Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 листопада 2019, 16:10

В НБУ розповіли, кому з банків потрібна докапіталізація

Близько 85% від суми додаткової потреби банків у капіталі, яка була виявлена в результаті стрес-тестування, припадає всього на 5 фінустанов. Про це на прес-брифінгу заявила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

Як писав «Мінфін», в НБУ підрахували, що на сьогоднішній день у 11 банків є потреба в додатковому капіталі на суму 35,2 млрд грн при базовому сценарії розвитку економіки. Якщо буде реалізований негативний сценарій, ці ж установи, а також інших 7 банків, будуть потребувати вже 73,8 млрд грн.

Кому доведеться просити гроші у акціонерів

85% від загальної суми потреби в додатковому капіталі припадає на:

  • 2 державних банка, на балансах яких перебуває значна частина непрацюючих активів. Як наслідок, вони мають дуже низьку операційну ефективність;
  • 2 банка з російським капіталом. Один з них згортає свою діяльність і вже оголосив, що призупиняє роботу з фізособами. Другий — закінчує капіталізацію;
  • Укрсоцбанк. Низька операційна ефективність цього банку була пов'язана з тим, що останні півтора року відбувався процес його приєднання до Альфа-Банку. Він завершився в середині жовтня.

Якщо виключити ці п'ять фінустанов, інші банки вимагали докапіталізації на 5 млрд грн за базовим сценарієм і на 11 млрд грн — за негативним.

«Ці гроші повинні зайти в банки — чи то шляхом збільшення статутного капіталу, чи то через продаж непрофільних активів», — констатувала Рожкова.

Хто пройшов тест на «відмінно»

Катерина Рожкова також розповіла, що традиційно добре пройшли тестування банки з іноземним капіталом. Вони вирішили всі проблемні питання минулого року, докапіталізувалися і тепер працюють прибутково.

Депозити від топ-банків: вигідні ставки + бонус від «Мінфіну»

Що стосується Приватбанку, то, за словами Рожкової, його бізнес-модель життєздатна.

«У Приватбанку найбільший прибуток серед українських банків. Він стійкий до майбутніх криз», — переконана перший заступник голови НБУ.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися