Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 вересня 2017, 15:17

Як правильно погасити кредит

Бажання вчасно або до визначеного терміну погасити взятий кредит онлайн природно для позичальника, тверезо оцінює свої фінансові можливості і наслідки прострочення. Імовірність оплати комісій, пені та штрафів не приваблює нікого. На що ж варто звернути особливо пильну увагу при оформленні позики, щоб уникнути малоприємних несподіванок? Мова про це піде нижче.

Особливості кредитування

Підписуючи договір про користування кредитними коштами в банку або іншої кредитуючої організації, ретельно вивчіть графік внесення платежів: в даному розділі повинні бути вказані точні дати і сума кожного конкретного платежу. Якщо не хочете мати зайвих проблем з кредитором, не відхилятися від графіка і робіть оплату в строк. Прострочивши внесення необхідної суми навіть на день, ви ризикуєте заробити штрафні санкції. А якщо знехтувати виникають додатковими платежами, до кінцевої дати користування сума до оплати може утворитися значна. Вносячи платіж, сума якого менше прописаної в договорі, ви автоматично накопичуєте заборгованість.

Який алгоритм погашення кредиту практикувався раніше?

  • Пеня і штраф.
  • Комісія.
  • Відсотки за кредитом.
  • Тіло кредиту.

Такий порядок «закриття» позики нерідко змушував українців, які не мають можливості заплатити вчасно, залазити в «боргову яму». Якщо позичальник міг погасити штрафні нарахування, а на тіло кредиту нічого не залишалося, то розмір наступного платежу залишався таким же, і часто люди віддавали за підсумком суму, в два-три рази перевищує використані кредитні кошти. Сьогодні законодавство стало на бік споживача і забороняє застосовувати такий порядок погашення, коли тіло кредиту оплачується в останню чергу.

Перш ніж поставити підпис в договорі, дізнайтеся про можливості погашення позики: де і як можна це зробити. На даному етапі переважаюче більшість кредитують банківського та небанківського сектора забезпечують можливість оплати будь-яким зручним способом: в банківській касі, з використанням електронних грошей, безготівковим розрахунком і т.д. Здійснюючи платіж, враховуйте комісію, яку може стягувати організація, що є посередником в здійсненні фінансової операції. Допустивши помилку, легко недоплатити і стати об'єктом накладених штрафних санкцій.

Електронні системи недосконалі, в них часто трапляються збої, тому обов'язково зберігайте всі чеки, які, при необхідності, зможете пред'явити як доказ проведеної оплати. Наприклад, якщо внесли гроші вчасно, а платіж проводився в сторонньому банку протягом декількох днів, вам автоматично може нараховуватися пеня за прострочення. І найголовніше: внісши останній платіж, обов'язково отримаєте документальне підтвердження того, що кредитору ви нічого не повинні. Даний документ стане вагомим аргументом, якщо раптом виникне плутанина в банку і вам пред'являть необгрунтовані претензії.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися