Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 травня 2020, 10:51

Після карантину буде дуже багато грошей

Втрати світової економіки від пандемії за різними оцінками становитимуть від $5,5 до $9 трлн. Але, судячи з усього, загальна грошова допомога фінансової влади світу перевищить збиток від коронакризи. Тому на фондових ринках вже ніхто не панікує. Інвестори просто зайняли вичікувальну позицію.

Як зараз підживлюється світова економіка і що дає інвесторам привід для спокою, розповів «Мінфіну» аналітик ІГ Універ Михайло Федоров.

Своєрідне життя фондового ринку

На тлі всіх проблем і страхів у світовій економіці через коронавірус, фондовий ринок США, у відносних поняттях, відчуває себе дуже впевнено.

Американський фондовий індекс S&P500 падав до 23 березня, але після він зростав, і до 28 квітня його значення склало 2878 пунктів. Це всього на 15% нижче пікових значень цього індексу на початку поточного року.

Більше того, поточний рівень індексу S&P500 приблизно дорівнює тим максимальним значенням, які були в 2018 році. Тобто, дивлячись на котирування американського фондового ринку, можна подумати, що великих проблем в економіці немає.

Але ці проблеми є. Наприклад, всього за п'ять тижнів загальне число американців, які звернулися за допомогою з безробіття, якщо рахувати за винятком сезонних поправок, склало 24,4 млн осіб. А ця величина відповідає 15%-у рівню безробіття, адже в США до складу робочої сили входить всього 162,9 млн осіб.

Інша статистика за економікою також провальна, але фондовий ринок живе своїм життям. І це своє життя виправдовується досить банально – фінансова влада світу «залила» світову економіку грошима в буквальному сенсі.

Читайте також: Як світові фондові ринки відреагували на обвал нафтових котирувань

Грошова злива: початок покладено

У США фінансова підтримка економіки вже почалася. Причому важливо зазначити, що декларування заходів підтримки це одне, а ті заходи, які вже здійснюються — інше. Так от, фінансова влада США вже діє, і грошова злива вже почалася не тільки на словах, але й на ділі.

Баланс ФРС США до 23 квітня виріс до рівня $6,6 трлн, тоді як 27 лютого він становив $4,2 трлн. Тобто американський регулятор «влив» в економіку $2,4 трлн менш ніж за 2 місяці. У цій справі не відстає і Міністерство фінансів США, яке в квітні, до 24 числа, збільшило свій борг на $1023 млрд, тобто на трильйон. Раніше в березні обсяг запозичень казначейства США склав $279 млрд. Всього за березень і квітень держборг США зріс на $1,3 трлн. Тоді як, зазвичай, для такого зростання боргу був потрібен майже цілий рік.

З 26 лютого до 15 квітня кредитний портфель банків США (США) зріс з $13 936 млрд до $14 723 млрд. Тобто банки роздали $787 млрд нових кредитів і збільшили свій кредитний портфель майже на 6%. Раніше для такого зростання теж потрібен був приблизно рік.

Також варто відзначити, що за цей же період у банківській системі США більш ніж на 70% зріс обсяг вільних грошових залишків. 26 лютого в системі було $1 778 млрд вільних грошей, а 15 квітня їх вже було $3 073 млрд. Такого безпрецедентного зростання вільних грошей у банків США не було ніколи в історії.

Читайте також: Світові акції ростуть на тлі стимулювання економік США, Японії та ЄС

Чи не перестаралися із вливаннями в економіку

Історія з США – це тільки частина того, що відбувається в світі. Загалом, за оцінкою МВФ, фіскальна влада, тобто бюджети країн, заготовили для світової економіки допомогу в розмірі $8 трлн. А якщо до цього додати монетарні стимули від Центральних Банків, то загальний обсяг вливань набагато перевищить позначку $10 трлн.

Такий обсяг допомоги, можливо, є надлишковим для економіки, принаймні в її номінальному, грошовому вираженні. Адже світовий ВВП у 2018 році склав $85,9 трлн за оцінкою Світового Банку.

Якщо виходити з цих цифр, то місячний ВВП світу становив $7,15 трлн. Якщо припустити, що під час карантину економіка простоює на 50%, то місячні втрати світу складають приблизно $3,6 трлн.

Допомога влади у розмірі більше $10 трлн покриває 3-4 місячні втрати. Якщо ж простій становить 25% економіки, то обсяг допомоги економіки покриє вже більш ніж піврічний карантин.

За оцінкою МВФ, втрати світової економіки від коронакризи складуть близько $9 трлн. Аналітики JPMorgan Chase вважають, що збиток світової економіки складе $5,5 трлн до кінця 2021 року. І виходить, що загальна допомога фінансової влади світу, швидше за все, перевищить збиток від коронакризи в грошах.

Читайте також: Які країни впораються із корона-кризою першими

Формула коронакризи

Тому фондовий ринок США і припинив падати. І плюс до цьому потрібно враховувати, що коронакриза відрізняється від всіх попередніх економічних криз. Адже зазвичай у кризу економіка падає поступово і у міру падіння на ринках зростає страх перед майбутнім.

Кризи, якщо можна так висловитися, катують розуми людей довгий час і створюють невизначеність з приводу майбутнього. І ринок падає у міру зростання страху, хвиля за хвилею.

У коронакризу все інакше, немає ніякого тривалого падіння з невизначеним майбутнім. Економіка впала дуже швидко, та так, що економісти навіть не встигають порахувати реальний ефект від падіння.

В думках людей немає невизначеності з приводу майбутнього, вони вже знають, що «дно» у економіки вже зараз, а після зняття карантину економіка буде зростати. Неважливо як, в реальному вираженні або лише у номінальному, головне вона буде зростати.

І на ринку немає страху, який би постійно зростав, і з кожним витком розкручувався б із новою силою. Страх є, але він не стосується майбутніх перспектив, а сьогоднішній негатив скоро залишиться в минулому.

Образно кажучи, інвестори розуміють, що при поході з точки «А» до точки «С», є провал в точці «Б». Але в точці «С» проблеми закінчаться, карантин буде знято і почнеться відновлення економіки. А тоді навіщо продавати акції зараз (в точці «Б»), в самому низу.

Читайте також: ОВДП і валютний кеш: все, що потрібно інвестору, щоб перечекати кризу

Ніяка інша криза не давала такої формули. Інвестори не знали, що буде в точці «С», оскільки майбутнє не було визначеним. І тому вони продавали в точці «Б».

Але зараз майбутнє виглядає краще сьогодення, тому на фондовому ринку вже ніхто не панікує. Інвестори вирішили просто перечекати поточні проблеми і дочекатися майбутнього. І в цьому майбутньому, з урахуванням того, що влада не зможе повернути надруковані гроші назад, точка «С» буде вище точки «А». Тобто індекс S&P500 буде зростати і знову поновить свої історичні максимуми.

Інвестори на фінансовому ринку часто живуть своїми очікуваннями і дивляться у майбутнє, а не в сьогодення. А майбутнє після карантину виглядає краще сьогодення, тим більше що грошей у цьому майбутньому буде дуже багато.

Читайте також: Коли зникне поняття «немає грошей»

Коментарі - 20

+
+59
semenvekselberg
semenvekselberg
4 травня 2020, 11:33
#
Аналитик ИГ Универ Михаил Фёдоров ничего нового не сказал — система производит таких специалистов штабелями…
И если экономике западных стран удалось проехать до настоящего момента только на методах финансового регулирования, одним из которых является вливание вновь созданной эмиссии, то это не означает, что так можно функционировать всегда. Финансы (особенно если это ничем не обеспеченные, фальшивые финансы) — это не реальная экономика, и если рынок и будет расти как результат избыточной эмиссии, это ни в коей мере не означает, что экономика западных стран наладится.
На примере кризиса пандемии, любой мало мальски образованный человек поймёт, что если в стрессовых ситуациях экономика не функционирует (потому что ей не хватает её реальной составляющей), то никакими финансами и допвливаниями ситуацию не исправить. Скорее наоборот, это ещё ближе подтолкнёт к пропасти невозврата…
https://minfin.com.ua/blogs/semenvekselberg/108120/
+
+57
Teopa
Teopa
4 травня 2020, 12:39
#
А автор тут причем - 
автор как то даже механизм разъяснил 
https://univer.ua/tpost/eu25lyrjxm-inflyatsiya-snizilas-lyudi-etogo-ne-osch

и он писал что деньги сгорят из-за этого - https://univer.ua/tpost/y7f46tzamg-finansovie-vlasti-mira-ubivayut-dengi

и тут он указал что рост будет «реальный или номинальный»
+
+94
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
4 травня 2020, 15:17
#
Благо, що таких як ти система проізводіт все менше і менше...
+
+12
semenvekselberg
semenvekselberg
4 травня 2020, 15:46
#
Уверены? У меня другая информация.
https://minfin.com.ua/blogs/semenvekselberg/120667/
+
+38
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
4 травня 2020, 16:04
#
І що з того? Китай шукає платформу для прямих поставок в Європу. Чи може Італія вже в юанях торгуватиме? Нє, то мєлко, краще зразу в фублях. Доларовий світопорядок від наявності шовкового шляху не зміниться. Тим більше, Європа може встановити квоти або стандарти підняти і той шовковий шлях піде прахом. Я вже не кажу про мито.
+
+69
Graycat
Graycat
4 травня 2020, 23:49
#
Как раз автор высказал вполне свежую мысль «Образно говоря, инвесторы понимают, что при походе из точки «А» до точки «С», есть провал в точке «Б». Но в точке «С» проблемы закончатся, карантин будет снят и начнется восстановление экономики.»
Парень неглупый, часто замечен в нестандартном мышлении
+
+14
Vasilius2020
Vasilius2020
4 травня 2020, 11:50
#
Америка может печатать сколько угодно доллара, весь мир раскупит, а вот гривеньку печатать нельзя, иначе как вальнет вниз, не поймают.
+
+23
semenvekselberg
semenvekselberg
4 травня 2020, 11:59
#
Вы точно знаете?
https://minfin.com.ua/blogs/semenvekselberg/131777/
+
+103
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
4 травня 2020, 14:24
#
Саме так, Сьома, інфа стопудова. Навіть козломатушка, якій ти симпатизуєш, періодично збільшує портфель американських боргових паперів. Але що ж це, зрада? Тут пишуть, що наші облігації не можна скинути, бо там строки... а штатовські тіпа можна? Вони на 30 років деякі продають. Якщо продаватимуть, то за що? Правильно, за долари. А долари хто друкує? Правильно, США. То виходить, якщо обвалити борг США на 90%, то вони тільки виграють, адже самі скуплять з дисконтом. А в результаті що? А ніщо, впаде борговий рейтинг і що? А ніщо, в борг не дадуть певний час і що, а ніщо, прийдеться жити на ніщенські 2 трильйони в рік. А тепер прослідкуй цей ланцюг для України чи козломатушки... обвалили борг, купили бакси, далі друкуй фантики і дописуй нолі. Прірва...
+
+64
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
4 травня 2020, 14:44
#
Вибач, Сьома, намазав я тебе. США прийдеться жити на ніщенські 3,5 трлн баксів. А не вистачить, то надрукують, як от цього року вже зайшло 2,2 трлн. Тому читай Акваріум, насолобжуйся вєлічієм ніщєго народа, встающєго с колен.
+
+184
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
4 травня 2020, 14:31
#
Сьома, не можна виграти гру у того, хто писав правила. Зараз доларова економіка і поки не станеться глобальний апокаліпсис, який поставить все з ніг на голову, доти нічого не зміниться. Всіх такий стан речей влаштовує, навіть Китай і козломатушку. Зараз не важливо, що ти маєш, важливо що ти можеш. А Китай може багато чого, рашня ні, але окремі особи, які нею керують, можуть. Навіщо вбивати корову, яка дає молоко? Всі, крім тебе, розуміють, що зміна доларової економіки займе часу більше, ніж тривалість життя будь-якого диктатора, тому такі ідеї можуть зародитися лиш в голові ідейного альтруїста, а пукін аж ніяк не підходить на таку роль. Тому заяви його це пил в очі таких, як ти, любителів заговорів. Якби він дійсно турбувався про людей, то не затягував би з карантином, не купував би порожні інвестиції Роснєфті в Венесуелі, а розвивав би рашню. Я вже не кажу про війни, які він спонсорує, про пробачені борги кому завгодно, але не власному народу.
+
0
Nordic
Nordic
5 травня 2020, 9:57
#
>а вот гривеньку печатать нельзя, иначе как вальнет вниз, не поймают.

Если очень нужно - то можно. В оВГЗухи спекули почти наигрались -
https://strana.ua/finance/258909-natsbank-hotovit-pochvu-dlja-emissii-hrivny-kak-eto-povlijaet-na-kurs-natsvaljuty-i-sudbu-transha-mvf.html

Так шо готовимся к эмиссии.
+
0
Анатолий Маркович
Анатолий Маркович
4 травня 2020, 16:34
#
Не нам решать за нас уже решили!
+
+61
vasylmelnyk
vasylmelnyk
4 травня 2020, 22:29
#
Ми можемо ці питання  вирішити на чергових чи позачергових виборах.Ось бачите як керують вибрані 73%ні зелеморди -кухарки , домогосподарки, -реєстратори, томади, весільні фотографи і інша шушара з криворізької підворітні імені свідків95 кварталу і Сватів.
+
0
Anticall
Anticall
5 травня 2020, 3:35
#
Грустно наблюдать, как наше правительство и казначейство не в состоянии выплатить зарплату ( без 300%) медикам психбольниц! Которая им положена, чтобы хотя продукты купить и за воду заплатить. А тут читаешь про вливания и сведенапечатанные доллары для всех.
+
+15
ramarren
ramarren
5 травня 2020, 9:13
#
"Деньги, деньги, деньги!
 Деньги правят миром!
 Мне бы, мне бы, мне бы
 Добавить рубль на пиво..." (с)
+
0
SergS7
SergS7
5 травня 2020, 10:42
#
Висновок з довгої статті короткий: інфляція долара. Вкладаємся в товар
+
0
Alpenstein
Alpenstein
5 травня 2020, 12:50
#
Тоді вже в засоби виробництва товару. Чи ви про гречку і туалєтку?
+
+27
SergS7
SergS7
5 травня 2020, 18:16
#
Під товаром я також розумію золото і нерухомість
+
+8
Alpenstein
Alpenstein
5 травня 2020, 12:56
#
Интересная статья, спасибо. Кстати помимо залития деньгами для рынка ЦБ ещё позитивный фактор в том, что в США в безработицу ухнули слои работников, которые и раньше не особо акции покупали. Более ценные сотрудники в массе своей продолжают получать зарплату или компенсации от соц.защиты и всё так же откладывают себе на пенсию покупая акции (напрямую или через пенс.фонды).
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися