Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 квітня 2020, 7:50

Чи змусять підприємці владу пришвидшити послаблення карантину

Відсьогодні в Україні відкриються 872 продовольчі ринки. Напередодні уряд дозволив їх роботу за умов виконання карантинних вимог. А вже за тиждень країна може розпочати поетапний вихід з ізоляції.

«Мінфін» розібрався, чи скоро ми повернемося до звичного життя, і що може пришвидшити цей процес.

Урядовий проект

Кабмін пропонує виводити Україну з карантину у 5 етапів. Кожен з них залежатиме від динаміки поширення коронавірусу та передбачатиме нове послаблення.

Запуск першого етапу стане можливим, якщо співвідношення нових випадків до загальної кількості хворих не змінюватиметься або коливатиметься у межах 5%.

Така ситуація має тривати впродовж 10 днів. Іншими словами, поширення коронавірусу вийде на так зване «плато», коли ще ніби і зменшення кількості нових захворювань немає, але й ріст не спостерігається.

В такому випадку передбачені наступні послаблення:

  • дозвіл гуляти в парках і скверах;
  • відкриття частини об'єктів індустрії краси;
  • дозвіл торгівлі непродовольчими товарами;
  • дозвіл кав'ярням працювати на виніс;
  • відкриття автомийок, веломагазинів, велопрокату, нотаріусів.

Цифри, які публікує МОЗ, поки що демонструють досить суттєве коливання кількості виявлених інфікованих осіб. Так, 24 квітня їх було 477, 25 числа – 475, 26 квітня – 392, а 27-го – 401. Здавалося б, можна говорити про поступове зменшення, але за даними на 29 число коронавірус підтвердили ще у 456 осіб – знову ріст.

Страхування від COVID-19. Виплата до 50 тисяч гривень

Другий етап настане лише, якщо 10 днів поспіль кількість інфікованих зменшуватиметься. Тоді серед іншого уряд дозволить:

  • працювати на винос закладам харчування;
  • відкрити спортивні зали і готелі.

Якщо 10 днів поспіль кількість одужуючих вдвічі або більше перевищуватиме кількість нових заражень — почне ревлізовуватись третій етап. Він передбачає запуск метрополітену (але лише за спецпропусками), відкриються ТРЦ (але без розважальних зон), театри, кінотеатри, ресторани і кафе для відвідувачів.

До цього показника Україні ще далеко. Наприклад, 29 квітня кількість нових випадків зараження приблизно вчетверо перевищувала число тих, хто вилікувався.

Для того ж, щоб настав четвертий етап і метрополітен з наземним транспортом почали працювати для всіх, впродовж 10 днів в області має виявлятись менше 5 не пов’язаних між собою випадків. Тоді ж повноцінно запрацюють ТРЦ і заклади культури.

До цього етапу нам також ще далеко. Наприклад, в Києві на 29 квітня виявлено 39 нових випадків. А в лідери за поширенням коронавірусу вийшла Чернівецька область – 60.

Є області де за день нові випадки не фіксуються, але поки що не було підтверджень, що це триває значний період. До того ж можуть виникнути питання в оперативності надання статистики, забезпеченості тестами і якості досліджень.

Всі обмеження будуть зняті лише на п'ятому етапі, коли нові зараження будуть лише поодинокими і в осіб, що прибули з-за кордону.

Місцеве регулювання

Мер Києва Віталій Кличко пояснив яким чином буде запроваджуватись перший етап виходу з карантину. За його словами, почнуть роботу непродовольчі магазини площею до 300 квадратних метрів.

Перукарні та салони краси прийматимуть відвідувачів лише за попереднім записом. Кіоски працюватимуть, але не можна буде вживати придбані у них продукти на місці. Також повернуться до роботи ательє і адвокатські контори.

Окремо КМДА встановить, скільки відвідувачів може бути в магазині чи офісі залежно від його площі. Також прописано вимоги прибирання, а в деяких випадках кварцування приміщень.

Напевне, подібні механізми для першого етапу застосовуватимуть і інші регіони.

Коли цього чекати

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль сподівається, що перший етап буде запущений вже 11 травня. Сподівання на це висловив і Віталій Кличко.

Наступні ж етапи не прив’язані до конкретних дат.

За словами колишнього міністра економіки Тимофія Милованова, розрахунки Київської школи економіки показують, що етапи 3-5 можуть взагалі не настати у цьому році. Тобто не буде ані метро, ані відвідування ресторанів, ані роботи торгівельних центрів.

Причина цього не тільки у поширенні хвороби, а й у надто чутливих метриках Кабміну. На думку Милованова, якби висувалась вимога показників не впродовж кожного з 10 днів, а середніх цифр за 10 днів – етапи наставали б швидше.

Читайте також: Що потрібно знати бізнесу, щоб пережити кризу. Поради фінансиста Рея Даліо

Дещо оптимістичніша у очікуваннях Національна академія наук. Вчені вважають, що етапи 3-5 можуть настати вже до кінця літа. Водночас, ця модель виходить з того, що коронавірус має сезонність і влітку поширюватиметься менше. Чи відповідатимуть ці сподівання дійсності – ще невідомо.

Вуличне право

Етапи, які встановив уряд – не аксіома і їх завжди можна переглянути. Не виключено, що влада може послаблювати обмеження навіть попри недосягнення визначених показників. І підштовхнути до цього владу можуть мітингарі.

Перші, хто вже готується вийти з карантину – працівники ринків, які показали свою організованість та готовність до протестів. Впродовж тижня мітинги з вимогою дозволити роботу ринків відбувались по всій Україні.

За даними Опендатабот, через закриття ринків можливість працювати втратили понад 211 тис. ФОПів, що займались торгівлею. Однак це лише вершина айсбергу. Без роботи залишились наймані продавці, а фермери і власники присадибних ділянок втратили можливість продавати свою продукцію.

29 квітня акція протесту пройшла під стінами Кабміну, а в Херсонській області фермери, які не можуть продати товар на оптовому ринку, перекрили дорогу.

Настав час заощаджувати. Обирай депозит з вигідною ставкою в каталозі від «Мінфіну»

Як результат — дозвіл торгівлі на ринках. «Йдеться про відкриття продовольчих ринків по всій території України, які зможуть функціонувати в режимі не гірше, ніж супермаркети. Тобто з дотриманням жорстких санітарних норм, порушення яких будуть суворо каратися, аж до закриття роботи ринків на певний період», — пояснив задум Шмигаль.

Ослаблення режиму саркастично прокоментував мер Дніпра Борис Філатов: «Впродовж місяця на кожній селекторній нараді з керівництвом держави мери обласних центрів криком кричать: «Не думайте закривати ринки — бо буде горе», а керівництво держави у відповідь: «Не дозволено! Тримати і не пущати! І взагалі, ви, місцеві князьки, за ці ринки так переживаєте, напевно тому, що з них годуєтесь» Після того, як горе таки трапляється, народ починає бунтувати і перекривати дороги, то колективний «дорогий Леонід Ілліч» вдає, що народ почув і біжить підстрибом ринки відкривати».

Звісно, працівники ринку більш організовані, ніж інші представники малого бізнесу, але очевидно невдоволення серед всіх підприємців зростатиме. Зараз не мають можливості працювати майже 15 тис. ФОПів, що надають медичні і стоматологічні послуги; близько 1,8 тис. з транспортної сфери; близько 14 тис. — освітньої. Постраждали й інші категорії підприємців.

Загалом, за даними Європейської бізнес асоціації 78% підприємців наразі втратили до трьох чвертей доходів, а 18% розмірковують над закриттям бізнесу.

Тим більше, що деякі компанії в час карантину не простоювали і продовжували працювати. Наприклад, продавці електроніки і побутової техніки.

«Чому одним великим і відомим прямо в центрі столиці на Хрещатику можна впускати покупців в зал і продавати мопеди, а іншим дрібним та середнім по всій країні не можна продавати паркет, штори або дивани?», — обурювався підприємець Олексій Давиденко.

Міжнародний тиск

Додатковим джерелом тиску на українську владу стане приклад інших країн, які вже згортають карантинні заходи.

Наприклад, в Бельгії з 4 травня дозволили роботу непродовольчих магазинів і частково шкіл. У Швейцарії вже повернулись до роботи перукарні і магазини товарів для дому.

Чехія вирішила ще 27 квітня відкрити магазини, площею до 200 квадратних метрів, а з 11 травня –площею 1000 «квадратів». На червень заплановано відновлення роботи готелів і ресторанів. Норвегія теж послабила карантин: 27 квітня почали працювати перукарні та масажні салони, а за кілька днів до цього до роботи повернулись дитячі садки.

Часткове послаблення карантину готують Польща, Австрія, Словенія, Болгарія.

Ослабила режим навіть Італія, яка найбільше в ЄС постраждала від коронавірусу. В деяких районах країни відновили роботу книгарні і пральні. Магазини, як очікується, вже почнуть працювати з 11 або 18 травня. Щоправда, в Італії 28 квітня кількість людей, які вилікувались, вперше перевищила кількість нових хворих. Україні до цих цифр ще далеко.

Читайте також: Онлайн ресторани, старе кіно і порожня рецепція в готелі. Який сервіс ми побачимо, коли вийдемо з карантину

В Україні епідемія почалась пізніше, ніж у більшості країн Західної Європи, водночас чим більше буде прикладів скасування обмежень, тим складніше нашій владі стане пояснювати причини жорсткого карантину. Тому і бізнес має шанс повернутись до роботи швидше, ніж заплановано зараз.

Олексій Писарев

Коментарі - 46

+
+63
aleksvodas
aleksvodas
30 квітня 2020, 10:22
#
Власть еще не наигралась!!!Теперь ждем когда введут карантин из-за - онкологии, сердечно-сосудистых заболеваний там смертность по статистике в Украине больше чем от этого коронавируса...
+
0
arhimandrit
arhimandrit
30 квітня 2020, 11:01
#
Министр здравоохранения анонсировал эпидемию туберкулеза, которая последует за коронавирусом. так что готовимся.
+
+42
Elena1997
Elena1997
1 травня 2020, 9:39
#
Эпидемия туберкулёза в стране и не пропадала с начала 2000-ых. Вы просто не в теме. Степанов не Супрун, знает о чём говорит.
+
0
mary27
mary27
1 травня 2020, 12:48
#
Эпидемия туберкулеза не пропадала со времен СССР, просто там долгое время ее засекречиваи)
+
0
Elena1997
Elena1997
2 травня 2020, 1:22
#
В Украине эту проблему подняли в 2000-2001 гг. Была объявлена эпидемия и приняты различные меры в системе ЗО в связи с этим. 70-80-ые годы можно считать благополучными в этом плане. 90-ые - начало проблемы.
+
0
klem
klem
3 травня 2020, 19:50
#
Что за глупости
+
+93
Маня Облігація
Маня Облігація
30 квітня 2020, 11:02
#
Да-да, еще есть слабоумие. У вас, судя по заявлениям, как раз все симптомы. То я верхнему оратору.
+
+25
aleksvodas
aleksvodas
30 квітня 2020, 22:07
#
Если вы так боитесь этого вируса, так сидите дома. Если вы забыли Интернет тоже вирус передает, будьте осторожны и не сидите в нем а то подцепите вирус...
+
+100
Danconia
Danconia
30 квітня 2020, 11:19
#
Эти категории болезней властям не интересны тут масочками и пакетами на голову вопрос не решить, тут нужны дорогущие аппараты… поэтому и браться за подобные вопросы власть не будет никогда — проблему лучше не замечать

а решение онкологии оч простое для государства с минимальныцми вложениями — стимулировать рождаемость, чтобы новые люди с молодыми орагнизмами заменяли старые и изношенные

к тому же битые жизнью организмы слишком хорошо выучили все манипуляции власти, а молодняком управлять проще — надо тебе бревен в АТО отправить — пожалуйста молодняк буйноголовый отличное сырье для илловайска
+
+9
AnatoliiD
AnatoliiD
30 квітня 2020, 16:41
#
А ще нехай введуть карантин через алкоголізм на 2016 за кількістю смертей серед чоловіків Україна посідає сьому сходинку (53 тисячі осіб), а серед жінок – четверту (25 тисяч осіб)
+
+9
Elena1997
Elena1997
1 травня 2020, 9:37
#
Алкоголизм передается с геометрической прогрессией и вызывает смерть через пять суток от начала появления симптомов ?
+
0
AnatoliiD
AnatoliiD
1 травня 2020, 13:46
#
А covid-19 з геометричною прогресією розповсюджується? Подивіться на графік тут https://index.minfin.com.ua/ua/reference/coronavirus/geography/italy/ а потім загугліть графік геометричної прогресії
+
+9
Elena1997
Elena1997
1 травня 2020, 14:22
#
Ок, дайте график по Италии, Китаю или Испании или любой другой стране, с условием, что протестировано 100% населения, иначе смысл в этом графике?
Мы же обсуждаем распространение (инфицирование), а не протестированных.
+
0
Elena1997
Elena1997
1 травня 2020, 14:28
#
+ при условии, что тестирование будет в 100% с верным результатом выявления инфицирования.
Вот тогда Вы будете вправе тыкать меня носом в графики и цифры, отсылая что-то там сравнивать.
+
0
Lefert
Lefert
1 травня 2020, 14:48
#
Вот, свежая статистика подъехала: если человек не будет кушать очень долго- 100% всего населения умрёт со 100% результативностью. Прочитали? Ну вот и всё.
+
0
Elena1997
Elena1997
1 травня 2020, 20:06
#
Ге-ни-аль-но )
+
+35
Lefert
Lefert
1 травня 2020, 21:15
#
Нет данных по заболеванию, ибо не провели поголовного тестирования. Т.е. те кто выздоровел просто попив чаёк и выпив флюколд- таких же тоже много. Выходит, что и % смертности в разы ниже, ведь то которым пугают, берут только  в разрезе официальных данных о больных, которое как в совке: сколько больных? 60. А сколько тестов вы провели?60.
+
+15
Elena1997
Elena1997
2 травня 2020, 1:16
#
Согласна. Ещё раньше здесь писала , что статистика заболеваемости туфта, по описанной Вами причине.
+
+15
AnatoliiD
AnatoliiD
1 травня 2020, 14:31
#
100% населення не протестовано, звідки тоді у вас дані про розповсюдження(інфікування) з геометричною прогресією?
+
0
Elena1997
Elena1997
1 травня 2020, 17:04
#
А откуда мы знаем как заражаются туберкулёзом или сифилисом ? Коронавирус - это ОРВИ ,по ним давно известны пути и способы передачи. Там всё одинаково, с небольшими вариациями. Почему это вызвало такой ажиотаж в обсуждении ? По вирусу кори мы тоже давно знаем, что достаточно носителю зайти в подъезд, вирус получат ВСЕ 100% жителей подъезда. Это не тайны ;)
+
+15
AnatoliiD
AnatoliiD
1 травня 2020, 17:55
#
Всі коронавірусом ніколи не захворіють. Доведено Diamond Princess, всього 3711 пасажирів та членів екіпажу, захворіли понад 700 і померли — 13 людей.
+
+15
Elena1997
Elena1997
3 травня 2020, 19:39
#
Это мне напоминает статистику дтп. Умерло - столько-то, покалечено - 60-70 тыс в год. И никто не задумывается, что эти покалеченные это исковерканные судьбы, подорванное здоровье, отсроченные осложнения и смерти. А чё переживать , умерло - то в пределах обычных цифр, 3-4 тыс. А на 60-70 тыс закроем глаза, пусть радуются вообще, что живы. У меня хорошего знакомого сбила машина, ему ампутировали ногу. Умер через год от тромба. В статистику смерти от дтп не попал. Не думаете, что и со статистикой по КВ так может быть ? И, кстати, на судне были введены карантинные меры ?
+
+38
cudzik123
cudzik123
30 квітня 2020, 12:24
#
Идти на поводке у каждого недовольного,для власти тоже не выход.
+
+45
mary27
mary27
30 квітня 2020, 12:51
#
Нашим мародерам-предпринимателям лишь бы набивать карманы — они будут работать хоть в эпидемию чумы.
До последнего наемного раба и последнего клиента.
Все маски уже продали за границу?
Теперь им надо, чтоб в Украине было, как в Италии.

Дойдет только, когда сами подцепят COVID-19.
И хоть какая-то часть повыздыхает.
+
+112
Eugenio Kisselev
Eugenio Kisselev
30 квітня 2020, 14:14
#
По последним сведениям болезнь мутировала и активно поражает мозг с уровнем iq ниже 80 пунктов.
'Коронавирус головного мозга'. Будьте осторожны. Симптоматика очень похожа.
Вам мало того, что наше доблестное государство бесплатно держит стадо в стойле уже почти 2 месяца? Вам еще хочется?
+
+10
Elena1997
Elena1997
1 травня 2020, 9:31
#
«болезнь мутировала и активно поражает мозг с уровнем iq ниже 80 пунктов.»

Тогда за Вас мы спокойны, вирусу поражать нечего :)

+
+51
Eugenio Kisselev
Eugenio Kisselev
1 травня 2020, 12:06
#
Вашему искрометному юмору позавидует даже Петросян)
Еще один пациент из группы риска. Я вас приветствую!
Кстати, неумение шутить — это верный признак iq значительно ниже 80
Вы решили и здесь мне что-то доказать? Не теряйте время, а идите за парту получать очередной диплом.
+
0
Elena1997
Elena1997
1 травня 2020, 12:25
#
Да, шутите Вы так себе ;)
+
+36
Eugenio Kisselev
Eugenio Kisselev
1 травня 2020, 12:35
#
Вы кажется уже попрощались?)
Или вам и здесь нужно популярно объяснить, в чем вы не правы?
+
+10
Elena1997
Elena1997
1 травня 2020, 20:08
#
Жене своей объясните, что она вышла за Васю ;)
+
+39
Eugenio Kisselev
Eugenio Kisselev
2 травня 2020, 13:43
#
Как это тупо с вашей стороны. Вы окончательно пали в моих глазах. Если до сих пор я сомневался в вашей адекватности, то теперь все ясно. Уровень оппонирования — школьник средних классов.
+
0
Elena1997
Elena1997
3 травня 2020, 9:01
#
«пали в моих глазах»
Как жить теперь :(
:)
+
+48
Anko
Anko
30 квітня 2020, 18:19
#
Мародеры-бюджетники против мародеров-предпринимателей. Новая битва впереди?
+
+8
zzel
zzel
1 травня 2020, 0:28
#
Так мародеры сейчас работают - на государственной Мрие за гос счёт возят маски в эпицентр который и не закрывали что бы Зеленский заработать мог
+
+11
Eugenio Kisselev
Eugenio Kisselev
30 квітня 2020, 14:03
#
Хотелось бы увидеть точно такую же поэтапную расшифровку вывода страны из ..опы, представленную этими же упырями!
+
+25
Lefert
Lefert
1 травня 2020, 12:59
#
Кто бодрый- давно болт забили и торгуют. У меня знакомого мусора так накрыть в магазине решили, он их обоих из магазина выкинул =) они в машине сидели, ждали пока им кто-то приедет помочь. Помощь приехала- но магазин закрыли. Они вскрыли магазин- приехала охрана по сигнализации, надавала бамбулей мусорам, их еще и выставили на деньги через хозсуд. Мотайте на ус- менты, это те кто помогают и защищают население, мусора- те кто бегают и пытаются с горя нажиться, 1ых- уважать надо, 2ых- чпокать.
+
+15
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
3 травня 2020, 16:11
#
Этапы это здорово, даже хорошо, а по срокам как то можно? А то второй этап может растянуться на год. И лично меня это избранный карантин начинает доставать. И ни у кого нет мысли, что с помощью карантина всю страну загоняют в «злыдни» для более привлекательных условий продажи как оптом так и в розницу. А для страха рассказывают что… мир будет жить по другому… пришли новые реалии… где и куда пришли, и как это по другому? Если что то и изменится так это на «других» планетах, а на нашей в жизни зарабитчанина или мелкого фермера или среднего предпринимателя не чего не изменится. ( но станет ещё хуже).
+
0
Lefert
Lefert
3 травня 2020, 17:20
#
Сегодня на базар ездил- народу тьма. Карантин остался только по телевизору и ТЦ.
+
+38
bonv
bonv
3 травня 2020, 16:37
#
Крім народу - владу ніхто не змусить.. А зе-влада боїться заворушень, тому завжди включає задню передачу.. І тепер включила але подає як свою зе-перемогу..
+
0
Lefert
Lefert
3 травня 2020, 17:21
#
Своим поведением, как раз зе влада показывает что не боится движений. Интересно, сколько надо карантин затянуть, чтобы они реально испугались за свои жизни.
+
+58
bonv
bonv
3 травня 2020, 17:27
#
Євробляхери вийшли і влада дала задню, тепер підприємці і вже ринки відкривають.. І мери Франківська/Черкас роблять не так як вказує зе-влада. Реакції, крім привітів, немає.. Бояться і тому дьоргаються з одного боку в інший..
+
0
Elena1997
Elena1997
3 травня 2020, 18:04
#
Зачем президенту дёргаться? Через месяц заболеваемость поднимется в этих городах, горожане и вынесут на вилах этих мЭров.
В Испании и Италии уже были такие разумные местные власти.
+
0
Lefert
Lefert
3 травня 2020, 22:58
#
Евробляхеры и при потрохе выходили, а толку? когда выходят без коктейлей молотова- это просто по фану.
+
+7
Segaf
Segaf
3 травня 2020, 18:30
#
Понял ,что многим дошло, как  нас жестоко поимели ( малый и средний бизнес )
+
0
Elena1997
Elena1997
3 травня 2020, 19:02
#
Долго же шло, шесть лет ;)
+
0
Segaf
Segaf
3 травня 2020, 19:42
#
Я имел в виду про карантин .А то что нами ,и нас имеют всегда то согласен ( но тут было что то новое ) .
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися