Мінфін - Курси валют України

Встановити
CCLOAN
Зареєстрований:
21 квітня 2020

Останній раз був на сайті:
14 березня 2023 о 01:57
Підписчики (2):
Niccelll
Niccelll
Kacviktok
Kacviktok
CCLOAN — Офіційний блог компанії
17 вересня 2021, 13:25

Історія появи грошей та навіщо вони потрібні?

У стародавні часи необхідність створення грошей пов’язана з появою потреби до систематизації. Невеликі кочові племена цілком обходилися звичайним бартером. Але, населення поступово збільшувалася і запам’ятати, хто кому і скільки винен ставало все складніше і складніше. Оскільки писемності ще не було, придумали замість ведення боргів використовувати камені або морські раковини. Таким чином стало легше запам’ятовувати борги.

З плином часу в Римській імперії стали вводитися в обіг штамповані шматочки золота. Тут і з’явилася назва «Монета» в честь богині Юнони, покровительки купців. Що стосується паперових грошей, вперше купюри з’явилися в Китаї, коли чиновники вирішили зобразити еквівалент золота на папері. А перші банки з’явилися в Італії в середні віки.

Гроші з металу

Собівартість перших золотих грошей прирівнювалася до вартості металу, з якого вони були зроблені. Отже, такі гроші довго не втрачали свою цінність. Оскільки золото цінувалося представниками всіх народів, металеві гроші аж до 20 століття були єдиною світовою валютою.

Починаючи з середини 20 століття, з’явилася карбування зі срібла, міді, бронзи та інших сплавів. Спочатку було виключно лиття, на зміну йому прийшло ручне штампування, і тільки після цього металеві гроші стали виробляти з використанням спеціального обладнання.

Коли в широкому вжитку з’явилися перші гроші з паперу, функції монет різко скоротилися. Однак, гроші зроблені з дорогоцінних металів і раніше користувалися великою популярністю, і були незмінним засобом накопичення. Крім цього, золото завжди можна було обміняти на харчові продукти, одяг, предмети побуту і так далі.

Паперові гроші
Як було зазначено раніше, паперові гроші з’явилися в Китаї і протягом багатьох століть були засобом розрахунку тільки в Піднебесній. І тільки на початку 17 століття паперова валюта перекочувала на територію Європи.

Високий попит на гроші з паперу обґрунтований тим, що таку валюту набагато легше виробляти і зберігати. Але, такі заощадження менш стійкі перед інфляцією, оскільки на відміну від дорогоцінного металу, вони тільки позначають свою цінність.



Зі збільшенням популярності паперових грошей, стало збільшуватися число випадків підробки. Для того, щоб хоча б частково захистити предмет розрахунку, на папір почали наносити спеціальні водяні знаки, які можна розглянути тільки при просвіті банкноти спеціальним ультрафіолетовим світлом.

Перші кредитки

Гроші – це засіб взаєморозрахунків, який до початку 20 століття зазнав безліч удосконалень. Починаючи з кінця 20 століття початку 21 століття, став активно практикуватися безготівковий розрахунок з використанням пластикових карт.

Перша пластикова картка була випущена в 50-х роках. Як не дивно, це була не банківська карта. За допомогою пластику Diners Club можна було оплатити ресторанні послуги. З того моменту люди зрозуміли, що розраховуватися карткою набагато зручніше, ніж мати при собі готівку. І поступово паперові купюри стали втрачати свою популярність.

Сучасні банківські картки є частиною повсякденного життя. Навіть маленькі діти знають для чого потрібен цей пластик і як ним користуватися. Що стосується ступеня захисту, перші карти були звичайними шматочками картону або тонкого пластику. У 70-х роках з’явилася захисна магнітна смуга і тільки в 90-х в карту почали вставляти мікросхеми.



Електронний розрахунок
Сучасні електронні гроші можуть бути наступних типів:

  1. Фіатні. Такі гроші є державною платіжною одиницею (Visa, PayPal). Іншими словами, фіатні гроші знаходяться у кожного з нас у вигляді звичайних пластикових карт.
  2. Нефіатні. Це ніщо інше, як електронний гаманець. До фіатних грошей також відносять недавно з’явилися криптовалюта (Bitcoin, Litecoin).
  3. Віртуальні. Такі гроші діють тільки в межах визначених спільнот. За їх межами віртуальна валюта не може використовуватися.
  4. Біткоіни вийшов на пік популярності буквально в 2020 році. Електронні монети з’являються за допомогою спеціальних плат, які створюють біткоін-ферми. Цей процес називається майнінгом. Як показують численні дослідження, прибуток від розвитку біткоін-ферми мінімальний, а ось витрати досить відчутні.

Гроші сьогодні: підсумки
Сучасні грошові кошти – це готівкові і безготівкові накопичення. Готівка – це те, що можна фактично спостерігати у себе в гаманці. Що стосується безготівкових грошових коштів, це накопичення, які зберігаються на банківському рахунку і можуть бути переселені на рахунок власника банківського рахунку внаслідок проведення транзакції.

Перевага банківської карти полягає в тому, що навіть якщо власник втратить пластик, після блокування картки зловмисники не можуть зняти з неї певну суму грошей. Але, є й один недолік – зробити оплату карткою можна не скрізь.

Купюри з захисними символами, пластикова карта або електронна криптовалюта – це не середньовічні камені та мушлі, але функція у них одна і та ж.

Підбиваємо підсумки – безготівкові форми грошей з’явилися та активно розвиваються не просто так. Поступово пластикові карти починають заміщати готівкові кошти, а число банкоматів і терміналів стає все більше і більше. Крім цього, світова глобалізація стрімко веде до появи зовсім нової світової валюти, яка стане альтернативою долару і євро. Але, ось будуть це електронні гроші або щось зовсім нове, це зможе показати тільки час.

Переглядів: 4320, сегодня — 2
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися