Мінфін - Курси валют України

Встановити
SerhiyTron
Сергій Тронь Сергій Тронь
Зарегистрирован:
14 березня 2023

Последний раз был на сайте:
23 квітня 2024 о 16:42
Сергій Тронь — Сергій Тронь
4 липня 2023, 18:10

Як захистити криптоінвестиції

Безпека залишається одним зі слабких місць криптоіндустрії, так само, до речі, як і в класичних безготівкових розрахунках загалом – у людей, на жаль, продовжують зникати кошти з рахунків. З різних причин. При цьому всі розуміють, що доки грошові активи/кошти існуватимуть у будь-якій формі – завжди знаходитимуться злочинці, які намагатимуться їх вкрасти. Використовуючи різні методи залежно від довірливості людей, розвитку технологій та інших факторів.

Днями це було підтверджено дослідженням відомої блокчейн-компанії TRM Labs, яка зазначила, що від зниження вартості різних монет інвестори втратили набагато менше, ніж від дій шахраїв. Дослідники вирахували, що 2022 року через дії шахраїв усіх мастей люди по всьому світу втратили $11,5 млрд:

— $7,8 млрд — на вкладеннях у різноманітні фінансові піраміди;

— $3,7 млрд — унаслідок зломів;

Окремо в TRM Labs зазначили, що $1,5 млрд зникло після інвестицій у даркнеті та на майданчиках, що спеціалізуються на продажах усього забороненого.

У міру розширення розмаїття криптовалют, змінилися й уподобання шахраїв. У дослідженні наголошується, що ще 2016 року в 97% випадків вкраденими криптовалютами були біткоїни, а вже 2022-го – лише в 3%-х. Зараз в інвесторів набагато частіше крадуть Ethereum (68%) і Binance Smart Chain (19%).

Діяльність крипторинку не врегульована у більшості країн світу, хоча влада в багатьох куточках планети працює над цим. Він не контролюється профільними фінансовими регуляторами і не захищається правоохоронними органами тією ж мірою, що й класичні банківські рахунки. Може, з цієї причини, а може через невисокий освітній рівень і наївність криптоінвесторів, вони піддаються нападкам злочинців. Звичайно, з часом люди набуватимуть більшого досвіду, та й сам ринок буде ставати більш захищеним, і ситуація у плані безпеки покращиться.

Але поки що, гадаю, буде не зайвим згадати найбільш ходові схеми шахрайства на крипторинку, і звернути на них увагу інвесторів.

— На першому місці, як і у випадку з класичними банківськими рахунками, стоять методи фішингу та соціальної інженерії. Це виманювання у людей обманом фінансової інформації та подальше розорення їхніх рахунків. Шахраї часто намагаються достукатися до власників гаманців через соцмережі або в інший спосіб, а потім вивуджувати потрібні дані або переконати інвестувати у завідомо шахрайський проєкт. Деякі кампанії стають по-справжньому масштабними.

Наприклад, у США минулого року було зафіксовано атаку шахраїв, яку американський ФБР назвав The Pig-Butchering Scam і попереджав про неї населення. Буквально це перекладається як «оброблення свиней». Афера розрахована на гру в довгу: шахраї зв'язуються з інвесторами через соцмережі, починають тривале листування на різні теми (цікаві людині, які підбирають за її профілем), а після пропонують дружбу або романтичне спілкування. Бувало, що злочинці видавали себе за реальних товаришів жертв, зламуючи у тих профілі. Усе це робилося, щоб у певний момент запропонувати людині нібито вигідну інвестицію в криптовалюту на підробленій платформі, ту інвестицію, яка згодом зникне, як дим, разом зі старим/новим другом. У ФБР повідомили, що в людей намагалися видоїти максимум грошей, підштовхуючи до вкладень дедалі більших сум, і робили все, щоб вони нічого не знімали з криптогаманця: щойно інвестор намагався перевести вкладення в готівку, сайт вимагав заплатити податки з прибутку, збори та комісії за опрацювання угод і всіх транзакцій. А закінчувалося все тим, що злочинці закривали фальшивий криптомайданчик, коли розуміли, що не зможуть більше нажитися на ошуканих жертвах.

— Друга поширена схема – це фейкові ICO. Ця абревіатура має на увазі первинну пропозицію монет, схожу на первинне розміщення акцій – IPO – корпораціями в традиційних фінансах, які вже розкрутилися на ринку, зробили собі ім'я і можуть розраховувати на привернення уваги інвесторів. Але тільки у випадку з ICO йдеться про старт молодих і ризикованих проєктів, які рекламують себе як такі, що мають багатообіцяючі перспективи – з потенційно великим прибутком у майбутньому. Однак, на жаль, чимало з таких проєктів потім виявляються скамерськими, тобто шахрайськими.

Ідея ICO полягає в тому, що зібрати більше коштів від первинних інвесторів для розвитку. Принцип простий: купіть зараз токени дуже дешево або вкладіть у блокчейн-проєкт свої ліквідні токени (змінювалися токени проєкту), а коли проєкт розкрутиться і прославиться, то зможете перепродати їх набагато дорожче і зможете більше заробити. Але все може закінчиться тим, що шахраї зникнуть разом із майданчиком.

— Третій варіант, який нерідко використовують злочинці, — це запуск підроблених криптобірж, які імітують назву, меню реального майданчика, підключають шахрайські служби підтримки. Фальшивку можуть розкручувати у банерній рекламі, соцмережах, email-розсилках. Тому дуже важливо уважно вивчати нібито вигідні інвестпропозиції і не переходити/не інвестувати в незнайомих місцях на незахищених сторінках. Один із прикладів минулого року наводила біржа Binance, коли виходила на ринок Туреччини. У Стамбулі та в інших містах швидко з'явилася реклама з підробленими номерами телефонів – за ними люди потрапляли не до підтримки Binance, а до шахраїв, які випитували фінансову інформацію і заманювали в ризикові проєкти неправдивими обіцянками про надприбутки.

Це лише кілька прийомів, які використовують шахраї, усіх не злічити. Можна не сумніватися, що злочинці постійно вигадуватимуть щось нове, щоб залізти в кишеню людям. Це стосується не тільки криптовалют, а й класичних фінансів. Залишається сподіватися на адекватну реакцію правоохоронних органів, які будуть швидко знаходити шахраїв, і контролюючі органи, котрі зобов'язані вести превентивну роботу.

Але ще важливіше самим інвесторам завжди перебувати насторожі, і не купуватися на підозрілі та відверто злочинні пропозиції, якими б вигідними вони не здавалися. Усі пам'ятають, що безкоштовний сир тільки в мишоловці. Потрібно кілька разів перевіряти не тільки кожну нову інвестиційну ідею, а й її джерела та організаторів, ставлячи все під сумнів і критично мислячи.

Просмотров: 722, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися