Мінфін - Курси валют України

Встановити
SerhiyTron
Сергій Тронь Сергій Тронь
Зарегистрирован:
14 березня 2023

Последний раз был на сайте:
23 квітня 2024 о 16:42
Сергій Тронь — Сергій Тронь
17 березня 2023, 15:38

«Зелений» майнінг: дешева енергія для криптовалют на користь екології

«Зелений» майнінг криптовалют стає все більш активним і навіть модним рухом по всьому світу. Розвитку такої моди сприяють відомі політики та бізнесмени на кшталт Ілона Маска, їх підтримують міжнародні фінансові організації та просувають бізнесмени. Особливо в міру подорожчання традиційної енергетики.

Інвестиції в сонячну, вітрову і навіть геотермальну енергію активно зростають останніми роками. Ще у 2021 році опитування майнерів, які проводила Рада з майнінгу біткоїнів (створений з ініціативи MicroStrategy), підтверджували частку «зеленої» енергетики при видобуванні монет на рівні 56%, а зараз вона перевищила 70%. Тренд набирає обертів.

Світове споживання енергії збільшувалося останніми роками. Ще 7 років тому його оцінювали в 20,76 трлн кВт*год, а Міжнародне енергетичне агентство спрогнозувало зростання до 2030 року до 33,4 трлн кВт*год, а до 2050 — взагалі до 41,3 трлн кВт*год. І всі вже розуміли, що чимала частина цього обсягу припадатиме на виробництво різних криптовалют.

DigiEconomist вирахував, що на майнінг Bitcoin у світі за рік йде 14,6 ТВт*год, що перевищує споживання окремих країн. Наприклад, Таджикистан за той жечас витрачає лише 13 ТВт*ч. І це йдеться лише про одну криптовалюту, хоч і найбільш ходову. Наприклад, на майнінг Ethereum потрібно ще 5 ТВт*год.

Велика енергетична витрата може бути проблемою, особливо через напад росіїна Україну, який спровокував енергетичну кризу в регіоні. Минулого місяця стало відомо, що влада Євросоюзу виділила на боротьбу з ним у 2023 році близько €792 млрд — на допомогу (субсидії) населенню та місцевому бізнесу. Більшість коштів припала на Німеччину, Італію та Францію. Багато хто ввімкнув режим економії, стали більше уваги приділяти розвитку відновлюваних джерел енергії.

Тож серйозний імпульс розвитку «зеленого» майнінгу дає не лише політичний рух та діяльність екоактивістів, а й економічне підґрунтя.

Спочатку громадськість обговорювала проекти в атомній енергетиці, замкнуті на майнінг біткоїнів: у США дата-центр Talen Energy Cumulus площею 300 тис. кв футів був безпосередньо пов'язаний з АЕС Саскуеханна (Пенсільванія) і генерує 48 МВт під установки для майнінгу. Обговорювали й перспективи, коли гендиректор дата-центру анонсував проекти під новий майнінг із провідною компанією з видобутку біткойнів TerraWulf.

Але ще більше уваги привертали проекти, орієнтовані на сонячні та вітряні джерела енергії. На кшталт того, що запустив стартап Blockstream разом із компанією цифрових платежів Blocks та Tesla. Це майнінговий комплекс Bitcoinу Техасі (США), який замкнутий на роботу від сонячної енергії та енергії, що виробляється батареями.

Найвідомішою історією з вітряною енергією залишається особистий проект Harvest у Швеції (Сковеді) еколога Олівера Джуліана. Він включав три складові: комп'ютер, два акумулятори по 150 А-год та вітряну турбіну на 700 Вт. Скромно, але ефективно. Після підключення відеокарти GTX 1080 Ti Олівер майнив Zcash. Акумулятори запасали електроенергію на безвітряну погоду і робили майнінг безперебійним. Монети ж Zcash ще цікаві тим, що безпосередньо фінансують дослідження щодо зміни клімату.

Ще одна зелена та екологічна криптовалюта – IMPT. Цей проект спрямований на боротьбу з глобальним потеплінням та негативною зміною клімату. Екосистема випускає токени, їх можна обміняти на вуглецеві кредити.

Для екологічних проектів створюють платформи – наприклад, британську Shamining у хмарі. Її серверні потужності знаходяться в США, Великій Британії та ПАР, і сервіс позиціонується як «зелений» майнінг: сервери розташовані усонячних регіонах, майнінг крипти відбувається за рахунок сонця та вітру.

Навіть енергію вулканів навчилися використовувати. Устаткування для видобутку біткоїну (ASIC-майнери) встановили у Сальвадорі на одній із електростанцій, яка використовує геотермальні джерела для вироблення електроенергії.

Ще однією тенденцією може стати кооперація різних компаній. Наприклад, нові проекти можуть реалізовуватись у районах, які розробляють гірничодобувні чи інші підприємства. Певні напрацювання у цій частині вже є. Я маю на увазі Білла Спенса в Пенсильванії (США), який викупив електростанцію ScrubgrassGenerating, що працює на вугільних відходах. А потім почав спалювати ці самі відходи і майнити на цьому біткоїни. Близько 80% з 85 тис. кВт на виході Scrubgrass тепер використовуються для живлення потужних комп'ютерів, що займаються виробництвом крипти. Цікавий підхід, і думаю, що таких проектів ставатиме більше.

Просмотров: 2324, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися