Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 березня 2020, 17:10

Банк «Південний» знову визнано системно важливим банком України

Національний банк здійснив щорічний перегляд переліку системно важливих банків відповідно до оновленої методології з урахуванням рекомендацій Європейського наглядового органу та міжнародних практик. Згідно з рішенням Правління НБУ від 3 березня 2020 року визначено 14 системно важливих банків. Банк «Південний» з 2019 року входить до категорії системно важливих банків.

Для системно важливих банків діють окремі підвищені вимоги для забезпечення додаткового запасу міцності. Водночас статус системного банку не гарантує банкам особливих умов підтримки ліквідності в періоди стресу – вона буде надаватися на загальних для усієї системи умовах.

Системно важливі банки додатково до нормативного значення достатності основного капіталу мають сформувати буфер системної важливості, який почне діяти з 1 січня 2021 року і залежатиме від значення показника системної важливості банку. Для банку «Південний» він становитиме 1 %.

За підсумками 2019 року банк «Південний» упевнено виконує всі економічні нормативи НБУ. Так, норматив адекватності регулятивного капіталу Н2 виконаний з достатнім запасом, що дозволяє банку мати надійний фундамент для подальшого зростання. Значення Н2 на 31.12.2019 становило 14,95 % (при необхідному мінімумі 10 %).

Нормативи кредитного ризику, що характеризують ступінь концентрації активних операцій банку, також стабільно виконуються. Це свідчить про виважену політику банку щодо управління кредитним ризиком і низьку залежність від великих позичальників. На 31.12.2019 значення нормативу Н9, який показує відношення заборгованості інсайдерів до регулятивного капіталу, становило всього 9,0 % (при необхідному максимумі 25 %).

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися