Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 листопада 2019, 9:21

НБУ отримає 170 мільйонів від продажу активу Реал Банку

Національний банк отримає 170 млн грн від продажу переданого в іпотеку НБУ Херсонського нафтоперевалочного комплексу, який був проданий на аукціоні за 200 млн грн. Про це сказано в повідомленні НБУ.

Національний банк отримає 170 млн грн від продажу переданого в іпотеку НБУ Херсонського нафтоперевалочного комплексу, який був проданий на аукціоні за 200 млн грн.
Фото: mind.ua

Що відомо про актив банку

  • Майно виставлялось на другі торги в межах виконавчого провадження щодо звернення стягнення на нього в рахунок погашення заборгованості за наданим НБУ кредитом рефінансування ПАТ «Реал Банк».

  • Початкова ціна реалізації на других торгах становила 161,2 млн грн (якщо порівняти з першими торгами, уцінка склала 20%).

  • На аукціон зареєструвались та сплатили гарантійний внесок (більше 8 млн грн) п’ять учасників, які жваво торгувалися між собою упродовж аукціону.

  • Найбільша пропозиція, запропонована переможцем аукціону, склала 200 млн грн, що майже збігається з початковою вартістю майна на перших торгах. Початкова вартість визначалася за результатами оцінки майна призначеним державним виконавцем – суб’єктом оціночної діяльності.

Раніше повідомлялося

  • 18 листопада на електронному майданчику OpenMarket Державна виконавча служба Мін'юсту реалізувала Херсонський нафтоперевалочний комплекс за 200 млн грн.

  • За даними Agrus Media, новим власником нефтепервалочного комплексу стала компанія Галнафтогаз Віталія Антонова, що володіє мережею АЗС під брендом ОККО і 10 нафтобаз.

Читайте також: Фонд гарантування завершив ліквідацію Реал Банку

  • У вересні в НБУ повідомили, що майно Херсонсокго НПК виставлено на торги в рамках погашення заборгованості за кредитом рефінансування ПАТ «Реал Банк». Державна виконавча служба Мін'юсту мала провести аукціон 9 жовтня на електронному майданчику OpenMarket. Загальна площа Херсонського НПЗ становить 5 471,5 кв. м, початкова ціна реалізації — 201,5 млн грн.

Що відомо про Херсонський НПК

Херсонський НПК належав структурам групи ВЕТЕК бізнесмена-втікача Сергія Курченко. Договір іпотеки з Реал Банком (також належить Курченко) і НБУ був підписав 8 листопада 2013 року. За умовами іпотеки, кредит в розмірі 800 млн грн надавався під заставу майна (перевалочний комплекс і нафтобаза) ринковою вартістю понад 1,14 млрд грн. Через те, що Реал Банк не зміг розрахуватися за кредитом, суд в листопаді 2014 року вирішив стягнути НПК на користь НБУ.

Позиція компанії ОККО 

Пізніше, в компанії ОККО заявили, що: «Херсонський нафтоперевалочний комплекс потенційно міг би бути цікавим для нас і можливо в майбутньому ми могли б розглянути пропозиції власника/власників. Але поки наша компанія «Галнафтогаз»(ОККО) не брала участі в аукціоні з даного об'єкту».
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися