Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 серпня 2020, 9:06

«Індикатор Баффета» подає сигнал тривоги. Що це значить

Глобальний фондовий ринок на порозі корекції — такий сигнал дає ринковий індикатор, який на Уолл-стріт прийнято називати «індикатором Баффета». Він злетів до 100% — це найвищий рівень з лютого 2018 року. Про це пише РБК.

Глобальний фондовий ринок на порозі корекції — такий сигнал дає ринковий індикатор, який на Уолл-стріт прийнято називати «індикатором Баффета».
Фото: routestofinance.com

Що таке «індикатор Баффета»

Цей індикатор порівнює вартість ринку акцій до ВВП і дає довгострокову оцінку. Його можна розрахувати як для окремо взятої країни, так і для глобальної економіки.

Індикатор використовують, щоб з'ясувати, наскільки переоцінений або недооцінений фондовий ринок у порівнянні з розміром економіки.

В останні роки індикатор став популярним серед інвесторів завдяки Уоррену Баффету, за що і отримав свою неофіційну назву.

Читайте також: Кінець Уоррена Баффета: чи поховає нинішня криза стратегію біржового гуру

Ще в 2001 році в інтерв'ю журналу Fortune Magazine Баффет назвав цей індикатор «найкращим і єдиним показником вартості ринку в будь-який момент часу. У тому ж інтерв'ю він звернув увагу, що за кілька місяців до краху доткомів індикатор досяг максимуму.

«Це дуже сильний попереджувальний сигнал», — заявляв тоді Баффет.

Світовий ринок переоцінений

Глобальна версія «індикатора Баффета» — це відношення сумарної капіталізації всіх компаній, які торгуються на світовому фондовому ринку, до глобального ВВП. Вперше з лютого 2018 року він перевищив 100%. Про це повідомив в твіттері журналіст Welt Хольгер Чепиц.

Значення індикатора Баффета» вище 100% вказує на те, що світовий ринок акцій переоцінений в порівнянні з світовою економікою.

Читайте також: Баффетт: Ситуація на ринках зараз не така страшна, як під час попередніх криз

Поточний рівень індикатора підкреслює розрив між захмарною ринковою вартістю акцій і ослабленою через пандемію світовою економікою, пише Business Insider.

Поточне ралі на біржах розпочалося після того, як уряди і центробанки по всьому світу підтримали компанії і зміцнили падаючі донизу ринки. Але боротьба з самим вірусом справила на глобальну економіку сильний негативний вплив — щоб максимально протидіяти поширенню коронавірусу, у всьому світі було закрито безліч підприємств, а люди відправлені на режим самоізоляції.

Все це і відбилося в «індикаторі Баффета» — він підскочив до позначки в 100%, максимального рівня за два з половиною роки.

Ринок США переоцінений ще сильніше

Американська версія ринкового індикатора також досягла історичного максимуму — провідні американські індекси майже повністю відновили втрати обвалу в лютому-березні, а ВВП США в другому кварталі впав на 32,9% в річному численні.

Для розрахунку «індикатора Баффета» для США на ВВП ділиться ринковий індекс Wilshire 5000 Total Market. Це зважений індекс ринкової вартості всіх компаній, які торгуються в Сполучених Штатах.

Читайте також: Уоррен Баффет купив частку в Bank of America на $800 мільйонів

Станом на 30 липня Wilshire 5000 був оцінений приблизно в $33 трлн, тоді як ВВП США в другому кварталі склав $19,4 трлн. 30 липня «індикатор Баффета» досяг історичного максимуму на позначці в 170%.



На графіку, представленому на сайті Business Insider, видно, що «індикатор Баффета» дійсно з випередженням давав сигнал і краху дот-комів, що стався в кінці на стику дев'яностих-двотисячних, та на глобальну кризу 2008 року.

Коментарі - 20

+
+88
bonv
bonv
14 серпня 2020, 10:01
#
Світова криза вносить свої корективи. Ми на порозі грандіозного «шухеру»:)
+
+65
Alpenstein
Alpenstein
14 серпня 2020, 13:20
#
Ну что ж, попробуем заработать на шухере. Такая возможность предоставляется не так уж часто.
+
+38
bonv
bonv
14 серпня 2020, 18:10
#
Погоджуюсь. Тому кеш рулить. Або електронні гроші які швидко можна вкласти/вивести.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
16 серпня 2020, 15:02
#
Ну что ж, попробуем заработать на шухере. Такая возможность предоставляется не так уж часто.

Зарабатывают на подъёме экономики,а на шухерах -  наживаются.
+
+14
Alpenstein
Alpenstein
16 серпня 2020, 17:31
#
Да, заработок однозначно на подъеме. Но больше всех на подъеме заработает тот, кто покупает в самом низу, когда все будут истерить и кричать про «кінець всім сподіванням» (как говорил Митець), а не в конце подъема, когда рост уже всем очевиден.
+
+9
Игорь Коляда
Игорь Коляда
16 серпня 2020, 20:18
#
Я вообще-то пишу о разнице между РЕАЛЬНЫМ сектором и финансовым.
Одни - зарабатывают,а другие - наживаются.
+
+38
Alpenstein
Alpenstein
17 серпня 2020, 10:14
#
А как вы отделяете понятие заработка от наживы? Западный банк, дающий ипотеку под 2-3% годовых и Apple, клепающая на вполне реальных заводах айфоны по цене в десять раз выше себестоимости - кто из них наживается, а кто зарабатывает?
+
+53
lsdog
lsdog
17 серпня 2020, 12:41
#
Человек предвзято относится к финансовым инструментам и считает людей которые в них разбираются и «как-то непонятно из воздуха» зарабатывают барыгами-спекулянтами. Реальный сектор и финансово-виртуальный это одно целое, но пока не все понимают что акция это часть «завода и бренда». Возможно, есть убеждение что только открыв физический магазин потребительских товаров, имея склад можно зарабатывать и гордо называть это реальным сектором, а не «эти ваши циферки в интернете»
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
17 серпня 2020, 21:07
#
Кто работает - тот и зарабатывает,а кто спекулирует - тот наживается.
+
0
bonv
bonv
17 серпня 2020, 21:12
#
Спекулі теж працюють. В обидва боки:))
+
0
lsdog
lsdog
17 серпня 2020, 21:52
#
А дивиденды от акций это наживаться?
+
+9
Alpenstein
Alpenstein
18 серпня 2020, 9:52
#
Ага, шахтер купил акции своей шахты и тут же начал наживаться на самом себе.  

Товарищи трудящиеся! Выкупайте все акции с рынка. Чем больше наживетесь вы, тем меньше наживутся буржуины! 

А то что же: один в семи комнатах расселился, штанов у него сорок пар, а другой шляется, в сорных ящиках питание ищет.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
18 серпня 2020, 20:35
#
Вы бы хоть поинтересовались что такое «спекуляции»,а не городили всякую муйню.
+
0
Alpenstein
Alpenstein
19 серпня 2020, 12:00
#
Спекуляции (по одному из определений) — это краткосрочные вложения в активы исключительно с целью перепродать их и получить прибыль от роста или падения цен.

Перекуп сегодня купил машину, завтра продал на тысячу дороже - он спекулянт.
Автолюбитель купил машину, через 20 лет продал - он спекулянт?

Срок и цель вложения имеет значение, а не только сфера деятельности или личные предубеждения.

В вашем понимании спекулянт - это и трейдер, покупающий и продающий в течение дня, и долгосрочный инвестор, который купил и десятками лет получает дивиденды, как владелец части реального бизнеса.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
19 серпня 2020, 21:43
#
В вашем понимании спекулянт

Я ещё ничего не говорил почти,а вы уже судите о моём понимании.
Вы о своём позаботьтесь,а то вроде и написали что такое «спекуляции»,но городите всякую муйню про "шахтер купил акции своей шахты и тут же начал наживаться на самом себе".
В моём понимании шахтёр не спекулянт,это был ваш аргумент,а значит он говорит о вашем понимании,а не моём.
+
+23
Alpenstein
Alpenstein
19 серпня 2020, 22:10
#
Да, простите, вы правы. Изложите же свою муйню чуть более полно чтобы не приходилось додумывать.
+
+29
bonv
bonv
14 серпня 2020, 10:01
#
Люди доверяют президентам только на купюрах, причем чем дороже купюра, тем больше доверяют.
+
+29
bonv
bonv
14 серпня 2020, 10:06
#
Китай побоюється фінансової залізної завіси на тлі ескалації у відносинах з США — Reuters.
Агентство відзначає, що китайські чиновники і економісти в останні місяці публічно обговорюють найгірші сценарії, за яких Китай втратить доступ до розрахунків в доларах. Висловлюються побоювання, що Вашингтон заморозить або конфіскує частину величезних вкладень Китаю в держборг США. Ці побоювання призвели до нових закликів зміцнити глобальний вплив юаня, щоб зменшити залежність від долара.
Аналітики вважають, що будь-яка спроба Вашингтона відрізати Китай від доларової системи або продаж Пекіном великої частини держборгу США можуть потрясти фінансові ринки і завдати шкоди світовій економіці.
«Ми повинні подумки підготуватися до того, що Сполучені Штати виключать Китай з доларової системи розрахунків», — сказав Reuters економіст BOC International Гуань Тао.
+
+14
lsdog
lsdog
17 серпня 2020, 12:43
#
Сша давит на Китай, пусть начинают играть по общемировым «западным» правилам, или могут начать падать
+
+9
bonv
bonv
14 серпня 2020, 18:20
#
Відомий фінансист і мільярдер Джордж Сорос в своєму останньому інтерв'ю розповів про власну систему, що складається з двох пунктів, яка допомогла йому досягти успіху в сфері фінансування.
За словами бізнесмена, його система полягає в складному взаємозв'язку між мисленням і реальністю, проте була перевірена на практиці на фінансових ринках.
«Я можу підсумувати мою систему у двох простих твердженнях. По-перше, у ситуаціях, які у великій мірі залежать від мислення учасників, погляд учасників на світ завжди є неповним і викривленим. Це принцип помилковості.
По-друге, ці викривлені погляди можуть впливати на ситуацію, якої вони стосуються, а також викривлені погляди призводять до хибних дій. Це принцип рефлексивності", — повідомив Сорос в інтерв'ю La Repubblica.
Спочатку ця теорія дала йому фору, зазначив фінансист, однак після публікації книги Алхімія фінансів, за словами Сороса, він втратив цю перевагу.
«Я це розумію, тож я більше не є гравцем на ринку», — пояснив мільярдер.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися