Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 жовтня 2017, 15:11

До яких клієнтів у банків не може бути питань

Нові правила фінмоніторингу наробили багато галасу на ринку. Про те, кого насправді будуть перевіряти банки і які клієнти можуть не звітувати про джерела походження доходів, в своїй колонці на ЕП написав директор департаменту фінансового моніторингу НБУ Ігор Береза. «Мінфін» вибрав головне. 

Сьогодні банківська система має високий поріг протидії використанню її у схемних операціях. Проте охочі залучити банки до своїх не зовсім гарних оборудок все ще залишаються.

Найчастіше маємо справу з юридичними особами, які у своїх схемах використовують послуги пересічних громадян, серед яких є і службовці, і студенти, і пенсіонери, і навіть «борці за чистоту природи».

Наведу приклад. Люди знімали зі своїх банківських карт гроші, які отримували від підприємства як оплату за макулатуру. Проте спеціалісти з фінансового моніторингу порахували: щоб отримати таку суму оплати, ці люди півроку мали здавати щодня по 100 вантажівок макулатури!

Ви вірите, що це можливо? Я − ні. 

Завдання Національного банку − надати банкам відповідні інструменти для боротьби з такими оборудками. Розуміння ризиків і використання ризик-орієнтованого підходу − основна і перша із 40 рекомендацій FATF.

Читайте також: Гроші українців залишаться під матрацами

Саме для цього Національний банк запровадив ризик-орієнтований підхід під час планування та проведення перевірок з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. В межах цієї програми регулятор нещодавно змінив вимоги щодо здійснення банками фінансового моніторингу операцій клієнтів (постанова правління НБУ №42).

Тепер банки не повинні вимагати від більшості своїх клієнтів інформацію для здійснення так званого «квартального аналізу». Їм достатньо звернути увагу на клієнтів, які мають підвищений ризик і здійснюють, або можуть здійснювати, підозрілі схемні операції, яких насправді не так багато проводиться, на мою думку – не більше ніж 5% від загальної кількості операцій клієнтів.

Саме цих 5% торкнуться зміни, впроваджені НБУ.

Запевняю: якщо йдеться про клієнтів з низьким рівнем ризику, які не проводять операцій у великих обсягах і щодо яких у банку не виникає підозр, то до таких клієнтів у банку не може бути жодних запитань.

Особливо це стосується тих громадян, які мають рахунки виключно для отримання зарплат, пенсій та соціальних виплат. 

Не вимагатиме банк і додаткових підтверджень щодо строкових депозитів пересічних громадян, укладених на адекватні суми. Це також операції низького ризику. Навпаки, і банки, і регулятор зацікавлені у тому, щоб громадяни здійснювали банківські операції та зберігали гроші на банківських рахунках.

Нові вимоги направлені виключно на зупинку будь-яких дій щодо відмивання коштів за допомогою банківських установ.

До участі у таких схемах, на жаль, долучають пересічних громадян − пенсіонерів, службовців, безробітних − на банківські рахунки яких підприємства перераховують нібито «фінансову допомогу», «компенсацію за відрядження», чи «безвідсотковий кредит», які насправді є ухилянням юросіб від оподаткування чи відмиванням «брудних коштів».

Під час таких операцій люди знімають з рахунку кошти лише для того, щоб відразу віддати їх замовникам схем. І мова йде не про 100 чи 200 тисяч гривень, а про мільйони та мільярди.

Отож, Національний банк закликає банківські установи відслідковувати та зупиняти саме схемні операції та операції, які несуть ризик відмивання коштів та фінансування тероризму. 

Якщо банк вважає, що ризик банківської операції мінімальний, судячи з тієї інформації, яку він зібрав про клієнта, то він не повинен витрачати ресурси і застосовувати ті ж самі процедури, що й до клієнтів високого ризику.

Проте, якщо банк бачить, що до нього прийшов ризиковий клієнт, публічна особа або особа, пов'язана чи асоційована з нею, то аналіз має бути не формальним, а по суті.

Коментарі - 14

+
+52
Антон Сидоров
Антон Сидоров
3 жовтня 2017, 16:17
#
Ну спасибо, родимые. Проснулись или что там еще? Когда отойдете от непрофессионального подхода к делу (касается не только НБУ)? Неужели нельзя в постановлении НБУ прописать все детали: случаи, суммы, виды операций и т.д.?
+
+69
Maleficarum
Maleficarum
3 жовтня 2017, 17:11
#
«Наоборот, и банки, и регулятор заинтересованы в том, чтобы граждане осуществляли банковские операции и хранили деньги на банковских счетах.» Да хрен вам…
+
+8
Игорь Коляда
Игорь Коляда
3 жовтня 2017, 18:48
#
Ох уж эти «эффективные» менеджеры и государственники!
В который раз спрашиваю — чем в стране занимается ГФС, которая есть фискальная!!! служба?
Чем занимается НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ
при ПРЕЗИДЕНТОВІ УКРАЇНИ, если в госуправлении допускаются сплошные дефекты и ошибки?
Блин, сплошной Крыловский «Квартет», а не менеджмент!
+
+27
marcher145
marcher145
3 жовтня 2017, 20:12
#
Ище один вопрос, что касается депозитов,
проложить деньги на депозит ты сможешь а снять уже нет(если ты не предоставить источники доходов) правильно я понял:?
+
+23
Саша Ник
Саша Ник
3 жовтня 2017, 23:52
#
В итоге, всё закончится банальным «неотдаванием» депозита «пересичному».
Будешь доказывать дяде из ГФС, приехавшему на Ауди Q7, откуда у тебя на счету 8 лет назад оказались 10000 американских президентов.
Цирк уехал, а клоуны остались.
+
+23
Владислав Заруцкий
Владислав Заруцкий
4 жовтня 2017, 15:30
#
Отдать все равно отдадут, попортят прилично нервы, но отдадут они не имеют права конфисковать это дело суда.
+
+16
Саша Ник
Саша Ник
4 жовтня 2017, 16:22
#
Ну так, Печерский суд и конфискует. А Вы сомневаетесь?
+
0
yuraking
yuraking
4 жовтня 2017, 21:42
#
Не правильно. Положить не сможете если деньги не легальные. А снять сможете
+
+41
09104
09104
4 жовтня 2017, 13:04
#
Мутят воду. Ищут, кого бы крайним сделать. Так можно отвадить пользователей от банковской системы — опять будут деньги по мешкам прятать и тайком перевозить из одного места в другое.
+
+16
k1453
k1453
4 жовтня 2017, 15:36
#
Вы правильно пишите, одно не понятно для чего они это делают?
+
+52
Владислав Заруцкий
Владислав Заруцкий
4 жовтня 2017, 15:27
#
Депозиты заключенные на адекватные суммы, как интересно, а какие адекватные, а самое главное, кто и как адекватность определяет.
+
+16
k1453
k1453
4 жовтня 2017, 17:22
#
А действительно очень интересно, кто и по каким критериям, вернее по какой шкале будет высчитывать адекватность… думаю итог будет один через год другой депозиты никто, или почти никто не будет иметь…
+
0
09104
09104
4 жовтня 2017, 20:03
#
На депозиты посмотрим формально. По фондом сумма до 200 000 грн. Срок — в среднем от месяца до года, разные недельные недомерки я не рассматриваю. Раньше срока депозит забрать нельзя. А если ещё автопролонгация, то срок отодвигается.
+
0
ostrost
ostrost
28 листопада 2017, 9:56
#
А про офшорні мільярди?..
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися