Мінфін - Курси валют України

Встановити
CCLOAN
Зареєстрований:
21 квітня 2020

Останній раз був на сайті:
14 березня 2023 о 01:57
Підписчики (2):
Niccelll
Niccelll
Kacviktok
Kacviktok
CCLOAN — Офіційний блог компанії
25 серпня 2021, 12:56

Що таке кредитна історія і як перевірити свій кредитний рейтинг

Кожен, хто хоча б раз брав кредит, повинен знати способи перевірки кредитної історії в онлайн-режимі. Це необхідно, щоб бути обізнаним про статус своїх позик, якщо раптом банк або мікрофінансова організація почнуть нагадувати про себе з приводу кредитної заборгованості. Якщо ви закрили усі поточні кредити, але в банку чи МФО отримали відмову у видачі чергового кредиту, це може свідчити про проблеми з історією кредитування. Як перевірити свою кредитну історію та які заходи вжити у разі певних невідповідностей, розглянемо нижче.

Як з'ясувати свій кредитний рейтинг

Кредитна історія включає перелік даних про громадянина або юридичну особу щодо виконання зобов'язань за кредитними договорами. Інформація про всі поточні та погашені позики зберігається в Бюро кредитних історій (БКІ). Тут є можливість дізнатися офіційні відомості про погашення чи прострочення позики.



На базі цих відомостей проводиться моніторинг та оцінка платоспроможності, від якої залежить схвалення або відмова у видачі позики, а також максимально доступна сума кредитування.

Як дізнатися свою кредитну історію

Громадяни можуть перевірити кредитну історію і свій кредитний рейтинг такими способами:

  • з'ясувати дані в БКІ. Згідно з відповідним Законом України, всі громадяни мають право ознайомитися з інформацією щодо власної кредитної історії. На ресурсі БКІ є детальна інструкція для замовлення виписки з історією позик. Виписка надсилається громадянину на поштову адресу, вказану у заявці та вручається персонально під підпис;
  • безкоштовно ознайомитися з кредитною історією в режимі онлайн на спеціальних ресурсах, що надають інформацію позичальникам по різних видах кредитування. Рекомендуємо ретельно перевіряти надійність інтернет-ресурсів, адже серед добросовісних інформаторів зустрічається багато шахраїв;
  • з'ясувати, чи є ви в чорному списку позичальників, можна за допомогою мобільних додатків для Android і IOS, а також мобільної програми Sender.

Чому можна опинитися у чорному списку

В перелік неблагонадійних позичальників можна потрапити через:

  1. прострочення платежів за кредитними договорами;
  2. неодноразові порушення кредитної угоди;
  3. надання позичальником неправдивих або неактуальних персональних даних.

Нерідко трапляються ситуації, коли людина потрапляє в чорний список боржників, навіть не знаючи про це. Наприклад, якщо персональні дані людини потрапили до зловмисників, а кредит оформлявся без її відома чи згоди.


Що робити, якщо ви потрапили у чорний список?

Якщо ви опинилися в переліку ненадійних позичальників, спробуйте поліпшити негативну кредитну історію за допомогою мікрофінансових організацій, які надають послуги кредитування на невеликі суми та нетривалий строк.

Окрім того, сервіси мікрокредитування працюють онлайн і пропонують вигідніші відсотки за позиками. До того ж кошти на банківську карту після схвалення заявки нараховуються протягом 20 хвилин. Це дає можливість позичальникові поступово погасити старі борги і тим самим підвищити кредитний рейтинг.

Важливо: Не забувайте хоча б раз на рік перевіряти свою кредитну історію онлайн. Якщо раптом банки відмовляють у кредитуванні, це не означає, що ви у чорному списку. Банки зазвичай не повідомляють причину відмови в оформленні кредиту. Причин безліч і вони можуть варіюватися залежно від банку. Пам’ятайте, що позитивна кредитна історія без суттєвих прострочень і порушень кредитних договорів – це найліпша гарантія та можливість оформити позику в будь-якій кредитній установі.

Переглядів: 1244, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися