Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 вересня 2019, 11:45

Банкіри розповіли, що буде зі ставками по кредитах для бізнесу

Ставки за кредитами бізнесу до кінця поточного року істотно не зміняться, вважають банкіри, опитані агентством Інтерфакс-Україна.

Ставки за кредитами бізнесу до кінця поточного року істотно не зміняться, вважають банкіри, опитані агентством Інтерфакс-Україна.
Фото: ckp.in.ua

Прогнози банкірів

Голова правління Піреус Банку Сергій Наумов вважає, що ставки за кредитами юридичним особам до кінця року істотно не зміняться.

За його оцінкою, динамічне зниження кредитних ставок для юросіб може початися у разі істотного уповільнення темпів інфляції, подальшого зниження облікової ставки і, як наслідок, зменшення вартості фондування, що стане можливим при прискореної позитивноъ динаміки зростання виробництва і ВВП.

Голова правління Айбокс Банку Галина Хейло також вважає, що ставки за кредитами для бізнесу залишаться високими в поточному році.

Порівняти умови кредитування в банках України

«Кредитні ставки українських банків з вітчизняним капіталом для юросіб складають 20-24%, вони дещо нижчі у банків з іноземним капіталом і держбанків. Думаю, до кінця року вони збережуться на нинішньому рівні. Більш динамічне зниження ставок почнеться, коли істотно знизиться дисконтна ставка і, відповідно, знизиться вартість ресурсів», — сказала банкір.

Аналогічної точки зору дотримується заступник голови правління Першого інвестиційного банку Владислав Кравець: «Ефективна кредитна ставка в гривні для бізнесу, яка становить 15-18% річних, до кінця року істотно не зміниться. Вона значно залежить від вартості і строків депозитів населення, меншою мірою — депозитів юридичних осіб. Ставки за депозитами істотно не змінюються, а депозити залучаються в основному на короткі терміни, тому кредити залишаються дорогими».

Начальник відділу по роботі з інвесторами банку «Кредит Дніпро» Андрій Приходько зазначив, що вартість кредитів залежить від ряду чинників: ціна і доступність ресурсів, платоспроможність позичальників, якість кредитних портфелів банків, правова захищеність кредиторів, що формує «плату за ризик» у кредитній ставці.

Читайте також: Смолій розповів, наскільки реально здешевити кредити

«Частка проблемних позик знижується дуже повільно і все ще становить більше половини сукупного кредитного портфеля, отже, складова „плати за ризик“ у ціні кредитів вагома, а кредитні апетити банків помірні. Впевненість банків у захисті своїх прав як кредиторів також поки незадовільна. Відповідно, розраховувати на істотне пожвавлення і здешевлення корпоративного кредитування можна лише за наявності економічних і правових умов, що забезпечують платоспроможний відповідальний попит з боку позичальників», — додав він.

Банкіри вважають, що за низького рівня інфляції плани НБУ щодо зниження облікової ставки до 8% в четвертому кварталі 2021 року є реалістичними.

«Вважаю, що цілком реально, сподіваюся, що цього можна буде досягти раніше», — сказав Сергій Наумов.

Начальник аналітичного відділу Альфа-Банку Україна Олексій Блінов вважає, що зниження облікової ставки до 8% у 2021 році цілком реально в разі виконанні двох головних умов: сталого знаходження інфляції в цільовому діапазоні 4-6% і збереження макрофінансової стабільності.

«Однак ми очікуємо, що перехід інфляції в цільовий діапазон буде трохи довшим, ніж це передбачено поточним прогнозом НБУ. Зокрема, наші очікування зростання індексу споживчих цін у грудні 2019 року становлять 7,4% (поточний показник дорівнює 8,8%). Відповідно, нещодавно оприлюднений НБУ графік зниження облікової ставки у 2020 році може також дещо розтягнутися в часі», — додав він.

Підібрати кредит для бізнесу в кредитних організаціях України

Також голова правління Айбокс Банку Галина Хейло вважає занадто повільними прогнозовані темпи зниження облікової ставки: «На мій погляд, прогнозується занадто повільне зниження облікової ставки. До того ж цей прогноз обмежений цільовим рівнем інфляції. Оскільки інфляція залежить від багатьох чинників, існує вірогідність невиконання цього прогнозу».

Банкіри сумніваються в реальності зниження інфляції до 6,3% до кінця року.

«Зниження інфляції до 6,3% до кінця року малоймовірне. Зміцнення гривні поки чинить незначний вплив на споживчі ціни: так, з початку літа гривня зміцнилася більш ніж на 6%, а споживчі ціни в серпні порівняно з травнем знизилися лише 1,4% (в 2018 році — на 0,7%). Відновленню купівельної спроможності населення також перешкоджає уповільнення зростання цін. Восени інфляція традиційно прискорюється, тому очікування, що з рівня серпня у 8,8% р/р інфляція знизиться до 6,3%, навряд чи виправдаються», — сказав Приходько.

За оцінкою Сергія Наумова, інфляція в 2019 році може скласти близько 7%. «Думаю, показники інфляції до кінця 2019 будуть близькі до 7%, а якщо так, то і наступного року цілком реально досягти 5,5%, якщо, звичайно, не буде „чорних лебедів“ і економіка продовжить зростати, а фіскальна політика буде зваженою», — сказав банкір.

Що відомо

  • Президент Зеленський доручив Кабміну, Міністерству фінансів і Нацбанку до 1 жовтня подати рішення для поліпшення умов кредитування бізнесу.
  • 5 вересня правління Національного банку України прийняло рішення знизити облікову ставку з 17% до 16,5% річних.

Коментарі - 2

+
+36
bonv
bonv
17 вересня 2019, 11:46
#
Головне обнадіювати як це робить зе-влада:))
+
0
bonv
bonv
17 вересня 2019, 12:18
#
Банки и страховщики себя не обижают. Все убытки от меньшей части клиентов, которая их обманывает, они перекрывают, обманывая большую...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися