Мінфін - Курси валют України

Встановити
SerhiyTron
Сергій Тронь Сергій Тронь
Зареєстрований:
14 березня 2023

Останній раз був на сайті:
23 квітня 2024 о 16:42
Сергій Тронь — Сергій Тронь
15 серпня 2023, 16:08

Чому криптовалюта — не ворог держави, і як її правильно використовувати

Популярність криптовалют у світі зростає, і владі потрібно поспішати з легалізацією біткоїну та інших монет у себе в країнах – найдієвіший метод підтримати громадян, мінімізувати їхні ризики, і допомогти самим собі. Як не крути, а інвестори тягнуться до крипти, і це підтверджується свіжими дослідженнями. Днями з'явилося ще одне, в США, яке я з цікавістю вивчив.

Компанія Morning Consult влаштувала дослідження у Сполучених Штатах за запитом криптобіржіCoinbase, і з'ясувала, що 19% жителів штату Нью-Йорк володіють криптовалютами. Там зареєстровано 692 компанії, що працюють у сфері блокчейн-технологій, і більш ніж половина з них (52%) входять до одного з ключових індексів країни – Fortune 100 (ТОП-100 найбільших за заробітками державних і приватних американських компаній), і вже понад два роки впроваджують проєкти в галузі криптовалют, блокчейну, Web3.

Інвестори, які вкладаються у крипту, давали чіткі відповіді про причини свого інтересу до неї. Одні говорили, що «це гідна інвестиція в майбутнє», а інші — «що криптовалюта робить фінансову систему більш справедливою».

Згоден з обома точками зору, до яких можна додати ще багато чого, зокрема й те, що раніше заявляли провідні політики США. Зокрема й те, що криптовалюти здатні зробити стійкішими класичні фінансові ринки, які, на жаль, почали втрачати точку опори і дедалі частіше розчаровувати не тільки споживачів, а й профучасників. Саме монети можуть у підсумку додати стабільності ринкам, тому й використовувати їх потрібно максимально.

З цього приводу любив цитувати кандидата упрезиденти США від Демократичної партії Роберта Ф. Кеннеді-молодшого (племінника 35-го американського президента), який стає дедалі відомішим криптоактивістом. Однак це підтверджує не лише він, а й такі міжнародні структури, як Організація об'єднаних націй (ООН), наприклад.

Ще торік ООН оприлюднила результати свого глобального дослідження, в якому відзначала стихійне зростання інтересу до криптовалют людей по всьому світу. Тоді ще повідомлялося про існування 450 криптобірж у різних країнах і про їхній щомісячний обсяг торгів у районі $500 млрд. Серйозний показник. Потім були й інші цікаві дослідження, на кшталт того, що публікувала компанія Chainalysis («The 2022 Global CryptoAdoption Index»). У ньому йшлося про те, що популярність крипти сильно зросла на початку пандемії коронавірусу 2019 року, а її пік припав на другий квартал 2021-го. Але хоча наприкінці того ж 2021-го інтерес трохи знижувався через деяке зменшення курсу біткоїну, проте відкату популярності у 2022 році не сталося. А як ми бачимо з нових оглядів – і у 2023-му теж. Криптовалютами цікавляться і в них вкладаються.

Дослідники, які спілкуються з народом і профучасниками, найчастіше дають такі пояснення популярності крипти:

— Це швидкий і доступний канал для проведення грошових переказів у різних куточках планети, попри будь-які заборони й обмеження. У низці країн він дає змогу серйозно економити на комісіях під час перерахувань.

— Це можливість непогано заробляти, боротися з інфляцією, більше заробляти на своїх капіталах, що не виходить з фіатними валютами.

— Це шанс реалізовувати свої громадянські права і користуватися різними фінансовими послугами, яких людей дедалі частіше позбавляють класичні банки через посилення вимог щодо фінансового моніторингу.

— Це можливість грати в різноманітні ігри – люди часто залучені в ігри P2E, де ігровими предметами є NFT.

Упевнений, що з часом можуть з'являтися і нові, додаткові мотивації. Але очевидно головне –популярність криптовалют по всьому світу продовжить зростати. Інструмент необхідний і корисний, а гідної альтернативи йому поки що немає.

Звичайно, центробанки різних країн останнім часом стали частіше повідомляти про розроблення своїх власних валют, я маю на увазі CBDC (Centralbank digital currency). Але, на жаль, вкрай мало запущених проєктів і ще дуже рано говорити про їхню ефективність. Хоча, думаю, що в цей бік також потрібно рухатися.

А на наявному тлі, вважаю, варто активніше рухатися в бік легалізації чинного криптовалютного ринку. Причому, так вважаю не тільки я, а й світова громадськість. Це один з пунктів рекомендацій ООН за підсумками вищезгаданого дослідження цієї організації. Владі різних країн варто до них прислухатися. З тим, щоб зробити крипторинок безпечнішим, зручнішим для людей і підвищити стійкість класичних фінансових ринків і фіатних валют.

Переглядів: 575, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі - 1

+
0
UAHT
UAHT
28 листопада 2023, 11:26
#
👍
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися