Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 березня 2019, 9:21

Суд: НБУ зобов'язаний виплатити власнику Радикал Банка 129 мільйонів

Нацбанк програв спір власнику Радикал Банка в Господарському суді Києва і зобов'язаний виплатити йому 128,9 млн грн в якості грошової компенсації. Про це повідомляє FinClub.

Нацбанк програв спір власнику Радикал Банка в Господарському суді Києва і зобов'язаний виплатити йому 128,9 млн грн в якості грошової компенсації.
Фото: capital.ua

«Суд встановив, що постанова НБУ „Про віднесення Радикал Банка до неплатоспроможних“ запустила процедуру виведення цього банку з ринку, позбавивши власників акцій їх корпоративних прав, які, згідно з вимогами законодавства, переходять до ФГВФО», — йдеться в постанові суду.

«При цьому жоден з можливих способів виведення банку з ринку не передбачає повернення корпоративних прав власникам акцій, що свідчить про порушення прав позивача», — вирішив суд.

На підставі викладеного, суд задовольнив позов у ​​повному обсязі, вважаючи, що претензії колишніх власників банку «є доведеними».

4 липня 2018 року Верховний суд скасував рішення НБУ про визнання банку неплатоспроможним. У зв'язку з цим власник банку вирішив стягнути з НБУ отриманий майновий збиток у вигляді позбавлення належних йому корпоративних прав вартістю 129,9 млн.

Радикал Банк був створений в 2009 році на базі київської філії харківського Зембанка. Тоді найбільшим власником банку був депутат Київської обласної ради Андрій Пасічник (43,4% акцій).

9 липня 2015 року НБУ відніс Радикал Банк до неплатоспроможним, а вже 10 в банк увійшла тимчасова адміністрація ФГВФО. Ліквідація банку розпочалася 9 листопада того ж року.

За даними НБУ, ключовим власником банку в момент його ліквідації були віце-президент концерну Укрросметал Олександр Шпак і Анрі Веремійченко. Вони контролювали 71% банку через Промислову інноваційну компанію.

Коментарі - 1

+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
21 березня 2019, 9:46
#
Еще та помойка была. Когда то старый акционер давно в бегах. Фин.мон этому банку был не писан. Кредитовали всех своих и лишь часть на лево.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися