Мінфін - Курси валют України

Встановити
CCLOAN
Зареєстрований:
21 квітня 2020

Останній раз був на сайті:
14 березня 2023 о 01:57
Підписчики (2):
Niccelll
Niccelll
Kacviktok
Kacviktok
CCLOAN — Офіційний блог компанії
20 липня 2021, 9:53

Як убезпечити себе від шахрайства на ОЛХ?

OLX – це найбільший онлайн майданчик, де щодня проводиться величезна кількість фінансових операцій. З першого погляду може здатися, що обман покупців – це точно не про цей ресурс. Але, в реальності, якщо ви жодного разу не стали жертвою шахраїв, вам просто пощастило. Як показує практика, «на кидалово ведуться» не тільки покупці, але і продавці.

Схеми продавців-аферистів

  • Обов’язкова передоплата. У цьому випадку продавець повністю виключає можливість післяплати. До відправлення товару покупцеві пропонується зробити часткову або 100% передоплату. Після переказу грошових коштів продавець не відповідає на дзвінки і блокує свій обліковий запис.
  • Товар неналежної якості. Найчастіше відправка бракованої продукції відбувається після передоплати на карту. Але, нерідко трапляються ситуації, коли браковану продукцію відправляють післяплатою. Це стосується побутової техніки, гаджетів та іншої продукції, визначити якість якої «на око» просто неможливо.

  • Занадто низька ціна. Ця риса є однією з ключових в розпізнаванні шахраїв на ОЛХ. Якщо вартість товару не відповідає реальності, з імовірністю в 100% можна зробити висновок, що цей акаунт належить недобросовісному продавцеві.
  • Акаунт-одноденка. Як правило, такі облікові записи не є надійними. Позитивні відгуки покупців і тривалий термін співпраці продавця з ОЛХ є запорукою того, що вас «не кинуть».
  • Махінації з орендою житла. За необхідності, знімання житлової площі, не варто звертати увагу на оголошення з пропозиціями спільного знімання. Це обумовлено тим, що клієнту спочатку пропонують зробити певну передоплату, після чого відвідати офіс і підписати Договір оренди. Після отримання грошових коштів продавець пропадає, а за вказаною адресою, як правило, знаходиться зовсім не те житло, та і його власники нічого не знають про угоду.

Які небезпеки для продавців?
Як показує практика, шахраями на ОЛХ можуть бути не тільки продавці, але й покупці:

  • Підтвердження грошового переказу через банкомат. Покупець зв’язується з продавцем, уточнює характеристики товару, просить надати додаткові фото і всіма силами втирається в довіру до продавця. Далі покупець стверджує, що встановлена ​​сума переведена на рахунок продавця, а гроші він не бачить, оскільки переказ здійснений з рахунку іншого банку. Для того, щоб перевірити зарахування грошових коштів, необхідно скористатися банкоматом того ж банку і повідомити покупцеві код. Після такого підтвердження всі гроші з рахунку продавця будуть перераховані на карту зловмисника.
  • Дзвінок співробітника банку. Продавцю надходить дзвінок від служби безпеки банку з інформацією про те, що на його рахунок зарахована певна сума грошей. Для того, щоб отримати грошовий переказ, необхідно повідомити код підтвердження із смс. В результаті виявляється, що зарахування проводиться не продавцю, а шахраєві. Для зарахування грошей на карту продавець повинен повідомити додаткові дані, які вказані на зворотному боці пластика. Робити це категорично не дозволяється!

  • Підміна товару на неякісний. Робиться це, як правило, у відділенні вантажоперевізника. Покупець просить відправити товар післяплатою, після чого під час огляду непомітно робить його підміну. Наприклад, на місце нового гаджета шахрай може підкласти такий же самий, тільки несправний, обґрунтувавши свою відмову від покупки виявленими дефектами або банальним «не сподобалося».

Що робити, якщо вас вже обдурили?
Якщо ви зіткнулися з шахрайством на ОЛХ, не варто впадати в паніку. Необхідно тверезо оцінити ситуацію і подумати, що можна зробити в конкретному випадку:

  1. Перш за все на сайті необхідно знайти оголошення зловмисника і написати на нього скаргу.
  2. Контактні дані можна перевірити на спеціальному сайті, де зібрано інформацію про шахраїв. Однак, не рекомендується робити це без захисту комп’ютера або смартфона від шкідливого програмного забезпечення. Річ у тому, що в результаті такої перевірки може бути встановлений вірус, що призведе до ще більш плачевних наслідків.
  3. Адміністратори ОЛХ сприяють активній боротьбі з шахраями. Отже, якщо ви стали жертвою зловмисників, можна звернутися до розробників, приклавши до листа скріншоти чеків про оплату, фото бракованого товару та інші докази недобросовісної операції.

Обмани на ОЛХ та інших сайтах – це, на жаль, не рідкість. Якщо ви стали жертвою зловмисників, можна звернутися до поліції з метою повернення коштів. Це може не принести результату, але як мінімум, ви спробуєте запобігти майбутньому шахрайству над іншими довірливими людьми.

Переглядів: 2092, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися