Мінфін - Курси валют України

Встановити
CCLOAN
Зареєстрований:
21 квітня 2020

Останній раз був на сайті:
14 березня 2023 о 01:57
Підписчики (2):
Niccelll
Niccelll
Kacviktok
Kacviktok
CCLOAN — Офіційний блог компанії
24 листопада 2021, 10:13

Як поліпшити кредитну історію?

Під час оформлення кредиту в будь-якому банку або МФО, фінансова організація в обов’язковому порядку поцікавиться кредитною історією клієнта, яка зберігається в бюро кредитних історій (БКІ). У разі, якщо кредитна історія клієнта погана, йому, швидше за все, буде або відмовлено в кредиті, або запропоновані жорсткіші умови кредитування: велика процентна ставка, маленька сума кредиту, недовгий термін кредитування.

Як формується кредитна історія

Кредитна історія клієнта «пишеться», починаючи з першого його кредиту, взятого в будь-якій фінансовій організації, якщо та співпрацює з БКІ. Співробітники фінансової установи періодично відправляють в БКІ дані кредитування своїх клієнтів: ПІБ, вік, ІПН, адреса реєстрації (проживання), дані про працевлаштування, заробітну плату, розмір кредитування і його терміни, дані про погашення відкритих кредитів. Вся ця інформація зберігається в базі даних БКІ, доступ до неї має тільки та фінансово-кредитна установа, якій клієнт дав свою згоду на доступ до кредитної історії.

В Україні працюють кілька БКІ. Конкретна фінансова установа працює зі «своїм» БКІ, передаючи йому дані про своїх клієнтів. Це створює певні незручності для банківського сектора, якому іноді буває складно знайти дані про кредитну історію свого клієнта, якщо той брав кредити в інших банках, які працюють не з тим БКІ.

Також слід зазначити, що в різних кредитно-фінансових установах різний підхід до кредитування своїх клієнтів. Позичальник з однією і тією ж кредитною історією може отримати відмову в кредитуванні в одному банку, але отримати кредит в іншому. Тому, подавати заявку на кредит доцільно відразу в кілька фінансових установ. Таким чином клієнт може заощадити час, якщо деякі банки відмовлять у кредиті, але знайдеться хоча б один банк, в якому вдасться оформити кредит. Якщо ж кілька банків одночасно винесуть позитивне рішення по заявці клієнта, він може вибрати оптимальний для себе варіант, а від інших відмовитися.

Що впливає на кредитну історію

На кредитну історію клієнта впливає, перш за все, активність користування кредитами, а також сумлінність їх погашення. Ідеальний позичальник для банку – це особа, яка регулярно користується кредитами, і не допускає прострочень по платежах. Наприклад, якщо ви регулярно користуєтеся своєю кредитною карткою, і при цьому своєчасно вносите обов’язкові платежі, ваша кредитна історія точно буде хорошою.

Якщо клієнт рідко користується кредитами, допускає прострочення, має незакриті кредити або стягнення кредиту через суд, з такою кредитною історією отримати нову позику кредит буде дуже складно. Відсутність кредитної історії також є негативним фактором для отримання кредиту.

Як поліпшити кредитну історію

На кредитну історію впливає термін давності. Тому, у позичальника є хороша можливість виправити свою кредитну історію, оскільки, давні прострочення мають невелику «вагу», а недавні своєчасні погашення кредиту мають велику «вагу». Тому, для поліпшення кредитної історії необхідно погасити поточні прострочення, звести до мінімуму кількість одночасно відкритих договорів, активно користуватися кредитами, віддаючи перевагу короткостроковим та своєчасно погашати позики.

Переглядів: 812, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися