Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 березня 2023, 16:08

САП заперечує причетність до блокування рахунків Коболєва

Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро не ініціювали блокування рахунків ексголови правління Нафтогазу Андрія Коболєва, який підозрюється в незаконному отриманні понад 229 млн грн премії. Про це повідомляє пресслужба САП.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро не ініціювали блокування рахунків ексголови правління Нафтогазу Андрія Коболєва, який підозрюється в незаконному отриманні понад 229 млн грн премії.
Фото: facebook.com/andriy.kobolyev

Читайте «Мінфін» в Instagram: головні новини про інвестиції та фінанси

«Зауважимо, що всупереч поширеній у деяких ЗМІ інформації, станом на сьогодні жодні рахунки підозрюваного суд не арештовував у цьому кримінальному провадженні.

Також, наразі з боку НАБУ і САП відсутні будь-які ініціативи щодо блокування рахунків підозрюваного, які б перешкоджали йому використовувати наявні в нього фінансові активи", — йдеться в повідомленні.

Що каже Коболєв

Коболєв називає заяву САП маніпулятивною. На своїй сторінці в Facebook він поділився скрінами повідомлень від Ощадбанку про арешт рахунків «на підставі постанови виконавчої служби».

Також Коболєв заявив, що досі не отримав офіційної відповіді щодо причин та підстав арешту рахунків.

Читайте також: Апеляція ВАКС скасувала попереднє рішення та призначила Коболєву заставу у 229 мільйонів

У інтерв'ю Forbes він заявив, що пов’язує арешт рахунків з кримінальною справою проти нього.

«Треба розуміти, що в Україні ця справа називається корупційною. Хоча по суті вона такою не є. Корупція — це коли посадовець отримав хабар. Що точно не мій випадок.

Банк робить регулярний моніторинг всіх своїх клієнтів і бачить: Коболєва звинувачують в корупції. Це підстава для банку заблокувати рахунки й почати розбиратись", — розповів експосадовець.

За його словами в Україні його рахунки були заблоковані ще до приїзду.

«Фінмоніторинг без пояснення причин заборонив всі розрахунки на 30 днів. Єдина причина таких дії — це карна справа. Це для мене була одна з ознак, що ситуація серйозна», — сказав він.

Передісторія

  • 19 січня НАБУ і САП повідомили про підозру колишньому очільнику Нафтогазу Андрію Коболєву. Його підозрюють у заволодінні понад 229 млн грн у вигляді премії за перемогу в арбітражі проти російського Газпрому.
  • Слідство переконане, що сума премії суттєво перевищувала нормативно визначені розміри таких виплат у розмірі 37,48 млн грн. Також за перемогу в арбітражі Коболєв вже отримав премію у 2017 році у розмірі 12,49 млн грн, додали в НАБУ.

  • У 2017 році правління Нафтогазу отримало премії за виграш першої частини судового спору з Газпромом. Тоді премії отримали 8 осіб — Андрій Коболєв, Сергій Перелома, Юрій Вітренко, Ярослав Теклюк і Костянтин Пожидаєв.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі - 11

+
+30
Alpenstein
Alpenstein
7 березня 2023, 16:10
#
Пролетарі, прошу в коментарі
+
+45
matroskin
matroskin
7 березня 2023, 17:45
#
Не страна, а дурдом.
Есть решение апелляционного суда, по которому подозреваемый должен быть взят под арест.
Решение апелляционного суда подлежит исполнению немедленно, т. е. подозреваемый должен был покинуть зал суда в автозаке в СИЗО.
Но при этом спустя неделю он свободно разгуливает и раздает интервью.
Ну такое возможно только в Украине.
+
0
Alpenstein
Alpenstein
7 березня 2023, 18:34
#
Хіба не дається 5 днів на внесення застави? Чи апеляційний прийняв рішення без права на заставу?
+
+15
matroskin
matroskin
7 березня 2023, 19:15
#
Я не знаю що там конкретно прийняв апеляційний, ну згідно чинного законодавства, рішення апеляційного суду вступає в силу відразу (на відміну від суду 1 інстанції).
Звісно він може внести заставу і через місяць, а може не вносити взагалі, але це не звільняє його від арешту. Вніс/внесли заставу, вийшов з СІЗО, нема застави-сидиш в СІЗО.
Який же тоді сенс застави, якщо її можна не вносити й залишатися на волі?
Чи я десь помиляюсь?
+
0
Alpenstein
Alpenstein
7 березня 2023, 21:09
#
Згідно рішення апеляційного суду, Коболєву обрано запобіжний захід у вигляді застави, котру треба внести протягом 5 днів, плюс зобов’язання на цей період не відлучатись, з’являтись та не спілкуватись. Це рішення вступило в силу відразу. Про СІЗО там нічого не було. Можливо через невнесення застави зроблять ще одну ухвалу, в якій вже буде про СІЗО.

Сенс в 5 днях відстрочки, на моє розуміння, дається через великий розмір суми і технічну складність проведення таких транзанкцій одномоментно (наприклад, протягом небанківських днів), а також з врахуванням, що це економічний злочин/суперечка, не вбивство чи щось подібне, де підозрюваний становить фізичну загрозу суспільству. Можливо помиляюсь, принаймні так слідує з тексту ухвали.
+
+15
matroskin
matroskin
7 березня 2023, 21:18
#
«запобіжний захід у вигляді застави»
Це як? Який в ньому сенс без арешту, і який сенс підозрюваному його вносити?
Ну сказав: нема в мене таких грошей і все.
Звісно слово СІЗО в рішенні ніхто не пише, але якщо нема слова «домашній» то підозрюваного з зали суду везуть до СІЗО.
Якщо брати до уваги: «підозрюваний не становить фізичну загрозу суспільству»,
то у нас жодного корупціонера так ніколи не притянути, сказали збирай гроші і натому все, підозрюваний скаже, Ок, буду по 100 грн від з/п відкладать, як назбираю (років за 1000) дам знать.
+
0
Alpenstein
Alpenstein
7 березня 2023, 21:30
#
У нас в країні законодавчо затверджено різні запобіжні заходи, не тільки тримання під вартою. СІЗО — це ж ще не покарання. Туди саджають лише якщо вважається, що підозрюваний не буде ходити на допити, ігноруватиме виклики, втіче, тиснутиме на учасників процесу або становитиме загрозу суспільству. Якщо це не так, або є різні пом’якшуючі обставини, то може бути підписка про невиїзд, домашній арешт, браслет і т.п. Застава — також один з варіантів. До речі порядок внесення застави вніс ще Азаров, якщо я правильно пам’ятаю.
+
0
matroskin
matroskin
7 березня 2023, 21:44
#
Ок, якщо застава це лише застава, то який сенс її вносити?
Ну підписка про не виїзд хоч до чогось зобов'язує а застава як застава це ж абсолютно ні про що, це те саме що покарання у вигляді «тюрьма за бажанням, буде час, можеш зайти часок посидіти, ні то гуляй далі»
+
0
Alpenstein
Alpenstein
7 березня 2023, 22:18
#
Якщо порушувати умови застави — її відбирають на користь держави і встановлюють жорсткіший запобіжний засіб.
+
0
matroskin
matroskin
7 березня 2023, 22:51
#
Як можна відібрати те чого не було (не вносилось)?
Ну присудили заставу (не арешт з заставою) а заставу, підозрюваний її не вніс, ну і що далі? Виписать штраф за невиконання рішення суду? Хто це має зробити? Це не компетенція САП, відповідно навіть штрафу виписать нікому.
Ну припустимо САП направило подання в звичайну прокуратуру, ті в суд, суд по максимуму 17000 грн, і який сенс Коболєву платить 200 млн, якщо максимум це 17000 грн.
+
0
Alpenstein
Alpenstein
8 березня 2023, 12:37
#
До чого на вашу думку зобов’язує підписка про невиїзд в порівнянні з заставою? Якщо людина порушить умови підписки — то там огого наслідки, а якщо застави — то 17000 гривень штрафу, котрі ще спробуй випиши?

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися