Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 вересня 2020, 13:46

НБУ змусить мікрофінансові компанії називати реальні кредитні ставки

НБУ змусить мікрофінансові компанії розкривати інформацію про їх продукти і умови кредитування на сайтах та у рекламі. Про це під час брифінгу повідомила начальник управління захисту прав споживачів фінансових послуг Ольга Лобайчук. 

За словами Ольги Лобайчук, найближчим часом НБУ підготовить вимоги до реклами мікрофінансових організацій та обговорить їх з учасниками ринку.

«Всі бачили 0%, всі бачили цю гарну рекламу. Але ми розуміємо що 0% за кредитом не можуть забезпечити собі прибуток будь-яка фінансова компанія. МФО видають кошти. Це значить, вони видають їх під відсоток, за якусь плату. Потрібно розуміти, з якого момента включається ця плата та в якому розмірі", — підкреслила вона.  

Представник НБУ також розповіла, що до кінця 2020 року регулятор планує розробити вимоги до розрахунку ефективної відсоткової ставки за споживчими кредитами.  Вона нагадала, що МФО також видають споживчі кредити. До цієї категорії відносяться кредити на суму більше, ниж одна мінімальна заробітна плата (з 1 вересня — 5 тис. грн) або терміном більш ніж на місяць. 

«Минулий регулятор (Нацкомфінпослуг — ред.) розробив певну методику, але вона не була актуалізована до нових змін. І зараз ми будемо працювати над документом щодо формули, яка повинна виводитись в калькуляторах для розрахунку реальної ставки відсотка», — підкреслила Лобайчук. 

Рейтинг найкращий кредитів під 0% від МФО

Нагадаємо, з 1 липня 2020 року Національний банк почав регулювати не тільки банки, але й небанківські фінансові організації.

За словами Ольги Лобайчук, тепер Нацбанк отримує велику кількість скарг на небанківські фінансові установи — страхові компанії, ломбарди, кредитні союзи, мікрофінансові організації, лізингові компанії і т.д. Таких скарг в НБУ надходить втричі більше, ніж на банки. 

Банки вже стали прозорими

З 1 вересня усі українські банки повинні надавати повну інформацію про кредити та депозити для громадян на вебсайті в єдиному уніфікованому форматі.

Насамперед банки зобов’язані вказувати:

  • реальну річну ставку за кредитом,
  • наявність додаткових послуг (наприклад, страхової компанії, державного реєстратора, нотаріуса, оцінювача) та їх вартість для клієнта,
  • строк послуги, орієнтовну загальну вартість кредиту, періодичність погашення кредиту,
  • попередження про можливі наслідки у випадку прострочення виплат за кредитом,
  • умови дострокового зняття грошей із депозиту та інші.

За неналежне розкриття інформації передбачено штрафні санкції від 50 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне порушення.

Читайте також: Чесна реклама і калькулятори на сайтах. З 1 вересня запрацюють нові вимоги до банків

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися