Мінфін - Курси валют України

Встановити
CCLOAN
Зарегистрирован:
21 квітня 2020

Последний раз был на сайте:
14 березня 2023 о 01:57
Подписчики (2):
Niccelll
Niccelll
Kacviktok
Kacviktok
CCLOAN — Офіційний блог компанії
10 листопада 2021, 17:09

Все що потрібно знати про кредитні канікули

Всесвітня пандемія коронавірусу внесла серйозні корективи в розмірений хід життя мільйонів громадян. Навесні 2020 року переважна більшість країн у світі ввели жорсткі карантинні заходи, покликані припинити швидке поширення хвороби, від якої не було вакцини. На час карантину багато банків ввели кредитні канікули для своїх позичальників, оскільки ті банально залишилися без джерела доходу.

Що таке кредитні канікули
Кредитними канікулами називають тимчасову відстрочку поточних платежів по кредиту, але зі збереженням зобов’язань щодо їх погашення. Позичальник на певний термін звільняється від сплати по кредиту, але в цілому кредит повинен бути їм виплачений до встановлених відсотками після того, як кредитні канікули перестануть діяти.



Дуже важливо розуміти, що кредитні канікули не звільняють позичальника від виконання своїх зобов’язань по кредиту, а всього лише призупиняють їх на час кредитних канікул. При цьому подальший графік погашення по кредиту може бути змінений зовсім по-різному. У деяких випадках доведеться платити великі суми, оскільки кінцева дата погашення кредиту не змінюється.

Наприклад, якщо позичальник виплачував щомісяця по 1000 грн, і йому залишилося виплатити, згідно з графіком, 12000 грн за 12 місяців, то при оформленні кредитних канікул на 6 місяців, позичальник повинен буде після закінчення кредитних канікул виплачувати по 2000 грн протягом останніх 6 місяців, щоб укластися в графік погашення кредиту.



У деяких випадках банк дозволяє продовжувати кредитний договір на термін дії кредитних канікул. У такому випадку розмір виплат по кредиту не змінюється, але продовжується термін дії кредитного договору. Тобто, для нашого прикладу, після закінчення кредитних канікул позичальнику треба буде продовжувати виплачувати по 1000 грн протягом 12 місяців, просто повне погашення за таким кредитом закінчиться на пів року пізніше.

Як піти на кредитні канікули
У звичайній ситуації оформити кредитні канікули позичальникові не так вже й просто. Він повинен надати банку вагомі доводи своєї тимчасової неплатоспроможності, щоб банк вирішив погодитися на кредитні канікули. Треба буде підтвердити документально виниклі фінансові проблеми, наприклад, надати трудову книжку з записом про звільнення з роботи, довідку з медичного закладу про проходження дорогого лікування та ін.



Розглянувши всі обставини, банк може запропонувати позичальникові кілька варіантів кредитних канікул: відстрочку у погашенні тіла кредиту з обов’язковою оплатою відсотків по кредиту; повну відстрочку поточних платежів або частини; відстрочку зі сплати відсотків, але за необхідності погашення тіла кредиту.

Як оформити кредитні канікули під час коронавірусу
Розуміючи, що в період загального карантину переважна маса позичальників буде не в змозі оплачувати поточні рахунки за кредитами, уряд розіслав банкам циркуляр, в якому рекомендував надати своїм клієнтам кредитні канікули. Депутати Верховної Ради прийняли два закони – про підтримку позичальників, який звільняв від штрафних санкцій за прострочені виплати по споживчих кредитах, причому, як в банківській сфері, так і у сфері кредитів МФО. Другий закон регулював кредитування юридичних осіб.

Якщо у звичайний час для оформлення кредитних канікул потрібно було відвідувати фінансову установу, то в період карантину піти на кредитні канікули можна у віддаленому режимі. Для цього достатньо зателефонувати на гарячу лінію в банк або відправити електронний лист, повідомивши ПІБ, ідентифікаційний код та фінансовий номер телефону. У відповідь банк повідомляє клієнту суму платежу під час канікул і після них.

Просмотров: 686, сегодня — 1
Следить за новыми комментариями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися