Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 лютого 2020, 8:16

Коронавірус може скоротити інвестиції в Україну — Світовий банк

Ситуація в Китаї, де вибухнула епідемія коронавіруса, може скоротити приплив інвестицій в Україну. Про це заявила старший економіст представництва Світового банку в Україні Анастасія Головач, пише УНІАН.

Ситуація в Китаї, де вибухнула епідемія коронавіруса, може скоротити приплив інвестицій в Україну.
Фото: slovoidilo.ua

Вона зазначила, що в минулому році Україна отримала понад $4 млрд портфельних інвестицій, а зараз перспектива продовження цього тренду знаходиться під питанням.

Причина скорочення

«Пасивність інвесторів стала однією з причин низьких результатів останнього розміщення ОВДП Міністерством фінансів. Якщо цей тренд продовжиться, це вплине на курс національної валюти», — йдеться в повідомленні.

Читайте також: Чим небезпечний новий коронавірус для економіки України

Також Головач повідомила, що Всесвітній банк не очікує значних ризиків для світової економіки через епідемію коронавіруса за умови, що через місяць хвиля захворювань піде на спад.

Коронавірус і економіка України

  • Масштаб негативного впливу нового коронавіруса на глобальну економіку залежатиме від здатності китайської влади обмежити його поширення і дати зовнішнім ринкам сильні позитивні сигнали.

  • Відсутність таких сигналів може призвести до відновлення падіння світових сировинних і фондових індексів.

  • Для України падіння сировинних цін може бути чревато зниженням експортної виручки – в першу чергу, можуть постраждати експортери сталі і залізної руди.

Читайте також: Китайський вірус. Звідки взявся і як не захворіти

  • Набагато більш відчутним для України може виявитися погіршення настроїв на фінансових ринках.

  • Після своєчасного та успішного випуску суверенів на 1,3 млрд євро, оптимальним варіантом для українського уряду для забезпечення фінансування зовнішніх виплат було б зайняти на ринку ще близько 1 млрд навесні.

  • Різке погіршення ринкових умов може змусити уряд відкласти випуск єврооблігацій.

Читайте також: Нові жертви коронавіруса: як реагують фінансові ринки і економіка

Коментарі - 12

+
+9
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
25 лютого 2020, 9:14
#
Нє. Менше вже не буває. Хоча можуть почати виводити...
+
+44
bonv
bonv
25 лютого 2020, 10:35
#
У звіті Кабміну зазначено, що минулого року чистий приплив прямих іноземних інвестицій  становив 2,5 млрд грн.
Однак,  такий обсяг іноземних інвестицій на третину менше прогнозованого урядом на 2019 рік обсягу, який мав би становити $4–4,5 млрд.
+
+27
semenvekselberg
semenvekselberg
25 лютого 2020, 9:40
#
Называйте вещи своими именами: коронавирус может сократить инвестиции в... во Всемирный Банк.
+
+9
bonv
bonv
25 лютого 2020, 11:52
#
"Ситуація із курсом гривні виглядає нездоровою, неправильною. Ми стимулюємо імпорт і пригнічуємо експорт, виробництво. Від цього, до речі, уряд Гончарука і страждає. Але з іншого боку, вони позичають. Не розуміють, що самі по-суті штовхають Нацбанк на завищений курс рефінансування, а значить на кредитну стагнацію. По-суті, придушення експортерів.
Якщо така політика триватиме далі, то виробництво, експорт не зростатиме. І через півроку, рік може статися обвал гривні, каже економіст.
"Раніше тримали курс, а зараз за рахунок спекулянтів він посилюється. Неприродній, штучний фактор, коли спекулянтів допустили на внутрішній ринок.
Ніде у світі не знайдете, де ставка рефінансування у три-чотири рази вища за рівень інфляції. А в Україні ставка 11%, а інфляція — 3%.
Девальвація гривні відбудеться, як тільки прилетить «чорний лебідь». Подія, яка підштовхне спекулянтів і ті почнуть тікати з ринку, продавати ОВДП, купувати валюту, на неї буде попит. Тоді може виникнути турбулентність.
«Чорним лебедем» може стати будь-яка подія. Як, наприклад, у Китаї коронавірус. А у нас, наприклад, це може бути загострення на Донбасі чи суд прийме рішення на користь «Привату», - говорить Олександр Савченко.
+
0
aktibuhs
aktibuhs
25 лютого 2020, 10:31
#
Нет эпидемии. Может в Китае свои правила, но обычно для объявления эпидемии необходимо, чтоб заболело больше 1% населения определенной террритории. Из Гугла узнал Население Уханя - 11млн. Количество зараженный во всем мире 79 тыс.. в итоге во всем мире больных  0,7% от количества жителей эпицентра «эпидемии». Конечно возникновение эпидемии предотвратили с помощью карантинов и других мер. Но еще стоит знать, что 80% смертей у людей старше 60 лет. А остальные 20% - у людей с ослабленным иммунитетом.
+
+15
bonv
bonv
25 лютого 2020, 10:34
#
Найбільше питання бені і привату скоротило/зупинило інвестиції в Україну
+
+11
tarick
tarick
25 лютого 2020, 11:23
#
Может наконец перестанут у маркаровой овгз покупать?
+
0
Kalluri
Kalluri
25 лютого 2020, 11:24
#
Еще бы коронавирус сократил желающих купить овгз и доллар вернулся к 30
+
0
bonv
bonv
25 лютого 2020, 11:45
#
Бізнес вимагає від президента спрощення оподаткування та євроінтеграцію.
https://news.finance.ua/ua/news/-/465316/biznes-vymagaye-vid-prezydenta-sproshhennya-opodatkuvannya-ta-yevrointegratsiyu
+
0
mary27
mary27
25 лютого 2020, 13:55
#
А чего не в Италию?
+
0
tarick
tarick
25 лютого 2020, 14:17
#
А сколько коронавирус инвестировал в Украину, что он может сократить?
+
0
Kalluri
Kalluri
27 лютого 2020, 11:29
#
Вирус не может инвестировать, он вирус
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися