміки зі збільшення представництва.

Коло торговців, які приймають крипту, постійно розширюється, і медіа регулярно повідомляють про нові можливості. Особливо приємно бачити, коли до цифрових розрахунків підключаються великі мережі, оскільки вони можуть популяризувати такі транзакції в більшій кількості точок. Наприклад, біткоїнами можна розрахуватися в KFC і Burger King, а в мережі Subway за це навіть можуть запропонувати знижку в 15%. Ще криптою можна розрахуватися в авіакомпанії AirBaltic або за товари в косметичних магазинах Lush. Та що там, навіть Ferrari нещодавно почав у США приймати криптооплати за свої розкішні авто, а згодом обіцяє впровадити такий підхід у Європі.

Усіх не перелічити, ЗМІ роблять цілі графіки, щоб люди розшукували свої улюблені бренди серед тих, що приймають цифрові активи.

За даними BTC Map, найбільше точок, що приймають криптовалюти, зосереджено в Центральній і Південній Америці, і особливо в цьому досяг успіху Сальвадор, який першим офіційно легалізував біткоїн і популяризує його вдома. Великих зрушень у цій частині чекають від Аргентини, де наприкінці 2023 року президентом став Хав'єр Мілей – шанувальник крипти, який уже почав готуватися до цифровізації розрахунків. Найменше місць для розрахунку криптою в Африці та Азії. Наприклад, у Південно-Східній Азії лідером впровадження стали Філіппіни, а Китай та Індія не квапляться і пасуть задніх.

Планомірне зростання торговельних точок, що приймають біткоїни та інші монети, спостерігається в Європі та США.

В Україні, наприклад, незважаючи на велику війну, крипторахунки ще 2022 року почали впроваджувати автозаправна мережа WOG, торгові мережі «Фокстрот» і Varus, аптечний оператор АНЦ, магазин одягу Rechi.Ua і багато інших. Найчастіше монети приймаються через мобільні додатки та сайти.

На цьому тлі в дослідженні BTC Map за 2023 рік у світі зафіксовано скорочення мережі крипто-банкоматів на 11,1% – з 37 827 до 33 628 пристроїв (найсильніше у США). Що, гадаю, можна віднести до позитивних тенденцій, які зайвий раз підтверджують природу криптоактивів як таких. Вона цифрова. Тому не можна не вітати, коли люди менше думають про переведення в готівку – про фіат, менше користуються для цього банкоматами.

Інтерес до крипти продовжує зростати, а до банкоматів – знижується. Чудово, природний процес. Інвесторів приваблює зростаюча функціональність і висока прибутковість. Агентство Bloomberg повідомило про збільшення ринкової капіталізації біткоїна у 2023 році на $530 млрд, і про те, що його прибутковість за 12 місяців випередила світовий фондовий ринок і золото. А вже CoinGecko, порівнюючи BTC з іншими цифровими токенами, зазначила, що біткоїн випередив 65 токенів із ТОП-100 за прибутковістю — піднявся на 162,5% (з $16,5 тис. до $43,4 тис.).

У 2024 році ринок перебуває на порозі халвінгу, впровадження біткоїн-ETF і багатьох інших подій, здатних ще підняти курс BTC. Тому не сумніваюся в подальшому підвищенні популярності криптовалют і розширенні мереж, що приймають їх як платіж.

Переглядів: 272, сегодня — 1
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися