Мінфін - Курси валют України

Встановити
CCLOAN
Зареєстрований:
21 квітня 2020

Останній раз був на сайті:
14 березня 2023 о 01:57
Підписчики (2):
Niccelll
Niccelll
Kacviktok
Kacviktok
CCLOAN — Офіційний блог компанії
25 жовтня 2021, 11:44

Що таке фінансова дисципліна?

Уміння контролювати фінанси та стежити за коштами є обов’язковим умінням не тільки для професійних бізнесменів і підприємців, а й для звичайних людей. І навчиться цього можна, якщо розібратися в понятті та основних правилах фінансової дисципліни. Що це таке і що треба знати, щоб правильно витрачати гроші?

Що значить фінансова дисципліна?
Фінансова дисципліна – це вміння правильно розподіляти кошти, витрачати гроші, так щоб це не було на шкоду основним потребам та обов’язковим оплатам, але при цьому входило в плани і відповідало запитам. Суть в тому, щоб витрачати гроші на те, що треба, але й не забувати про «маленькі радощі».

У кожного бувало таке, що частина коштів із зарплати відкладалася на поїздку у відпустку, але коли збирається велика сума, то з них беруть половину і купують нову побутову техніку. І покупка здається дуже важливою, але тепер буде набагато менше коштів на відпочинок. Або ж через власну неуважність і забудькуватість ви пропускаєте платити вчасно комунальні платежі… Аналогічних ситуацій дуже багато, але їх можна уникнути, якщо правильно контролювати витрати.

Основні правила і закони фінансової дисципліни
Саме відсутність фінансової дисципліни є причиною таких неприємних ситуацій. Щоб зробити все правильно і розподіляти дохід на все потрібне, можна виділити кілька правил, які треба знати та дотримуватись. Завдяки цьому можна не тільки забезпечити собі фінансову стабільність, а й набути впевненості в завтрашньому дні.



Записуйте витрати та доходи – ведіть розрахунок коштів
Це найважливіше і найперше правило будь-якого багатія – знати, куди йдуть гроші. Щоб навчиться фінансової дисципліни, потрібно рахувати свої кошти, вести підрахунок витрат і доходів, обов’язкових платежів та інших внесків. Почніть з того, щоб кілька тижнів постійно записувати всі свої витрати, збирати чеки та контролювати дохід.

Зручно це робити через спеціальну програму на телефоні для ведення сімейного бюджету. Зараз є багато спеціальних додатків, хоча більшість платні, але вони дуже зручні.

Налаштуйте додаток «під себе», записуйте взагалі всі витрати – починаючи від ранкової кави та закінчуючи поїздкою на метро. Також додайте графи «готівка» та «банківські карти», звідки будуть зніматися кошти. Це дозволить вам розібратися з тим, куди саме йдуть фінанси, на що ви витрачаєте гроші, які витрати були запланованими, а які – спонтанні. Як наслідок – ви навчитеся економити та не робити емоційних покупок, виробити більш раціональний підхід до витрат, а значить ви точно зможете більше відкладати.



Розраховуйте виплати по кредитам

Перш ніж брати кредит, заздалегідь сплануйте це та розрахуйте, як ви будете все повертати:

  • Дізнайтеся суми платежів, який треба вносити щомісяця.
  • Уважно прочитайте договір і дізнайтеся, як формується процентна ставка.
  • Не допускайте прострочених обов’язкових платежів.
  • Якщо сума кредиту дуже велика, то час від часу переглядайте варіанти перекредитування від інших банків.
  • Якщо у вас є кредити в декількох банках, то можна подумати про реструктуризацію.
  • Фінансова дисципліна і контроль фінансів важливі для того, щоб кредитна історія залишалася чистою.

Сплачуйте все вчасно
Регулярні платежі – основа правильного ведення фінансів. Їх треба враховувати у витратах в найпершу чергу, адже без них взагалі не обійтися. Це відноситься до всіх обов'язкових витрат – інтернет, оренда квартири, комунальні, кредити, сервіси та інше. Щойно отримуєте зарплату, відразу відкладіть цю суму і навіть не розраховуйте на неї.



Не купуйте непотрібні речі
Ви навіть не помічаєте, наскільки часто витрачаєте гроші на те, що вам не потрібно або чим користуватися не будете. Наприклад, у багатьох вдома все ще підключені стаціонарні телефони і з рахунку знімаються гроші за їх оплату, є підписки на музичні сервіси та сервіси типу Netflix, хоча в останні кілька місяців ні музики, ні серіалів ви не дивилися… Ми платимо за непотрібні товари в магазині, за непотрібні послуги на заправках, непотрібні пакети на мобільному і безліч іншого.

Купуйте якісні потрібні речі
Фінансова дисципліна – це не просто вміння витрачати на те, що потрібно, але і раціональний підхід до покупок. Ми часто вирішуємо заощадити та купуємо трохи дешевші речі.

Наприклад, покупка якісного і досить дорогого устаткування для регуляції подачі енергії в будинок, сучасних батарей та установка лічильників в перспективі допомагають суттєво зменшити витрати на комунальні платежі. Тобто, ви відразу витратили більше на якісні товари, але в майбутньому зменшили витрати на регулярні платежі.

Фінансова дисципліна – це вміти прораховувати майбутнє, заощаджувати там, де потрібно і вкладати кошти в те, що важливо.

Переглядів: 3630, сегодня — 2
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися