Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 жовтня 2019, 7:00

Як відкрити пункт обміну валют

Обмін валют – прибутковий бізнес при будь-яких економічних умовах. Відкриття обмінника обійдеться в залежності від регіону та якості обладнання від 110 тис. грн до 370 тис. грн., і порівняно швидко окупитися.

Мінфін з'ясував, як відкрити пункт обміну валют на прикладі франшизи мережі «Платинум».

Партнер матеріалу

Плюси: досить швидкий термін окупності, порівняльна простота відкриття та можливість розширення бізнесу за рахунок нових точок. Але потрібно пам'ятати, що цей бізнес вимагає постійної уваги з боку власника.

Обмінники заробляють на різниці курсу купівлі та продажу валюти (спред), обміні старих купюр на нові за комісію, та на комісії за конвертацію однієї валюти в іншу. У обмінних пунктів фінкомпаній є перевага перед банками — можливість більш оперативно виставляти курс в залежності від конкуренції в даному регіоні та стану ринку.

Власники обмінників у Києві кажуть, що стандартна точка обміну валют приносить в місяць чистого прибутку не менше 3-4 тис. доларів. У невеликих населених пунктах — в межах $1-1,5 тис. Все, що потрібно для ведення бізнесу, це достатньо обігових коштів: мінімум $5 тис. на периферії і не менше $15-20 тис. для столиці.

Читайте також: Як відкрити ювелірний магазин Zarina

Чому вигідна франшиза

Незважаючи на те, що НБУ спростив цього року процедуру оформлення ліцензії для небанківських фінансових установ, отримати її все ж таки непросто. Зокрема, приділяється підвищена увага власному капіталу компаній, визначенню реальних власників (бенефіціарів), їх ділової репутації, прозорості структури управління. Посилилися вимоги до приміщень, обладнання, касових апаратів і сейфів. Крім важкої стопки документів і прискіпливого «фейс-контролю», для отримання ліцензії вам потрібно ще мати суму в наявності в активі мінімум 5 млн грн.

Тому для недостатньо досвідченого у валютообмінних операціях підприємця відкрити свій пункт буде набагато простіше, уклавши договір з компанією, яка вже має ліцензію. Оптимальний варіант – пошук франчайзера, що заслуговує на довіру, з чинною ліцензією на валютний обмін, яка надає можливість відкрити обмінний пункт за франшизою.

Наприклад, вже дванадцять років на фінансовому ринку працює львівська компанія «Платинум» з мережею ломбардів та обмінних пунктів по всій Україні. Насамперед, це Львів, Ужгород, Тернопіль, Мукачево, Стрий, Берегово. Багато точок компанії у Сумській, Житомирській, Луганській, Чернівецькій областях. Плюс, у Києві.

Для отримання франшизи необхідно зв'язатися з компанією і отримати від її експертів всю необхідну інформацію, в тому числі і приблизні суми інвестицій. Причому первинно проконсультувати вас можуть і в телефонному режимі. Але ви повинні бути готові до того, що вам доведеться детально і багаторазово прораховувати свій бізнес-план за кожним пунктом, що готується до відкриття.

Приміщення

Починаємо з того, що знаходимо відповідне до вимог НБУ приміщення, підписуємо договір оренди та встановлюємо обладнання. Пункт обміну валют може розміщуватися в супермаркеті, ТРЦ, магазині. Потрібна невелика площа в 5-6 кв.м. Мінімальна площа для обмінного пункту, за вимогами НБУ, становить 5 кв. м.

Найбільший прибуток забезпечують місця постійного скупчення людей — станції метро, ринки, вокзали, аеропорти. Також вигідно відкривати точку біля великого готельного комплексу або популярного нічного клубу. Відмінно підійде місце при вході у великий супермаркет чи ТРЦ.

При виборі місця варто звертати увагу на потенційних конкурентів — відділення банків з операційними касами і обмінні пункти інших фінкомпаній. З іншого боку, сусідство з банком може зіграти вам на руку: якщо ви зумієте оперативно користуватися ситуацією на ринку і встановите курс обміну валют вигідніший, ніж у «сусіда», то у потенційних клієнтів буде можливість порівняти котирування і йти до вас.

Вибір місця також залежить від тактики, яку ви будете застосовувати в роботі. Наприклад, наявність у вас кількох обмінних пунктів дозволяє вигравати на їх розміщенні. Якщо ви хочете купувати валюту дешевше, то варто відкривати точку біля готелів, аеропортів, торгових і розважальних центрів. А потім продавати її за більш вигідним курсом в інших своїх пунктах, де попит вищий. Якщо ваша мета — відкрити обмінник в спальному районі, то він буде в основному заробляти за рахунок обігу, виставляючи невеликий спред.

Оренда приміщення під пункт обміну валют обійдеться приблизно в 4-7 тисяч гривень в залежності від міста, «жвавості» місця і площі приміщення. Експерти радять на етапі вибору локації враховувати можливість швидко переобладнати обмінник в операційну касу, що збільшить оберти обміну валют при вдалому веденні бізнесу. Це потребує додаткових витрат в залежності від класу захищеності приміщення (в середньому 5 тисяч доларів), натомість і прибуток збільшиться.

Обладнання і персонал

Для того, щоб підготувати пункт до роботи, потрібна огороджувальна конструкція, сейф, комп'ютер, машинки для підрахунку і перевірки грошей, касовий апарат, принтер, сигналізація, відеоспостереження. До речі, камеру варто встановити не тільки зовні, для стеження за тим, що відбувається навколо пункту обміну валют, але і всередині — для контролю роботи касира.

Все це обійдеться у суму в районі 104-110 тисяч гривень. Б/в обладнання можна знайти і значно дешевше, на OLX, хоча його надійність може піднести вам неприємні сюрпризи. Експерти «Платинум» готові порекомендувати перевірених виробників і продавців, що значно спростить завдання. Продавці устаткування самі ж і проводять установку — у відповідності з усіма вимогами і нормами. Важливо те, що представники «Платинум» зі свого боку також проконтролюють процес.

Всі співробітники для роботи в обмінному пункті оформлюються у франчайзингову компанію. Для роботи потрібно не менше двох працівників, так як хвороби, відпустки і непередбачені обставини ніхто не відміняв. Бажано, щоб у касира була фінансова освіта, але це не обов'язково. На початковому етапі вам краще особисто контролювати роботу касирів, що допоможе зрозуміти, скільки в середньому щодня заробляє ваш обмінний пункт.

Найпоширеніша проблема обмінників – крадіжки і шахрайство касирів: касири можуть «запускати в обіг» свої гроші, навмисне купувати або продавати фальшиві або зіпсовані купюри, що виллється для вас у збитки, а можливо і проблеми з поліцією. Наполегливо рекомендуємо відразу підписувати з касирами договір про повну матеріальну відповідальність останніх з покриттям всього матеріального збитку, нанесеного їх діями.

Чим більше уваги ви приділите цьому бізнесу на початковому етапі, тим простіше вам буде контролювати процес надалі. Але все одно в ідеалі варто брати перевірених і надійних людей. Звичайно, спостерігати за процесом можна за допомогою камер. Але крім цього радимо встановити такі правила оплати праці, при яких заробіток касира буде частково залежати від результату роботи обмінника.

У «Платинум» кажуть, що обмінний пункт можна відкрити дуже швидко, всього за два тижні. Але процес може розтягнутися на термін до місяця, до чого потрібно бути готовим.

Рахуємо гроші

Отже, спочатку вам буде потрібно близько 110-370 тисяч гривень на закупівлю обладнання. Паушальний внесок у «Платинум» відсутній.

Ваші щомісячні виплати:

  • оренда приміщення — близько 4-7 тис. грн.

  • зарплата одного касира — 8-12 тис. грн.

  • податки — близько 6 тис. грн. за двох касирів

  • сигналізація — 400-1000 грн., залежно від регіону

  • обслуговування касового апарату — 240 грн,

  • охорона — 2 тис. грн.

Плюс, $250 щомісяця необхідно платити в якості роялті франчайзеру. За ці гроші «Платинум» допоможе відкрити і організувати бізнес «під ключ». Під цим мається на увазі документальне оформлення і реєстрація, навчання персоналу, допомога у придбанні необхідного сертифікованого обладнання. Також компанія надасть програмне забезпечення для проведення та обліку операцій, звітності відповідно до вимог Нацкомфінпослуг, податкових органів та інших контролюючих органів.

Експерти «Платинум Капітал» обіцяють, що стандартний пункт обміну валют буде приносити щомісяця близько 80 тис. грн, а окупиться за чотири місяці. Але практика показує, що з урахуванням всіх накладних витрат термін окупності складає від 6 міс. до 1 року. Як все буде на практиці, ви дізнаєтеся тільки, якщо відкриєте свій бізнес. До речі, фахівці рекомендують інвестувати відразу в кілька обмінних пунктів: і прибуток більший, і хороша підстраховка.

Читайте також: Як відкрити ювелірний магазин Aroma Kava

Умови кредитування

Якщо ви захочете відкрити відразу декілька обмінних пунктів, а достатньої суми у вас немає, можна взяти кредит. Вигідні умови кредитування підприємців пропонує Приватбанк, в рамках програми «КУБ – Країна успішного бізнесу».

Банк готовий надати суму в розмірі 50% вартості франшизи — до 1 млн грн. Обов'язкова умова: підприємець повинен мати досвід ведення бізнесу не менше року. Мінімальний розмір кредиту – 50 тис. гривень. Важливо, що кредити видаються приватним підприємцям та юридичним особам без застави.

У перші 6 місяців ставка складе 1,8% від суми кредиту на місяць, наступні півроку — 1,6%.

КУБ -

Країна успішного бізнесу

Коментарі - 28

+
+98
spekulant
spekulant
29 жовтня 2019, 12:25
#
Мусарам и бандитам Без разницы сколько ты платишь налогов. Их долю сюда надо не забывать прибавлять. А то неуспееш заметить как в тюрьму или на кладбище привезут.
+
+14
AleksandrBank
AleksandrBank
29 жовтня 2019, 16:40
#
Если обменник в ТРЦ, то какие там менты и бандиты? Одно дело вокзал или рынок, совсем другое цивилизованное место.
+
+85
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
29 жовтня 2019, 18:17
#
Не знаю как бандиты, но мусора точно «за шею» возьмут и хуже чем бандиты в 90!
+
+38
kingcity
kingcity
30 жовтня 2019, 9:08
#
Це точно  ! І пофіг їм чи обмінка на вокзалі чи у ТРЦ.
+
0
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
2 листопада 2019, 10:04
#
400 баксов такса ментам!
+
+61
Bischof
Bischof
29 жовтня 2019, 18:46
#
В бизнес план забыли включить взятки каждому из 100500 контролирующих, проверяющих и разрешающих чиновников.
+
+30
Lexa9992018
Lexa9992018
30 жовтня 2019, 0:08
#
Знаю четко одно: прежде чем повесить вывеску «Открыто» - сделай все разрешения на открытие официально, а потом смело посылай всех крохоборов и мусоров) исхожу из личного))
+
+36
kingcity
kingcity
30 жовтня 2019, 9:11
#
«Был бы человек, статья найдётся » - як казав Йосип Віссаріонович  : )
+
0
Александр Кашкаров
Александр Кашкаров
30 жовтня 2019, 9:52
#
Контакты компании где? Куда звонить для консультации?)
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
30 жовтня 2019, 17:00
#
Угу. Нашли?
+
0
Александр Кашкаров
Александр Кашкаров
1 листопада 2019, 13:47
#
Да)
+
+21
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
30 жовтня 2019, 10:37
#
Почитал комментарии. И сразу: «ааааа, мы все умрём». Епта. А люди деньги делают. Пока мы тут обсуждаем, что это пипец как нереально.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
30 жовтня 2019, 10:41
#
Минфин отвечает за эту статью или она куплена? Какой-то анализ был проведен по Платинум Капитал? Также может любой жулик сделать. Дал денег на рекламу своей «супер прибыльной темы» и понеслась.
+
+15
Юрий Гусев
Юрий Гусев
30 жовтня 2019, 10:55
#
Статья не коммерческая. В ней проанализированы реально присутствующие на рынке цифры. Франшиза «Платинум» взята для примера. Цифры проверенные.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
30 жовтня 2019, 12:10
#
Спасибо за комментарии.
+
+14
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
30 жовтня 2019, 10:46
#
Https://youcontrol.com.ua/ru/catalog/company_details/20837007/ Это они? Если это франшиза, то почему в интернете ни слова об этом? Как видеться развитие франшизы без главного ресурса? 21 век же на дворе, ребята. Сайт сделать 500 баксов стоит. Можно и бесплатно самому даже сделать за 2-3 часа.
+
0
Алексей Козырев
Алексей Козырев
30 жовтня 2019, 12:03
#
Для Юрий Новокрещенов. Несмотря «на 21 век на дворе» — основное в этом бизнесе (и это Вам скажет любой из профессиональных владельцев таких обменников) — наличие клиентов, как небольших, но ПОСТОЯННЫХ, так и крупных. Так что сайт можно сделать хоть с супер-дизайном и тех решениями, а вот клиентура у точек обмена валют и их владельцев — нарабатывается годами. Репутация и надежность для них сейчас важнее любого Вашего дизайна, а ключевым при принятии решений как у покупателей валюты, так и у продавцов являются — минимальный спред между покупкой/продажей валюты, безопасность, честность и оперативность персонала обменника.
+
+14
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
30 жовтня 2019, 12:09
#
А кто же против. Я абсолютно согласен с Вами.
Это моё мнение - если там у себя во Львове хочешь расти, то толкай свою франшизу среди тех кто знает тебя лично и ценит твою репутацию.
Эта же статья о другом, верно?
Я могу воспользоваться этой франшизой в Одессе?
Как понять с кем имеем дело?
Сайт - это узкое горлышко выхода на тебя клиентов. А его тупо нет. И?
​​​
+
0
Борис Будяк
Борис Будяк
7 листопада 2019, 11:48
#
… Вы погуглите, я их сайт за 5 минут нагуглил-нормальный сайт, как на меня…
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
7 листопада 2019, 11:54
#
Исправляюсь. Нашел их в итоге тоже, но не быстро. Норм сайт, согласен.
+
0
aktibuhs
aktibuhs
30 жовтня 2019, 11:44
#
Если поставить обменник в таком месте, что он окупится за пару дней - тогда милиция и бандиты могут появиться. А если обменник будет приносить $1-3к в месяц, тогда никому не будет выгодно рисковать брать взятки или крышевать.
+
+28
Sergey1306
Sergey1306
1 листопада 2019, 15:34
#
Как вы гуманно описали бандитов. Прям думает о вашей прибыли, пекутся о вашем достатке и не отбирают если вы 1-3к в месяц зарабытываете :) И да, милиции уже 5 лет как нет.
+
+18
oll18
oll18
30 жовтня 2019, 16:17
#
Для того,чтобы выйти на прибыль заявленную автором,оборот обменниках при марже 10 коп должен быть 50 т у.е. в день.И это маржа розницы. В Украине больше 2000 обменников, плюс чёрные, плюс кассы банков...Итого оборот больше 100 ярдов зелёных за год.Автору необходимо принять успокоительное.
+
+24
oll18
oll18
30 жовтня 2019, 16:26
#
Аренда в ТРЦ Киева начинается от1000 у.е за 2 кВ метра.И может достигать суммы 5000.И ещё не факт, что вам не подсуетят соседа с маржей в 3 копейки.И тогда ваши затраты увеличатся многократно.Пока не закроетесь вы, или сосед. А может и оба.
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
30 жовтня 2019, 17:04
#
Да ну, это где?
+
+15
Andrey M
Andrey M
30 жовтня 2019, 17:05
#
Оушен Плаза, Скаймол.
Я на окружной в 4Руме хотел арендовать место для миниофиса на 3.5 М*2. 3 года назад цена была 40 тыс грн
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
30 жовтня 2019, 17:11
#
Ух ты, как то я отстал от жизни! Фу!!!
+
0
Алекс Иванко
Алекс Иванко
17 жовтня 2023, 20:53
#
Поэтому в тренде сегодня открывать не физический обменник, а онлайн обменник. География и потенциальные клиенты весь мир. При правильном подходе бизнес будет только процветать. Главное нужно использовать хорошее программное обеспечение. Рекомендую посмотреть тут: https://scan.exchange/kak-sozdat-ili-kupit-gotovyj-onlajn-obmennik/
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися